Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα από δεδομένα 51 μετεωρολογικών σταθμών.
Πιο αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 2°C χαμηλότερα από τη μέση τιμή (2η χαμηλότερη της δεκαετίας), στη Δυτική Ελλάδα -1.6°C (η χαμηλότερη της δεκαετίας), στη Θεσσαλία καταγράφηκαν αποκλίσεις -1.5°C (2η χαμηλότερη της δεκαετίας), στη Στερεά Ελλάδα -1.3°C (4η χαμηλότερη της δεκαετίας), ενώ στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης καταγράφηκε ελαφρώς μικρότερη απόκλιση με -0.7°C και -0.6°C αντίστοιχα.
Μόνο στην Κρήτη η μέση τιμή των μεγίστων θερμοκρασιών ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές (+0.6°C, η 4η υψηλότερη της δεκαετίας).
Κύρια αιτία των παρατεταμένα χαμηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας ήταν η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Μεσογείου με αποτέλεσμα τη ροή ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια. Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του Απριλίου 2021 κυμάνθηκε περίπου 3-4°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Εργατική Πρωτομαγιά: Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Κορωνοϊος: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων – Πώς κινείται ο εμβολιασμός
- Εντός του 2022 η ανάκτηση των απωλειών στην οικονομία – Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο
- Κυπριακό: Η επόμενη μέρα μετά το ναυάγιο της Γενεύης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr