Το σχέδιο νόμου, όπως παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνει τη στήριξη περισσότερων από 300 φιλοζωικών σωματείων, τονίστηκε μεταξύ άλλων.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, στην εισήγησή της στάθηκε στην αποδόμηση των επιχειρημάτων όσων εναντιώνονται στους άξονες του νομοσχεδίου.
«Οι άξονες του νομοσχεδίου όπως ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν αρκετά μέτρα που αναφέρονται στην προστασία των ζώων συντροφιάς. Ομως όσοι πολεμούν το νομοσχέδιο επικεντρώθηκαν σε δύο σημεία και μόνο. Στη μεταφορά της αρμοδιότητας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και στην υποχρέωση των κηδεμόνων των ζώων συντροφιάς να στειρώνουν τα ζώα τους επιτρέποντάς τους μόνο μία γέννα. Ολα τα άλλα σημαντικά θέματα ζωτικής σημασίας που καλύπτει το νομοσχέδιο τους αφήνουν παγερά αδιάφορους», τόνισε.
Με τη σειρά της, η δικηγόρος Μάρσα Δημοπούλου ανέλυσε το μύθο γύρω από τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, που σκιαγραφεί εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία ως λαθρέμπορους.
Παράλληλα, η δικηγόρος Ελενα Δέδε εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν οι εθελοντές και τα σωματεία τούς βασικούς άξονες του νομοσχεδίου. Οπως είπε, «το νομοσχέδιο είναι σε καλή κατεύθυνση καθώς κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες». Ταυτόχρονα, επεσήμανε «την υποχρεωτικότητα ύπαρξης δημοτικών κτηνιατρείων αλλά και δημοτικών καταφυγίων υπό βασικές προϋποθέσεις και αυστηρούς περιορισμούς». Ενώ τέλος διευκρίνισε ότι το παράνομο εμπόριο υπάρχει, όχι όμως ανάμεσα σε εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία, αλλά στις παράνομους εκτροφείς και στο παράνομο εμπόριο καθαρόαιμων ζώων.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Αναπαραγωγή με κανόνες, δηλαδή θα δίνεται άδεια σε κάθε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου μόνο για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα. Θα εξακολουθήσει να δίνεται άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις. Θα προβλεφθεί ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή και σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι κανόνας η υποχρεωτική στείρωση.
– Απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shops, απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα και πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.
– Δημιουργία Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
– Για την υιοθεσία αδέσποτων, οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρισμένα στο μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις. Επιπλέον επιτρέπεται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις του εξωτερικού εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο.
– Η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών απαγορεύεται. Επιτρέπεται όμως η καταβολή των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.
– Διευρύνεται ο ορισμός της κακοποίησης ζώων με την ξεκάθαρη αναφορά σε εγκατάλειψη, πυροβολισμό, εκούσιο τραυματισμό και φόλες (δηλητηρίαση).
– Αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα και υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής και οι ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης.
– Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για νέες παραβάσεις, όπως αυτό των 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου περισσότερες από 6 φορές.
– Αναπτύσσεται ψηφιακή εφαρμογή, καθώς και 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών για τη διευκόλυνση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ζώων.
– Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τσιόδρας: Έριξε «βόμβες» για τον κορωνοϊό: Τι να κάνουμε για να μη γίνουμε Χιλή
- Μακρινίτσα: Διπλό φονικό πριν ληφθεί απόφαση για εγκλεισμό του
- Φορολογία: Έξι στοχευμένες παρεμβάσεις για πιο λάιτ φόρους
- Πολυκαταστήματα: Αυτά είναι που ανοίγουν – Τι αναφέρει η εγκύκλιος
- Πάσχα και εκκλησίες: Τι θα ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr