Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Σχετικά με τους τραυματίες, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».
Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”, όπου και νοσηλεύεται».
Μιλώντας ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς, είπε ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».
Σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.»
Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».
Η ενημέρωση από το ΕΚΑΒ
Σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών έχει τεθεί από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας.
Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα ασθενοφόρο όχημα στη παραλία της περιοχής Λαμπίρι, ένα ασθενοφόρο όχημα στο λιμάνι Αιγίου και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού Μπούκα. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη τρία ασθενοφόρα οχήματα, ώστε να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας.
Εκτός αυτών, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η 6η Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Σχηματισμών του Νομού Αχαΐας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) για την συνεχή ροή πληροφόρησης αναφορικά με την αποτύπωση της επιχειρησιακής υγειονομικής κατάστασης των Δομών Υγείας της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας.
Μέχρι στιγμής, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ένα ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Τέλος, το πλήρωμα του ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.
Φωτιά στην Αχαΐα – Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί
«Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την σημερινή πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25.
Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 1 ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας λόγω της επέκτασης της πυρκαγιάς επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Έλαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.
Με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη και πυροσβεστικό πλοιάριο που παραλαμβάνει και περισυλλέγει λουόμενους ή κατοίκους των παράλιων περιοχών. Το ίδιο συνέβη και με το Λιμενικό Σώμα και τις διασωστικές λέμβους του, καθώς επίσης και ιδιώτες οι οποίοι εκκένωσαν όλες τις περιοχές που κινδύνευαν πολίτες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είναι επίσης παρόν προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να γίνει σωστά η εκκένωση των οικισμών και να μην κινδυνεύσει κανείς».
Ο υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Μαρτυρικό θάνατο από μαχαίρι 28 εκατοστών είχε η 31χρονη
- Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος και όπου αλλού ξεφύγει ο ιός
- CDC για Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι
- Καύσωνας: 44αρια το Σαββατοκύριακο – Άνοδος από τη νέα βδομάδα
- Ή ο καιρός τρελάθηκε ή εμείς τρελάναμε τον πλανήτη: Σφοδρή χιονόπτωση μετά από 64 χρόνια στη Βραζιλία [βίντεο]
- Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
- Ο καύσωνας-φονιάς του 1987 με τους χιλιάδες νεκρούς [εικόνες]
- Αλαλούμ με τους φόρους σε αναδρομικά συνταξιούχων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter