Απροστάτευτοι μένουν οι γονείς που απασχολούνται σε μορφές μαύρης εργασίας, καθώς αποκλείονται τα παιδιά τους από το νέο ολοήμερο σχολείο του Νίκου Φίλη. Μία από τις πιο «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες δεν εντάσσεται στους δικαιούχους των προνομίων, παρά το γεγονός ότι η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έρχεται για να απαλείψει αδικίες που η προηγούμενη -της ίδιας ηγεσίας- είχε δημιουργήσει, με άνοιγμα του ολοήμερου σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις, σε προγράμματα απεξάρτησης και φυλακισμένους.
Η «διόρθωση» των κακώς κειμένων αφήνει γι’ ακόμα μια φορά τεράστια κενά στη λειτουργία του νέου δημοτικού, καθώς το νέο έτος θα βρει τους γονείς κάθε μήνα να ζουν με την αγωνία αν θα συνεχιστεί η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος και της πρωινής ζώνης (σ.σ.: η οποία επανέρχεται υπό προϋποθέσεις). Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που αναφέρει, ανάμεσά τους κι ένας ορισμένος αριθμός παιδιών, το τμήμα διαλύεται. Μάλιστα, η ενημέρωση από τους διευθυντές για την πορεία του τμήματος θα γίνεται κάθε μήνα, επομένως μπορεί ακόμα και μέσα στη σχολική χρονιά, λόγω διαρροής μαθητών, τα υπόλοιπα παιδιά να μείνουν στον αέρα.
Προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ολοήμερου δημοτικού
-Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο έχουν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς αποδεδειγμένα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης, εργάζονται, αλλά και οι άνεργοι οι οποίοι θα προσκομίσουν κάρτα ανεργίας. Παράλληλα, οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γΦίληςονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους), έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Το νέο ολοήμερο βέβαια δεν είναι ανοιχτό σε όλους, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς το ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο ελαστικών μορφών εργασίας δεν καταγράφεται από το υπουργείο ως άξιο ειδικής μεταχείρισης.
-Η φοίτηση των μαθητών που εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι υποχρεωτική. Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15.00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.
-Στα σχολεία με λειτουργικότητα από 6θέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Για τα σχολεία που λειτουργούν ως 4θέσια και 5θέσια, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης δικαιολογητικών.
-Η πρόωρη υποδοχή μαθητών (7-8 το πρωί) επιστρέφει μετά την προ εβδομάδων κατάργησή της με ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τους 7 μαθητές για σχολεία μέχρι και 8θέσια και 10 μαθητές για σχολεία από 9θέσια και άνω.
-Στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο/α ολοήμερο/α τμήμα/τα καθώς και στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία του με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου σχολικού συμβούλου.
Λειτουργία ολοήμερου νηπιαγωγείου
-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ίδιες κατηγορίες γονέων που εντάσσονται και στα ολοήμερα δημοτικά.
-Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων/προνηπίων σε Ολοήμερο Τμήμα είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, συγκροτούνται κοινά τμήματα.
-Στα νηπιαγωγεία όπου διαπιστώνεται η ανάγκη πρόωρης υποδοχής νηπίων/προνηπίων δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης (7.00-8.00). Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.
Δεύτερη γλώσσα από την Ε’ Δημοτικού και στα 4θέσια
Σε διεύρυνση της διδασκαλίας από την Ε’ Δημοτικού της δεύτερης ξένης γλώσσας και στα 4θέσια δημοτικά σχολεία προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Εχει ήδη αποσταλεί στα δημοτικά σχολεία που μέχρι και σήμερα δίδασκαν την ξένη γλώσσα στη Ε’ Δημοτικού αλλά και σε αυτά που θα την εισαγάγουν από την επόμενη σχολική χρονιά εντολή ενημέρωσης των γονέων αλλά και καταγραφής των επιλογών ανάμεσα σε Γερμανικά και Γαλλικά. Ο ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία τμήματος είναι οι 14 μαθητές.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου