Μάλιστα, όχι μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, αλλά μπορεί να τους ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν στο παρελθόν ως ποινή για τη χρήση των εν λόγω εκτάσεων. Επιπλέον, το κόστος για την υποβολή ενστάσεων από τους αγρότες είναι δυσβάστακτο, καθώς φέρεται να ανέρχεται στα 45 ευρώ το στρέμμα.
Οι περιοχές, δε, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Πελοπόννησος (κυρίως Μεσσηνία και Ηλεία), η Ηπειρος και η Χαλκιδική.
Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, για να μην… επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη απλώς κατανόησαν τις συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση. Η μόνη «τροποποίηση» που θα γίνει στο νόμο, η οποία βέβαια δεν έχει καμία σημασία, είναι ότι μετά την ανάρτηση των χαρτών, την υποβολή των ενστάσεων και εν τέλει την κύρωσή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αποστέλλονται και στο ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για «ενημέρωση» των εκτάσεων που τίθενται εκτός ΟΣΔΕ.
Πάντως, μαχαίρια έχουν βγει μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργείων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΥΠΑΑΤ κατηγορεί το Περιβάλλοντος ότι ανήρτησε τους δασικούς χάρτες βασιζόμενο σε αντίστοιχους χάρτες του 1945, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αγροτικές εκτάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Περιφερειών, η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κατάρτισή τους έγινε με «προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, δήθεν βιασύνη, αγκυλώσεις και εμμονές, χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού». Ζητά δε την αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας ότι από την ανάρτησή τους έχουν προκύψει προβλήματα, με κυριότερο την αμφισβήτηση του αγροτικού χαρακτήρα πολλών εκτάσεων.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται καθησυχαστικό, σημειώνοντας ότι σκοπός των χαρτών δεν είναι να αποτυπώσουν τη χρήσης γης, αλλά να χαρακτηρίσουν μια περιοχή.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τους αγρότες ούτε με τις περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες, καθώς τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου