Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν τοποθετηθεί στα νησιά 2.645 επαγγελματίες Υγείας.
Πιο αναλυτικά, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στις Σποράδες, στη Θάσο και τη Σαμοθράκη έχουν προσληφθεί 183 γιατροί, 326 νοσηλευτές και 369 άτομα παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Αντίστοιχα, στα νησιά του Ιονίου τους μήνες της πανδημίας προστέθηκαν 40 γιατροί, 281 νοσηλευτές και 188 άτομα παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Στην Κρήτη η ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας αφορά σε 288 γιατρούς, 590 νοσηλευτές και 380 άτομα παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού. Πρόκειται για επικουρικό προσωπικό, καθώς και μόνιμους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις στις δομές Υγείας νησιών αποτελούν τη «βάση» του σχεδιασμού οχύρωσης των νησιών για το καλοκαίρι και συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες, με στόχο την κάλυψη της Ελλάδας από άκρη σε άκρη.
Προσλήψεις στα νησιά από την αρχή της πανδημίας
Αιγαίο
183 γιατροί
326 νοσηλευτές
369 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό
Ιόνιο
40 γιατροί
281 νοσηλευτές
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
188 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό
Κρήτη
288 γιατροί
590 νοσηλευτές
380 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό
Ενισχυμένοι
«Φέτος είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς, εκτός από το “όπλο” των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, περισσότερες προσλήψεις, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί», επισήμανε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το σχέδιο για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οπως και πέρυσι, την πρώτη φορά που ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, συμπορεύτηκε με την πανδημία, οι υγειονομικοί σχηματισμοί των νησιών θα διασυνδέονται μεταξύ τους και με νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας την ώρα που θα υπάρχει οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς περιστατικών κορονοϊού που θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού και θα γίνεται μέσω πλωτών, εναέριων μέσων ή και συνδυασμού των δύο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς. Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά.
Το σχέδιο
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, φέτος όπως και πέρυσι υπάρχει ένας «ακτινωτός» σχεδιασμός διασύνδεσης των δομών Υγείας στα νησιά, δηλαδή περιφερειακών ιατρείων, αγροτικών ιατρείων, Κέντρων Υγείας ή νοσοκομείων, μεταξύ τους και με κεντρικά νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας.
«Εχουμε ενισχύσει τα νοσοκομεία μας, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία στη νησιωτική Ελλάδα, με προσλήψεις προσωπικού και με ιδιαίτερα αυξημένο testing, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να υπάρχει δράση αμέσως μαζί με την αντίδραση και τη δυνατότητα των Κινητών Ομάδων Υγείας, επίσης, να βρεθούν όπου χρειαστεί, σε όποιο νησί ή οπουδήποτε στη χώρα, προκειμένου να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Η αναβάθμιση του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ και η ηλεκτρονική διασύνδεση των κατά τόπους κέντρων προσφέρουν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου όλων των περιστατικών και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης.
Αεροσκάφη
Με επιπλέον ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής που μισθώνει η Πολιτική Προστασία για τη μεταφορά non Covid περιστατικών, καθώς και δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η «δύναμη» των αεροδιακομιδών είναι μεγαλύτερη φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πτητικά μέσα που δώρισε στο ελληνικό κράτος το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκπαιδεύονται αυτήν την περίοδο οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα.
Παράλληλα, στον σχεδιασμό των επόμενων μηνών περιλαμβάνονται τα μέσα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ένα C-130 και ένα ελικόπτερο Σινούκ για διακομιδή Covid περιστατικών. Για την ασφαλή μεταφορά περιστατικών κορονοϊού, προκειμένου να μη μολυνθούν το ιατρικό προσωπικό και το προσωπικό των πτητικών μέσων, διαθέσιμες είναι έντεκα κάψουλες αρνητικής πίεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του μόλις μία τέτοια κάψουλα.
Η δυνατότητα των ημερήσιων αεροδιακομιδών έχει να κάνει με την ιατρική εκτίμηση κάθε περιστατικού. Γι’ αυτό και μια αεροδιακομιδή δεν αποτελεί την «εύκολη λύση». Αεροδιακομιδές, σύμφωνα με τους γιατρούς, γίνονται αποκλειστικά και μόνο όταν ένα περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο και αφού σταθμίζεται το πόσο επείγουσες είναι.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Εκτός από την ενίσχυση των νησιωτικών νοσοκομείων και δομών Υγείας με προσωπικό, σε εφαρμογή θα τεθεί και το δυναμικό σχέδιο για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στα νοσοκομεία των νησιών θα υπάρχουν διαθέσιμες εκατοντάδες απλές κλίνες Covid με δυνατότητα να αυξηθούν ανά πάσα στιγμή και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ-Covid, επίσης, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού τους εάν απαιτηθεί.
Ο εργαστηριακός έλεγχος στα ίδια τα νησιά όσο το δυνατόν περισσότερων δειγμάτων με υποψία κορονοϊού αποτελεί, επίσης, μέρος της στρατηγικής για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση των περιστατικών αλλά και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους. Το περυσινό καλοκαίρι είχαν εγκατασταθεί αναλυτές σε μεγάλα νησιά, πραγματοποιώντας έως και 500 τεστ την ημέρα. Το ίδιο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει και φέτος, παράλληλα βέβαια με το νέο «όπλο» των self tests, που θα μπορούν να γίνονται ευρέως από τους ίδιους τους πολίτες και θα αποτελούν προαπαιτούμενο (αρνητικό self test, rapid test ή μοριακό τεστ) για μετάβαση σε νησί. Την ίδια στιγμή, δεκάδες μικροί μοριακοί αναλυτές, με πολύ μικρότερη δυναμικότητα, είναι τοποθετημένοι σε αρκετά νησιά. Ενδεικτικά, τέτοια είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Σύρος κ.ά.
Το ΕΚΑΒ, μαζί με στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ελέγχους επιχειρησιακής ετοιμότητας στα νησιά.
Η «Γαλάζια Ελευθερία»
Ο κυριότερος, όμως, παράγοντας της υγειονομικής θωράκισης των νησιών και μετατροπής τους σε Covid-free προορισμούς είναι οι εμβολιασμοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση -η «Γαλάζια Ελευθερία»- οριζόντιου εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τέλος Ιουνίου, με στόχο το τείχος ανοσίας στη νησιωτική χώρα να «υψωθεί» πιο γρήγορα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και να κρατήσει προστατευμένους κατοίκους και επισκέπτες.
Εως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε ακόμη 29 νησιά. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους των νησιών να ενταχθούν στις λίστες που συγκεντρώνουν οι δημοτικές Αρχές.
Οσον αφορά στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός της Κρήτης που αντιμετωπίζεται όπως και η ηπειρωτική χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων. Πρόκειται για τα νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα.
Περισσότερα κέντρα
Στα νησιά αυτά αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα και ενισχύονται από τις «ομάδες κρούσης», που από την ηπειρωτική χώρα θα πηγαίνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο νησί, έτσι ώστε να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς, με τη βοήθεια εθελοντών από τη «Σύμπλευση», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και από τις κινητές ομάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», που αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι ομάδες αυτές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας που πέρασε και από το νησί της Κω.
Ο εμβολιασμός στα νησιά, ειδικά σε αυτά τα 19 όπου εμβολιάζονται κάτοικοι, διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι, γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Από το βράδυ της Τρίτης όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που βρίσκονται στα νησιά έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.