Ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι «καθημερινά αντικρίζουμε πεσμένες εικόνες ανθρώπων που δοκιμάζονται και αξιών που καταπατούνται. Οι κοινωνίες συνήθως περιορίζουν και σμικρύνουν τον άνθρωπο. Η Εκκλησία τον εξυψώνει αποκαθιστώντας την ιερότητα της υπάρξεώς του».
Ακολουθεί ολόκληρη η αντιφώνηση του αρχιεπίσκοπου:
«Όσο και αν οι Έλληνες υφίστανται το πικρότατον ποτήριον της στερήσεως, η μετοχή μας στην εορτή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας και την κοινή τράπεζα έχει το δικό της νόημα σ΄ έναν τόπο που ευλογήθηκε και εσπάρη με θαύματα. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη δύναμη που διαθέτουμε ως Εκκλησία και ως Ελληνισμός να υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα. Η Εκκλησία όρισε σοφά την άρρητη γλώσσα των Εικόνων ως κριτήριον ορθοδοξίας, διότι η εικόνα που έχουμε για τον άνθρωπο και τα πράγματα καθορίζει τις πράξεις και τις επιλογές μας.
Έχουμε ανάγκη να επανεύρουμε το ήθος που γέννησε την Εικόνα. Κάθε Εικόνα καλεί σε συνάντηση με το απεικονιζόμενο πρόσωπο, ανάγει «επί το πρωτότυπον», πέραν του εαυτού μας. Με το πνευματικό της βάθος, μας συνδέει με τη μυστικότερη περιοχή της καρδίας, τον χώρο εκείνο όπου χάνει ή ευρίσκει κανείς την ψυχή του. Καθημερινά αντικρίζουμε πεσμένες εικόνες ανθρώπων που δοκιμάζονται και αξιών που καταπατούνται. Οι κοινωνίες συνήθως περιορίζουν και σμικρύνουν τον άνθρωπο. Η Εκκλησία τον εξυψώνει αποκαθιστώντας την ιερότητα της υπάρξεώς του.
Σε αυτή την εποχή της συγχύσεως και των άκρων, των αντιφάσεων και της σκληρότητος του πολιτισμού μας, προστρέχουμε στην αξία των Εικόνων, στην καρδιά της θεολογίας και την κοινή αίσθηση του ιερού, ως μάρτυρες της ιεράς διακονίας και των μεγάλων αναζητήσεων της ζωής. Διότι πορεύεται προς τα υψηλά μόνον όποιος πρώτα τιμήσει και αγαπήσει τη εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο.
Έχοντες πείραν της ευσέβειας που Σας διακρίνει, ευχόμεθα ακλόνητη υγεία παρά Θεού, εύδρομη συνέχεια και ακμαιότητα δυνάμεων στο βαρυσήμαντο έργο Σας. Εις ένδειξιν ευχαριστίας για τη σημερινή πρόσκληση, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να Σας προσφέρω την ιερή εικόνα του Αποστόλου Παύλου εν μέσω του Αρείου Πάγου, στην ιστορική εκείνη συνάντηση που γεφύρωσε την απόσταση που χώριζε τον αρχαίο κόσμο από τη χριστιανική σοφία».
Πηγή:ΑΠΕ