Πρόκειται για την περίφημη πλατεία Διοικητηρίου, η οποία για σχεδόν τρεις δεκαετίες τελεί υπό ανάπλαση, αλλά παραμένει αχούρι. Για το θέμα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε ερώτηση προς τον Χρήστο Σπίρτζη χαρακτηρίζοντάς τη «μνημείο εγκατάλειψης και υποκρισίας της Θεσσαλονίκης»!
Διακοπή λόγω αρχαίων
Η υπόθεση ξεκινά το 1990, όταν συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την ανάπλασή της. Ομως, η ανακάλυψη αρχαίων σταμάτησε το έργο πριν καν ξεκινήσει. Αρχικά, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η διακοπή δεν θα κρατούσε πολύ… Από το 1990 έως σήμερα η Ελλάδα άλλαξε περισσότερες από δέκα κυβερνήσεις και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τέσσερις δημάρχους (Ντίνος Κοσμόπουλος, Δημήτρης Δημητριάδης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Γιάννης Μπουτάρης).
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Το 2004, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε στην προστασία (περίφραξη) του αρχαιολογικού χώρου και στην κατασκευή των πεζοδρομίων. Τρία χρόνια αργότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης, ξοδεύοντας 400.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2009 και παρουσιάστηκαν οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, η εφαρμογή της πρώτης μελέτης θα κόστιζε περίπου έντεκα εκατ.
Ομως, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν άρεσε στον κ. Μπουτάρη, με αποτέλεσμα οι μελέτες που κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο λαό της Θεσσαλονίκης, να πεταχτούν. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εγνατία Οδός Α.Ε. με θέμα «Μελέτες της νέας κατασκευής της Πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή πρόβλεψη συγκοινωνιακού πολυτροπικού κέντρου». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί «ποιος είναι ο προϋπολογισμός των μελετών και του έργου ανάπλασης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης».
Αγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου