«Είμαι στη ζούγκλα της Κολομβίας, αύριο θα έχω δίκτυο», μας έγραψε πριν καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του για να μας περιγράψει πώς είναι τα ταξίδια στην εποχή του κορονοϊού. Ξεκινάει αμέσως, δίνοντας το στίγμα του στον παγκόσμιο χάρτη: «Αυτήν τη στιγμή είμαι στην Κολομβία και ετοιμάζομαι να πετάξω για την Αφρική. Πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονικά, επισκέφθηκα τη Βενεζουέλα και ειδικά τα τροπικά δάση όπου ζει η φυλή των Γιανομάμι».
Με μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες το 2004, ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου αλλάζει τις χώρες σαν τα… πουκάμισα και περνάει περίπου 300 μέρες τον χρόνο εκτός Ελλάδος πλημμυρίζοντας από νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Μιλώντας σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ξετυλίγει τη μυθιστορηματική ζωή του και εξηγεί πως ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να τον κατεβάσει από το αεροπλάνο: «Σταμάτησα να ταξιδεύω μόνο 40 μέρες, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020, όταν διεκόπησαν οι πτήσεις. Εκτοτε ταξιδεύω συνεχώς, με μικρά διαλείμματα επιστροφής στην Ελλάδα. Το τελευταίο δωδεκάμηνο πραγματοποίησα πάνω από 13 ταξίδια, μερικά από τα οποία στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα υπερπόντια. Ζάμπια, Μεξικό, Περού, Νότιο Σουδάν, Παραγουάη, Βενεζουέλα και Κολομβία, ενώ τις επόμενες μέρες θα πάω κατευθείαν στη Βόρεια Κένυα και στη συνέχεια στη Χερσόνησο Ταϊμίρ στην αρκτική Ρωσία, χωρίς να περάσω από την Ελλάδα».
Στην ερώτηση πόσες χώρες έχει επισκεφθεί συνολικά από τότε που ξεκίνησε τα ταξίδια, η απάντηση είναι σαφής: «Τις έχω επισκεφθεί όλες! Και τις 193 χώρες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, αλλά και τις 16 μη αναγνωρισμένες, καθώς και όλα τα υπερπόντια εδάφη. Αυτό έχει ήδη γίνει από το 2004. Από τότε ταξιδεύω σε ειδικές περιοχές των χωρών αυτών για να φέρω στην επιφάνεια τις κρυμμένες ομορφιές και το αυθεντικό πρόσωπο αυτού του πλανήτη, που ευτυχώς ακόμα υπάρχει».
Δεν έχει εμβολιαστεί
Λόγω των ταξιδιών κάνει συνεχόμενα τεστ κορονοϊού και δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, ωστόσο, σχεδιάζει να βρεθεί στη Ρωσία για να κάνει το ρωσικό εμβόλιο. «Ο ιός δεν θέλει φόβο. Θέλει γνώση. Τηρούμε τρία πράγματα: Φοράμε μάσκα, απολυμαίνουμε τα χέρια μας συχνά, αφού αναπόφευκτα ακουμπάμε επιφάνειες που ακούμπησε κάποιος άλλος, και κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας. Οποιος τα κάνει αυτά δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Τόσο απλό είναι», επισημαίνει ο κ. Μπίζας. Τα ταξίδια στην εποχή του κορονοϊού, όπως λέει, έχουν και τα θετικά τους και, κυρίως, φθηνά εισιτήρια, σχεδόν άδεια αεροπλάνα και μια απρόσμενη ιδιωτικότητα παντού, αφού ο ίδιος έχει υπάρξει ακόμα και ο μοναδικός πελάτης σε ένα ολόκληρο ξενοδοχείο.
«Τα ταξίδια εν μέσω της πανδημίας είναι πιο εύκολα απ’ όσο κανείς φαντάζεται και με πολλά πλεονεκτήματα. Εφόσον η χώρα που επιθυμείς να πας είναι ανοιχτή στους ξένους επισκέπτες, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Ολες οι χώρες έχουν καθιερώσει το πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ Covid. Εχοντας αυτό και διάθεση για ταξίδι, όλα μετά είναι απλά. Σε κάθε χώρα ισχύουν τοπικά περιοριστικά μέτρα, κυκλοφορία με μάσκες στους κλειστούς χώρους, ενώ σε πολυσύχναστα μέρη γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Παντού υπάρχουν απολυμαντικά χεριών. Ποτέ δεν ένιωσα… καθαρότερος στα ταξίδια μου. Δυσκολία θεωρώ να μην είναι ανοιχτά κάποια μουσεία ή αρχαιολογικοί χώροι. Ή να κλείνουν νωρίς τα εστιατόρια, όπως στην Τυνησία. Αλλά, αν εξοικειωθείς, προσαρμόζεσαι όπως οι ντόπιοι. Υπάρχουν όμως πλεονεκτήματα. Φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία και η αίσθηση να είσαι ο μόνος τουρίστας σε έναν ολόκληρο αρχαιολογικό χώρο, όπως πρόσφατα στη Χαμένη Πόλη της Κολομβίας. Στη Ζάμπια ήμουν ο μόνος ένοικος σε ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα στο Πάρκο Καφούε. Ακόμη και η Μύκονος πήρε άλλη μορφή χωρίς τα ανεξέλεγκτα πλήθη των κρουαζιερόπλοιων. Ομορφο γοητευτικό μέρος σαν να το επισκέφθηκα πρώτη φορά. Καμία σχέση με το παρελθόν», προσθέτει.
Συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και οργανωτής ειδικών ταξιδιών σε τουριστικό γραφείο, πολλές φορές ταξιδεύει χωρίς παρέα: «Στην Κολομβία είμαι μόνος. Ο ρόλος μου στο ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο συνεργάζομαι στην Αθήνα, το οποίο οργανώνει ασυνήθιστα ταξίδια για Ελληνες σε ασυνήθιστες γωνιές του πλανήτη, είναι να ανακαλύπτω νέες περιοχές και να αξιολογώ μετά από επιτόπια επίσκεψη αν ένα μέρος θα μπορούσε να ενταχθεί σε μελλοντικά ταξίδια. Οπως η χαμένη στη ζούγκλα αρχαία πόλη Lost City ή η επίσκεψη στα χωριά της φυλής των Γιανομάμι στη ζούγκλα της Βενεζουέλας».
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Μαθαίνει τη Ρωσία στους… Ρώσους
Το 2017 κυκλοφόρησε στα ελληνικά και τα αγγλικά ο ταξιδιωτικός οδηγός που έγραψε ο Χαράλαμπος Μπίζας για ολόκληρη τη Ρωσία και στη συνέχεια προσκλήθηκε να μιλήσει στη Μόσχα για τις άγνωστες, ακόμα και στους ίδιους τους Ρώσους, ομορφιές της χώρας τους.
«Ως μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας, έστειλα κάποια αντίτυπα στην εταιρία που έτυχαν κολακευτικών σχολίων. Με κάλεσαν στη Μόσχα για να δώσω διάλεξη στα κεντρικά γραφεία της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας με θέμα τη χώρα τους. Εκεί παρουσίασα μέσα από την τουριστική σκοπιά όλα τα κορυφαία αξιοθέατα της άγνωστης -ακόμα και στους Ρώσους- Ρωσίας, με έμφαση στις αρκτικές περιοχές, στην άγρια ζωή, στις πολικές αρκούδες, στις φάλαινες και τους ασιατικούς υπερβόρειους λαούς που ζουν στα μέρη αυτά. Τον Μάιο του 2018 το βιβλίο μου “All Rusia Guide” τιμήθηκε με ειδική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό “Κρυστάλλινη Πυξίδα”.
To 2019 η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρία, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εκτελεστικός πρόεδρος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκεϊ Σοϊγκού, με κάλεσε για δεύτερη φορά στη Ρωσία να μιλήσω στο Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Καλούγκα, όπου νέοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο ενημερώνονται για την πολυμορφία και τις δυνατότητες της ρωσικής επικράτειας».
Οταν γυρίζει στην Ελλάδα, τον περιμένει η σύζυγός του, που τη λένε Πηνελόπη, ίσως όχι τυχαία όπως λέει αστειευόμενος, πίσω από ένα βουνό από διαβατήρια που έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Από την περιήγησή του σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεχωρίζει έναν τόπο που κέρδισε την καρδιά του. «Η Ανταρκτική είναι συγκλονιστική. Δεν είναι χώρα, είναι η μεγαλοπρεπέστερη έκφραση του πλανήτη», σημειώνει. Γεννημένος το 1954 στην Αρτα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σλαβικές Γλώσσες στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να βάζει κουκκίδες στην Υδρόγειο και να τις ακολουθεί, χωρίς τότε να φαντάζεται ούτε ο ίδιος πόσο μακριά θα πήγαινε η βαλίτσα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr