Μετά από περίπου μια εβδομάδα άνισης αναμέτρησης με τις φωτιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η Πυροσβεστική, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζει τη μάχη για να οριοθετήσει όλα τα ενεργά μέτωπα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, όμως, διαθέτει και ειδικές ομάδες που μπορούν να φτάσουν σε δυσπρόσιτα σημεία για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά από μικρή απόσταση. Πρόκειται για τα πληρώματα helitack, ομάδες πυροσβεστών που μεταφέρονται με ελικόπτερο.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική τα πληρώματα αυτά είναι εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα με εργαλεία πυρόσβεσης, όπως εργαλεία χτυπήματος, αλυσοπρίονα, φορητές δεξαμενές ύδατος (που υδροδοτούνται από ελικόπτερα), με τα οποία προσβάλλουν τη φωτιά.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής (12/08, ώρα 08:32), στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε όλη την επικράτεια, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά:
– Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
– Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή Γκίνη στη Μάνδρα Αττικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα καθώς και 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
– Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
– Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
– Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
– Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες (Τετάρτη) στην περιοχή Φούρκα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 29 οχήματα καθώς και 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφη.
Φωτιές – Smokejumpers: Οι «κομάντο» της πυρόσβεσης
Το 1934, ο T. V. Pearson, υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σκέφτηκε πως οι πυροσβέστες θα μπορούσαν να πέσουν με αλεξίπτωτο για να σβήσουν πυρκαγιές σε απομακρυσμένα μέρη.
Πριν από την πλήρη καθιέρωση του smokejumping, πειράματα με την εισαγωγή αλεξιπτωτιστών δασοπυροσβεστών πραγματοποιήθηκαν το 1934 στη Γιούτα και στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Νωρίτερα, είχαν διεξαχθεί πειράματα αεροπυρόσβεσης με εναέρια παράδοση εξοπλισμού και “βόμβες νερού”. Αν και το πρώτο αυτό πείραμα δεν συνεχίστηκε, ένα άλλο ξεκίνησε το 1939 στην κοιλάδα Methow της Ουάσιγκτον, όπου επαγγελματίες αλεξιπτωτιστές έκαναν άλματα σε μια ποικιλία δασικών και ορεινών περιοχών, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα της ιδέας. Όπως αναφέρει το National Geographic, το πρώτο επίσημο άλμα πυρόσβεσης, πραγματοποιήθηκε το 1940. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 240 εργαζόμενοι από στρατόπεδα της Πολιτικής Δημόσιας Υπηρεσίας εργάστηκαν ως smokejumpers.
Οι smokejumpers είναι οι πρώτοι που φτάνουν στο σημείο όταν ξεσπούν πυρκαγιές σε απομακρυσμένες περιοχές. Όταν ένας κεραυνός -ή ένας απρόσεκτος κατασκηνωτής- πυροδοτεί μια πυρκαγιά σε ένα απομακρυσμένο μέρος, οι smokejumpers πέφτουν με αλεξίπτωτο για να την σβήσουν.
Παρά τη φαινομενικά επικίνδυνη φύση του, τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι σπάνια. Οι τραυματισμοί κατά την πτώση είναι επίσης σπάνιοι και οι smokejumpers λαμβάνουν προφυλάξεις πριν αποφασίσουν αν θα αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη πυρκαγιά.
Όταν ηχήσει η σειρήνα, οι smokejumpers μαζεύουν τον εξοπλισμό τους και πηδούν στο αεροπλάνο. Ένας καθορισμένος παρατηρητής- δηλαδή ένας πολύ έμπειρος smokejumper- «σκανάρει» το έδαφος για να βρει ένα ασφαλές μέρος να προσγειωθούν.
Στη συνέχεια, το πλήρωμα του αεροσκάφους που βρίσκεται από πάνω τους, τους ρίχνει προμήθειες με αλεξίπτωτο. Εκτός από τα εργαλεία πυρόσβεσης, οι αλεξιπτωτιστές-δασοπυροσβέστες χρειάζονται τρόφιμα, νερό και άλλα εφόδια, ώστε να μπορούν να εργαστούν χωρίς περαιτέρω υποστήριξη για έως και τρεις ημέρες.
Για να σταματήσουν μια πυρκαγιά όταν δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί ή οχήματα για την παροχή νερού, οι smokejumpers δημιουργούν μια αντιπυρική ζώνη κόβοντας δέντρα και θάμνους και σκάβοντας μεγάλες τάφρους στο έδαφος μπροστά από την κατεύθυνση που κινείται η φωτιά. Η διαδικασία αυτή σταματά την πορεία της, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της και την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς.
Για να προσληφθεί κάποιος ή κάποια ως smokejumper, θα πρέπει να έχει ήδη εμπειρία στην καταπολέμηση πυρκαγιών στο έδαφος. Οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να γνωρίζουν ήδη πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία πυρόσβεσης, να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση και να μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι κάτω από έντονο στρες.
Κατά τη διάρκεια της εαρινής εκπαίδευσης, οι smokejumpers θα πρέπει να περάσουν ένα τεστ φυσικής κατάστασης και να είναι σε θέση να μεταφέρουν ένα σακίδιο 50 κιλών, για 4,8 χιλιόμετρα μέσα σε 90 λεπτά. Εκπαιδεύονται επίσης σε άλματα, σε ασφαλείς προσγειώσεις και εκμάθηση ελιγμών με αλεξίπτωτο.
Οι smokejumpers μαθαίνουν επίσης πώς να παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αλλά και να ράβουν, αφού είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των δικών τους αλεξιπτώτων, των σάκων εξοπλισμού και των στολών τους.
Σήμερα, smokejumpers υπάρχουν στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και οι περισσότεροι εργάζονται από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Εύβοια: «Φύγαμε νύχτα. Γυρίζουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας» [βίντεο]
- Ένοπλες Δυνάμεις: Έρχεται το νέο «εθνικό τυφέκιο» – Τελειώνει το G3
- Φωτιά στην Εύβοια: Θλίψη και οργή για το ολοκαύτωμα – Κάηκαν περισσότερα από 510.000 στρέμματα, νέα εικόνα από δορυφόρο
- Φωτιά στην Εύβοια: Όταν η Βαλεντίνα συγκλόνισε το πανελλήνιο – Πότε σταμάτησε να κλαίει το κοριτσάκι
- Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικοί διάλογοι από τους πυροσβέστες την ώρα της «μάχης» – «Θα μας καεί η Γαλατσώνα»
- Χαλκιδική: Έγινε η νύχτα μέρα από τους κεραυνούς – Ποτάμια οι δρόμοι, απίστευτες εικόνες [βίντεο]
- Φωτιά στην Αρκαδία: Εστίες σε Αετοράχη, Νεοχώρι, Όχθια και Καλλιάνη – Τιτάνια μάχη από Γάλλους, Γερμανούς και Έλληνες πυροσβέστες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter