Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό (78% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση), με τον πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή, μέσα από δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο, να το αποδίδει στη μεγάλη επιθυμία των φοιτητών να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο, ενώ ζητάει να ανακοινωθούν εγκαίρως οι υγειονομικοί κανόνες ώστε να προετοιμαστεί το Ιδρυμα για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Και ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών Ιδρυμάτων οι φοιτητές έσπευσαν να εμβολιαστούν, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 60% έως 78%, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες κατεγράφη το χαμηλότερο ποσοστό, μεταξύ 44% και 56%.
Επανειλημμένα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί ιεράρχες έχουν τοποθετηθεί υπέρ του εμβολιασμού ως μοναδικού «όπλο» για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά και ως μια «μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στο συνάνθρωπο». Αυτό επισημαίνουν από την Εκκλησία, με προβληματισμό, ωστόσο, για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων φοιτητών που παρουσιάζονται στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες (σύμφωνα με δημοσιεύματα για το σύνολο των εμβολιασμένων φοιτητών ανά Ιδρυμα).
Ο εμβολιασμός και η επιστροφή στα πανεπιστήμια
«Τo ΕΜΠ εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στον φοιτητικό πληθυσμό του. Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη επιθυμία και αποφασιστικότητα των φοιτητών του Ιδρύματος για τη μετάβαση, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στο εκπαιδευτικό εξάμηνο που ξεκινάει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα επείγον, γιατί επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε πανεπιστημίου, να γνωστοποιηθούν από τους ειδικούς οι υγειονομικοί κανόνες που θα διέπουν τη διά ζώσης διδασκαλία σε αμφιθέατρα και εργαστήρια», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.
Αμεσα αναμένεται να λειτουργήσει και ειδική πλατφόρμα, η οποία θα αφορά όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο έως την Τριτοβάθμια, όπου το κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας θα έχει πρόσβαση μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και θα δηλώνει στην πλατφόρμα αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή το αποτέλεσμα self, rapid ή PCR test. Η πλατφόρμα θα συνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και θα γίνεται ο έλεγχος ανά περίπτωση. Η καινοτομία της εν λόγω πλατφόρμας είναι ότι τα στοιχεία θα αποστέλλονται σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ποια προϋπόθεση (πιστοποιητικό ή τεστ) πληροί ο μαθητής, φοιτητής ή σπουδαστής.
Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται και η δυνατότητα των πανεπιστημίων για προσλήψεις προσωπικού που θα διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό.
Τα πανεπιστήμια που φαίνεται να έχουν το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών ή που έχουν νοσήσει είναι:
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 78%
- Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: 77%
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 75%
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 73%
- Πάντειο Πανεπιστήμιο: 72%.
Παρέμβαση από την Εκκλησία
Θεσσαλονίκη: Ληστεία με μαχαίρι σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών - Άρπαξαν απο το ταμείο 3.000 ευρώ
Πάντως, με την απειλή μιας νέας «έκρηξης» στα κρούσματα του κορονοϊού εν όψει του χειμώνα, δεν αποκλείεται από την πλευρά της Εκκλησίας μια νέα παρέμβαση για την αναγκαιότητα της πιστής εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, όπως βεβαίως και του εμβολιασμού τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.
Η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος, λένε ιεράρχες, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης τάχθηκαν υπέρ των εμβολίων κατά του κορονοϊού καλώντας τους πιστούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο για να προστατέψουν τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους. Μάλιστα, μετά και από επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου, η Εκκλησία αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης (και) από άμβωνος για να πείσει και τους πιο καχύποπτους για την αξία που έχει το εμβόλιο ως μέτρο προστασίας από την Covid-19.
Σε μία από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Ιερώνυμος είχε τονίσει ότι «ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας».
Είχε χαρακτηρίσει «δώρο Θεού» το εμβόλιο, λέγοντας «καθένας και καθεμία που εμβολιάζεται, με αυτή την πράξη αγάπης προς τον Θεό, τον εαυτό του και τον πλησίον του, σηματοδοτεί την ταχύτερη έξοδο από αυτή τη μεγάλη εθνική και παγκόσμια δοκιμασία». Μητροπολίτες στέκονται στην τελευταία εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, με την οποία απευθύνεται στους εκκλησιαζόμενους χρησιμοποιώντας παραδείγματα της χριστιανικής διδασκαλίας, ώστε να τους πείσει να εμβολιαστούν. Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο που διαβιβάστηκε σε όλες τις μητροπόλεις και αναγνώστηκε πρόσφατα σε όλους τους ναούς της χώρας σημειώνεται ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα. «Η ανθρωπότητα έχει πλέον στη διάθεσή της το εμβόλιο, το οποίο είναι ικανό να υψώσει τείχος στην εξάπλωση της πανδημίας. Η ελπίδα έχει ανατείλει για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά, κυρίως, για την ανεμπόδιστη συμμετοχή στα Θεία Μυστήρια της Εκκλησίας μας, με κορύφωση την Κοινωνία όλων μας κατά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».
Στην επιχείρηση «πειθώ» του χριστεπώνυμου πλήθους συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή μητροπολίτες όπως ο Ναυπάκτου, Ιερόθεος, ο Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος, Ιγνάτιος και ο Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter