Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προτίθεται να προκηρύξει το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014-2020.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης/πληρωμής μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι από φέτος στις περιοχές με ειδικούς περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά (Περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών και Αρκαδίας).
1 Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:
* Είναι ενεργοί γεωργοί
* Ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των προβλεπόμενων περιοχών
* Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.
1 Υψος ενίσχυσης: Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο (ha) γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα. Και στα τρία υπομέτρα, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
* για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 200 στρέμματα χορηγείται το 100% της ενίσχυσης
Ένας… παλιός πίσω από τη νεοτρομοκρατία - Τι ψάχνει η αντιτρομοκρατική για τον 49χρονο
* για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 200 στρέμματα έως και 250 στρέμματα χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
* για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 250 στρέμματα έως και 300 στρέμματα χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
* για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 300 στρεμμάτων δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 300 στρεμμάτων θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 300 στρέμματα, ως ανωτέρω.
3 Δεσμεύσεις: Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:
* να διατηρούν την εκμετάλλευση µε την οποία εντάσσονται στα υπομέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης
* ανάλογα µε τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή τους να τηρούν τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης
* να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά όργανα.
4 Περίοδος υποβολής αιτήσεων: Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μεταξύ 22-25 Ιουνίου.
Για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης και έως 25 ημερολογιακές ημέρες, μετά η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Η αίτηση στήριξης/πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από το γεωργό μέσω online συστήματος στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για το σκοπό αυτό.
5 Δικαιολογητικά: Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: 1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (µόνο για φυσικά πρόσωπα). 2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας. 3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), το σχετικό έγγραφο του ασφαλιστικού φορέα που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.
Εως 30 Μαΐου η αποτίμηση των ζημιών από τον παγετό
Για έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, 15-30 Μαΐου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές.
«Στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, σε σχέση με τους παγετούς του Απριλίου, βρισκόμαστε ήδη στην 15ήμερη υποβολή των δηλώσεων, η οποία λήγει στις 25 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί, προς διευκόλυνση των παραγωγών μας, θα δοθεί παράταση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 150 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 1.100 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα πριν από τη λήξη υποβολής των δηλώσεων».
Μάλιστα, ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε τον πρόσφατο, επαναλαμβανόμενο παγετό ως ακραίο καιρικό φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι η περίπτωση του «Ιανού» είναι διαφορετική, καθώς τότε καταγράφηκε ολική καταστροφή όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για κοινή διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr