Στο πλαίσιο αυτού του αδυσώπητου πολέμου επικυριαρχίας για το «μαύρο» χρήμα έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 42 «συμβόλαια» θανάτου, δεκάδες αποτυχημένες απόπειρες, ενώ έχουν σχηματισθεί περίπου 110 δικογραφίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται «θιασώτες» του οργανωμένου εγκλήματος, με αδικήματα που αφορούν δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, τοκογλυφίες, διακίνηση ναρκωτικών-αναβολικών, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται σε ένα μεγάλο μέρος του υπομνήματος που παρέδωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα. Ο φάκελος με το υπόμνημα της Αστυνομίας περιέχει στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα από το 2009 έως και σήμερα. Το υπόμνημα που σχηματίσθηκε, τον τελευταίο μήνα, από τις αναφορές όλων των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έχουν ασχοληθεί τμηματικά ή εξ ολοκλήρου με δράσεις και πρωταγωνιστές της «Greek Mafia», περιλαμβάνει αρχικά ένα γενικό περιγραφικό κείμενο και στη συνέχεια χωρίζεται σε παραρτήματα των εγκληματικών οργανώσεων με ονοματεπώνυμα των μελών τους και υποκατηγορίες με τις παράνομες δραστηριότητές τους. Στο απόρρητο υπόμνημα υπάρχει ξεχωριστά το σκέλος των συμβολαίων θανάτου που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια, από εκείνο του Βασίλη Στεφανάκου έως αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αρμόδιου υπουργού με τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό, συζητήθηκε η πιθανότητα τοποθέτησης ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα εποπτεύει τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα και θα ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα σε εισαγγελικές αρχές, Αστυνομία και υπουργείο Δικαιοσύνης για ταχύτερα αποτελέσματα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε η πιθανότητα ανάθεσης μιας μεγάλης προκαταρκτικής έρευνας στις αστυνομικές αρχές για το σύνολο παράνομων ενεργειών του οργανωμένου εγκλήματος, με τη συσχέτιση δικογραφιών και υποθέσεων, προκειμένου να εξαρθρωθεί στη «ρίζα» του. Συζητήθηκε επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς πολλοί από τους σκληρούς πρωταγωνιστές του, παρότι έχουν συλληφθεί αρκετές φορές, παραμένουν για λίγο στις φυλακές και συνεχίζουν την παράνομη δράση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του 58χρονου με το προσωνύμιο «Κεφάλας», ο οποίος δολοφονήθηκε πρόσφατα στη Μεταμόρφωση, που είχε συλληφθεί το 2011 ως ηγετικό μέλος εκβιαστικής ομάδας, ωστόσο δεν είχε δικαστεί ποτέ η υπόθεση και δεν είχε βγει καν πρωτόδικη απόφαση (!).
Σημειώνεται πως τα περισσότερα μέλη εγκληματικών οργανώσεων παραμένουν ελεύθερα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν και άλλα, που είχαν συλληφθεί τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι δίκες τους δεν έγιναν λόγω COVID και υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου, με αποτέλεσμα να αφεθούν και αυτά ελεύθερα.
Νομικό «οπλοστάσιο»
Στον σχετικό φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, οι δυσκολίες, τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών εξάρθρωσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.
Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να συζητηθεί η διεύρυνση του νομικού «οπλοστασίου» των αρμόδιων διωκτικών αρχών, προκειμένου να κινούνται ταχύτερα στη διερεύνηση των υποθέσεων και τον εντοπισμό κινήσεων των δραστών.
Για παράδειγμα, ο ειδικός εισαγγελέας που θα εποπτεύει τις έρευνες θα μπορεί σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές να αξιολογεί έγκαιρα την ανάγκη άρσης τηλεφωνικού απορρήτου ενός εμπλεκόμενου για απεριόριστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα συνολικής εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται πως σε υποθέσεις της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής παρακολούθησης υπόπτων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ενώ σε εκείνες που αφορούν μέλη ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, ο μέγιστος χρόνος είναι έως και 10 μήνες. Επίσης, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στην περίπτωση αποφυλάκισης ενός ηγετικού μέλους ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του, παρότι σε μεγάλο ποσοστό αναμένεται να συνεχίσει την παράνομη δράση του. Αρμόδιοι αξιωματικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα διάρκειας των ερευνών με ηλεκτρονική… υποβοήθηση, κυρίως για τους πρωταγωνιστές κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα και έξω από τις φυλακές.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συζητηθούν σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν πως σύντομα θα αναβαθμιστούν και θα ανασυνταχθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολούνται με υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με μοντέλο Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.