Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Συρεγγέλα: «Μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας και στις έμφυλες διακρίσεις…»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Σειρά μέτρων και δράσεων σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας προωθεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα. Επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας κυρίως κατά την περίοδο των δύο lockdown: «Αρα, οι γυναίκες πλέον μιλούν, όπως μιλούν και τρίτα πρόσωπα».

 

Το τελευταίο διάστημα οι δολοφονίες με έμφυλη διάσταση μας απασχολούν όσο ποτέ στο παρελθόν. Δώστε μας μία εικόνα σχετικά με την έκταση του φαινομένου.

Οι δολοφονίες γυναικών, που το τελευταίο διάστημα συγκλονίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πριν και πάνω από οποιονδήποτε αριθμό, αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Πίσω από κάθε γυναίκα που δολοφονείται δεν βρίσκεται ένας αριθμός. Βρίσκεται η φίλη, η κόρη, η γειτόνισσα, η αδελφή. Αυτές πρέπει να προστατέψουμε, αυτές πρέπει να προφυλάξουμε από τον κύκλο της βίας, αυτές πρέπει να αγκαλιάσουμε ώστε να βρουν το θάρρος να βγουν από σχέσεις οι οποίες καθημερινά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι αποτρόπαιες αυτές έμφυλες πράξεις βίας δεν είναι, δυστυχώς, ούτε καινοφανείς ούτε γνωρίζουν κοινωνικούς, οικονομικούς ή άλλου είδους διαχωρισμούς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι και αποδεκτές. Σημαίνει, αντιθέτως, ότι πρέπει να δράσουμε συλλογικά, κράτος και κοινωνία, ώστε να μη θρηνήσουμε ούτε ένα παραπάνω θύμα.

 

Μήπως αυτή η συνεχής καταγραφή νέων περιστατικών έμφυλης βίας θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση; Μήπως θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την πρόληψη αυτών των φαινομένων; 

Οποιοδήποτε περιστατικό έμφυλης βίας ή ακόμα και απειλής βίας, είτε αυτή εκδηλώνεται εντός μίας σχέσης είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε και εντός ενός εργασιακού χώρου, πρέπει να μας προβληματίζει. Κράτος και κοινωνία. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε γυναίκα ή τρίτο πρόσωπο θέλει να καταγγείλει περιστατικό έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να νιώθει ασφαλές ότι η πολιτεία και θα το ακούσει και θα το προστατεύσει, αλλά πλέον θα το βοηθήσει να σταθεί και στα πόδια του.

Σήμερα το δίκτυο δομών και υπηρεσιών της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να λάβει δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική, νομική αλλά και εργασιακή στήριξη. Παράλληλα, στο δίκτυο ανήκουν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου μπορούν να διαμένουν γυναίκες θύματα βίας με τα ανήλικα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, σε 24ωρη λειτουργία, 365 ημέρες τον χρόνο, βρίσκεται και η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, καλύπτεται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και σε αυτήν μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να ζητήσει συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

 

Θα επιμείνω στην ερώτηση σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις πρόληψης. Διότι αν παρά το πυκνό δίκτυο υπηρεσιών και δομών που αναφέρατε, βρισκόμαστε και πάλι σχεδόν κάθε εβδομάδα να μιλάμε για μία δολοφονία γυναίκας, μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει; 

Το δίκτυο δομών το έχουμε. Σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνθηκε σε ξενώνα φιλοξενίας και να μην βρήκε διαθέσιμο δωμάτιο, όπως επίσης δεν υπάρχει και γυναίκα που να απομακρύνθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτήν, όπως είναι για παράδειγμα -πέρα από την προσωπική της ασφάλεια- η οικονομική ανεξαρτησία της.

Επίσης, προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση εκατοντάδων αστυνομικών σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζουμε δράσεις που θα υλοποιηθούν στα σχολεία όλης της χώρας και οι οποίες καθιστούν ξεκάθαρο στα παιδιά μας ότι οι διακρίσεις με βάση το φύλο και η βία κατά των γυναικών είναι μη αποδεκτές. Επιδιώκουμε, μέσω της εκπαίδευσης, την προαγωγή των αξιών της ισότητας των φύλων, του αμοιβαίου σεβασμού και της απουσίας βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Παράλληλα, όμως, οφείλουμε όλοι και όλες να σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των δύο φύλων, να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην προσωπική ακεραιότητα και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας όσον αφορά στη βία με βάση το φύλο. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας τις αξίες του σεβασμού και της δημοκρατίας και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά βίας, αλλά και της μηδενικής ανοχής στις έμφυλες διακρίσεις.

 

Από τα στοιχεία που έχετε από τις υπηρεσίες του υπουργείου τα στόματα τελικά έχουν ανοίξει; Καταγγέλλουν οι πολίτες τέτοιου είδους περιστατικά; 

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μία αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας στις υπηρεσίες της ΓΓΔΟΠΙΦ, κυρίως κατά την περίοδο των δύο lockdown. Αρα λοιπόν οι γυναίκες πλέον μιλούν, όπως μιλούν και τα τρίτα πρόσωπα. Φυσικά χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν. Ωστε ποτέ να μην είναι αργά όταν έρχεται το δίχτυ ασφαλείας του κράτους και καμία γυναίκα να μη χάνεται επειδή κάποια στόματα δεν άνοιξαν εγκαίρως. Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ και αν κοινωνία και πολιτεία συστρατευτούν, μπορούν να καταφέρουν πολλά.

 

Για πρώτη φορά προτείνεται η υλοποίηση μέτρων και δράσεων από το σύνολο των υπουργείων

 

Αναφερθήκατε στις έμφυλες διακρίσεις. Γνωρίζουμε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων 2021-2025. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της έμφυλης βίας;

Το νέο ΕΣΔΙΦ, βασική καινοτομία του οποίου είναι ότι για πρώτη φορά προτείνεται η υλοποίηση μέτρων και δράσεων από το σύνολο των υπουργείων, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες, ο πρώτος εκ των οποίων αφορά στην «Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας». Ο άξονας αυτός επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών αλλά και των πολιτών.

Το ΕΣΔΙΦ, το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Αυγούστου 2021, περιλαμβάνει επίσης άλλους τρεις άξονες που αφορούν στην «Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους», στην «Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας», καθώς και στην «Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter