Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 1998 και συγκεκριμένα το διάστημα 25/7-7/8, δηλαδή 14 ημέρες θερμής περιόδου, ο υδράργυρος έδειξε μέγιστες θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα με την τωρινή κατάσταση, που το θερμόμετρο άγγιξε τους 47 βαθμούς και η διάρκεια του καύσωνα ήταν συγκριτικά λιγότερες ημέρες (9).
Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, «κατά την εκτίμησή μου ο καύσωνας των τελευταίων ημερών είναι από τους ισχυρότερους που έχει δει η χώρα. Τις επόμενες ημέρες θα βγει η σχετική μας έρευνα που θα δείχνει σε ποια θέση βρίσκεται».
Τα τελευταία 40 χρόνια η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με 10 μεγάλους καύσωνες εκ των οποίων περίπου οι μισοί σημειώθηκαν την τελευταία 20ετία.
Οπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, «έχουμε καταγράψει 10 κύματα καύσωνα τα τελευταία 40 χρόνια -συμπεριλαμβανομένου αυτού του 1987- με τα πέντε να είναι την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη είχαμε φέτος δύο μεγάλους καύσωνες, ένα φαινόμενο που είχε καταγραφεί και το 2007. Γενικότερα όμως -πέρα από τους καύσωνες- αυτό που βλέπουμε είναι πως οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μένουν πάνω από τις κανονικές τιμές».
Πρόκειται για προβληματισμό που συμμερίζεται μεγάλη μερίδα επιστημόνων και αυτό γιατί φαίνεται να παγιώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως παρατηρείται πάντα και ακραία συμπεριφορά με τη μορφή καύσωνα.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο ορατό πλέον σε όλους με αισθητές επιπτώσεις. Παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, συχνές και έντονες καταιγίδες, πλημμύρες, αυξημένες ημέρες καύσωνα και περισσότερες μεγα-πυρκαγιές μαρτυρούν τη μεταβολή του κλίματος.
Μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έδειξε ότι αναμένεται να αλλάξει δραματικά ο χάρτης της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα.
Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής:
• Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
• Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.
• Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
• Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατές στη χώρα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ιδιαιτέρως το 2007, στην Ελλάδα κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων (2,5 εκατ. στρέμματα), σε ένα θερμό καλοκαίρι με αλλεπάλληλες περιόδους καύσωνα.
Πάντως η αιτία του παρατεταμένου κύματος καύσωνα των τελευταίων ημερών εντοπίστηκε στην κίνηση του αεροχειμάρρου, ενός ισχυρού ρεύματος αέρα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Αυξήθηκαν οι ζεστές μέρες μετά το 2000
Με αφορμή τον καύσωνα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρουσιάζει καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2021.
«Σε αυτούς έχουμε συμπεριλάβει και τον καύσωνα του Ιουνίου του 2021 ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες. Είναι αντιληπτό ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου» τονίζει χαρακτηριστικά η ομάδα.
Οπως προκύπτει από τον πίνακα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει εκδηλωθεί μετά το 2000. Ετσι, ενώ στα τέλη του 20ού αιώνα ο πολυήμερος καύσωνας ήταν ένα φαινόμενο που έπληττε τη χώρα μας με ρυθμό περίπου ένα περιστατικό κάθε δεκαετία, τα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα επαναλαμβάνεται πολύ πιο τακτικά, ενώ δύο χρονιές (2007 και φέτος) σημειώθηκαν δύο επεισόδια μακρόσυρτης θερμικής εισβολής μέσα στο ίδιο έτος.
Μελέτη επιστημόνων του Αστεροσκοπείου κατέδειξε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει τάση διεύρυνσης της χρονικής περιόδου που μπορεί να εμφανιστούν καύσωνες στην Αθήνα και συγκεκριμένα προστίθενται 3-5 ημέρες ανά δεκαετία από τις αρχές του 20ού αιώνα, δηλαδή από 35-60 ημέρες συνολικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Εύβοια: Κυκλωμένο από τις φλόγες το χωριό Ελληνικά – Δοκιμάζονται Βασιλικά, Ψαροπούλι
- Φωτιά στην Ηλεία: Συνεχίζουν να καίνε τα πύρινα μέτωπα – «Έχουν καταστραφεί πάνω από 200.000 στρέμματα»
- Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στον «Ε.Τ.»: Το νερό εξατμιζόταν, η φωτιά δεν άκουγε…
- Μαρτυρία ασθενούς με long covid στον «Ε.Τ.»: Σήμερα νιώθω χειρότερα σε σχέση με όταν νοσούσα
- Ο δημοσιογράφος του OPEN για την επίθεση που δέχτηκε στους Θρακομακεδόνες
- Εβδομάδα τρόμου για την Αττική: Αυτοψία του «Ε.Τ.» στα καμένα – Στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα δάση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr