Η δύσκολη και ουσιαστική καθοδήγηση των ξένων αποστολών από το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος βοήθησε στην απόλυτη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των στελεχών τους. Οι πολυπληθείς Γάλλοι και οι με σύγχρονο εξοπλισμό Ρουμάνοι βοήθησαν σημαντικά στην κατάσβεση των επιμέρους μετώπων.
«Πρέπει να δίνουμε γρήγορα το “παρών” και να είμαστε έτοιμοι να πάμε οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή». Ο Νικολά Φορ, Γάλλος πυροσβέστης που στάλθηκε για ενισχύσεις στις φωτιές στην Ελλάδα, διαπιστώνει πως οι επεμβάσεις στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. «Μετά την επέμβασή μας στις σφοδρές πυρκαγιές στη Σουηδία (το καλοκαίρι του 2018), πειστήκαμε πως οι πυρκαγιές μπορεί να πλήξουν οποιαδήποτε χώρα και πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», είπε ο αντισυνταγματάρχης Νικολά Φορ σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Εχοντας μόλις φθάσει στην Ελλάδα με το νέο αυτό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Γκος, 56 ετών, διαπιστώνει: «Οι καύσωνες και η ξηρασία, που πάντοτε υπήρχαν στη Μεσόγειο, επανέρχονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση». Η τοπογραφία της Ελλάδας, λέει ο πυροσβέστης, είναι αντίστοιχη με αυτή της Νότιας Γαλλίας, μιας περιοχής που έχει γνωρίσει στο παρελθόν πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όμως στις αρχές του φετινού Αυγούστου προστέθηκαν παράγοντες που επιδείνωσαν την κατάσταση στην ελληνική επικράτεια: «Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, μήνες χωρίς βροχή και σφοδροί άνεμοι, ένα καταραμένο κοκτέιλ».
Οι Γάλλοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μέτωπο της φωτιάς στη Γορτυνία, έχοντας ανταποκριθεί από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τουλάχιστον 250 μέλη της γαλλικής Πολιτικής Προστασίας έφτασαν στη χώρα μας για να βοηθήσουν αρχικά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία της Αττικής και στην Πάρνηθα.
Κρίσιμο ζήτημα όμως ήταν και παραμένει η οργάνωση. Χάρη την έμπειρη οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατανομή των ξένων αποστολών έγινε στα σημεία που μπορούσαν να επιχειρήσουν πιο εύκολα λόγω της απουσίας γνώσης της γεωμορφίας, με τις πιο «δύσκολες» περιοχές να μένουν στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Από τις πρώτες αποστολές που έφτασαν στις φωτιές της Ελλάδας ήταν η ρουμάνικη. Είναι η πρώτη φορά, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές από το Βουκουρέστι, που η Ρουμανία επέλεξε να κινητοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό και να συνδράμει με τόσο μεγάλη δύναμη σε άλλη χώρα. Στις 6 Αυγούστου, 108 επίλεκτοι πυροσβέστες σχηματίζοντας κονβόι 22 οχημάτων διέσχισαν τα Βαλκάνια και έφτασαν στα πύρινα μέτωπα της Βόρειας Εύβοια μετά από 25 ώρες διαδρομής.
Ωστόσο η ρουμάνικη αποστολή, εκτός από τη βοήθεια που προσέφερε και τον εξοπλισμό που εντυπωσίασε, έγινε τις προηγούμενες μέρες το επίκεντρο για λάθος λόγους. Χθες έστειλαν επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με τον επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών να διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση και άφησε αιχμές για την τακτική των Ελλήνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Εύβοια. Αφού εξέφρασε τη λύπη του για το λάθος μήνυμα που βγήκε από το εν λόγω άρθρο, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «τεράστιο ψέμα», που «επηρεάζει την απόλυτη συνεργασία μας και τις κοινές μας προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που μας ζητήθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.». Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο διοικητής είχε δήλωσε ότι «η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει σε μία μόνο μέρα». Τώρα, με επιστολή τους, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες έρχονται να διαψεύσουν αυτή τη δήθεν δήλωση.
Για κάθε αποστολή που αναχωρεί είναι μία μικρή γιορτή, καθώς σημαίνει πως ένα ακόμα μέτωπο έχει σβήσει. Χθες, ο πρωθυπουργός, μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του για τη συνδρομή σε πυροσβεστικά μέσα για τις φωτιές στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Η Ουκρανία, το Κατάρ και η Ρουμανία έχουν συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης στέλνοντας συνολικά 340 πυροσβέστες και 24 οχήματα. Δεν ήταν όμως οι μόνες
Η πολυεθνική δύναμη που καθοδηγούσε το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής
Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στάλθηκαν:
- Κύπρος, 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων
- Γαλλία, 2 Canadair CL-415, 1 Canadair CL-415, 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 59 οχήματα)
- Κροατία, 1 CL-415
- Σουηδία, 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor
- Ρουμανία, 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα
- Ισπανία, 1 Canadair CL-415
- Τσεχία, 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα
- Πολωνία, πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα
- Σλοβακία, πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα
- Γερμανία, 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα
- Αυστρία, πεζοπόρο τμήμα 36 ατόμων με 15 οχήματα
Διμερώς:
- ΗΠΑ, 1 P-8 αναγνωριστικό αεροσκάφος
- Ρωσία, 2 αεροσκάφη Ilyushin 76, 2 ελικόπτερα Μi8
- Ουκρανία, 100 πυροσβέστες
- Ισραήλ, 16 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor
- Ελβετία, 3 ελικόπτερα
- Αίγυπτος, 2 ελικόπτερα
- Ηνωμένο Βασίλειο, μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων
- Σερβία, 34 πυροσβέστες και 13 οχήματα, 3 ελικόπτερα
- Κουβέιτ, 40 πυροσβέστες και εξοπλισμός
- Κατάρ, 66 πυροσβέστες και 3 οχήματα, 66 άτομα
- Μολδαβία, 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 1 ελικόπτερο και εξοπλισμός
Σύνολο: 21 εναέρια μέσα, 1.268 πυροσβέστες και 250 οχήματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter