Σε αυτές τις δεξαμενές εντοπίστηκαν 1.250 κιλά γόνων του προστατευόμενου είδους χελιών, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, φθάνει τα 15.000.000 ευρώ! Οι αποστολές των πολύτιμων χελιών γίνονταν αεροπορικώς, σε ειδικές συσκευασίες, όπου τα χέλια μπορούσαν να επιβιώσουν για τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ στα παραστατικά της μεταφοράς ήταν «βαφτισμένα»… λαβράκια ή τσιπούρες.
«Εγκέφαλοι» της οργάνωσης φέρονται ένας καθηγητής Ιχθυολογίας σε τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου και ένας γεωπόνος-ιχθυολόγος, επίσης καθηγητής, ειδικευμένος στις υδατοκαλλιέργειες και ιδρυτής εταιρίας στην Πρέβεζα με αντικείμενο την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων για εκκολαπτήρια και μονάδες πάχυνσης θαλασσινών (τσιπούρα, λαβράκι) και ειδών γλυκού νερού (χέλι, οξύρυγχος, κυπρίνος).
Την υπόθεση, στην οποία συμμετείχε η Eurojust για την καλύτερη συνεργασία των διωκτικών αρχών Ισπανίας και Ελλάδας, χειρίστηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 31 έως 62 ετών (7 άνδρες και 2 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και αρχηγικό μέλος, τα οποία διακινούσαν παράνομα το προστατευόμενο είδος χελιών (Anguilla Anguilla). Σημειώνεται ότι η διακίνηση του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι αρχικά εισήγαν από την Ισπανία στη χώρα μας, μέσω ισπανικής εταιρίας, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης, μεγάλες ποσότητες γόνων χελιού του είδους Anguilla Anguilla. Οι ποσότητες των χελιών μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη της οργάνωσης στο Κορωπί Αττικής.
Στη συνέχεια ακολουθούσε η παράνομη εξαγωγή των χελιών αεροπορικώς στην Κίνα, σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, αποφέροντας τεράστια κέρδη στην οργάνωση, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Οι παραλήπτες προέβαιναν σε περαιτέρω εκτροφή και πάχυνσή τους προκειμένου να τα διαθέσουν στην αγορά καθόσον το συγκεκριμένο είδος αποτελεί εκλεκτό έδεσμα στην Κίνα.
Οι αστυνομικοί αρχικά συνέλαβαν στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναν 39χρονο, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, το οποίο είχε παραλάβει νωρίτερα από την αποθήκη στο Κορωπί.
Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν μεγάλες ποσότητες γόνου χελιού Anguilla Anguilla και συνελήφθησαν δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης. Οι δεξαμενές, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, περιείχαν 1.250 κιλά γόνου του συγκεκριμένου χελιού.
Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες σε οικίες και επιχειρήσεις ιδιοκτησίας των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα όπου συνελήφθησαν ο αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη του εγκληματικού δικτύου. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ, πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων καθώς και μεγάλος όγκος έγγραφων – παραστατικών εξαγωγής εμπορευμάτων, τιμολόγια κ.λπ.
Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων μερίμνησαν για την παραλαβή και την προστασία του γόνου Anguilla Anguilla, που κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου