Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά στους πολίτες να:
- Εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους λογισμικό antivirus και προστασία firewall και να τα διατηρούν ενημερωμένα.
- Αποφύγουν τη χρήση αμφιλεγόμενων εφαρμογών, να χρησιμοποιούν μόνο αυθεντικό λογισμικό και να μην κάνουν λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές.
- Χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς πρόσβασης, που είναι δύσκολο να μαντέψουν οι άλλοι και να περιέχουν συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων και συμβόλων. Το ιδανικό μήκος των κωδικών πρόσβασής σας πρέπει να είναι περίπου 10-12 χαρακτήρες.
- Χρησιμοποιούν αυθεντικοποίηση 2 παραγόντων (2-factor authentication), όπου υποστηρίζεται. Η μέθοδος αυτή παρέχει δύο επίπεδα μέτρων ασφαλείας, οπότε εάν ένας εισβολέας μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια τον κωδικό πρόσβασης, υπάρχει ακόμη ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστεί ο λογαριασμός.
- Λαμβάνουν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή στο Cloud.
- Πλοηγούνται στο Internet με ασφάλεια και να αποφεύγουν ιστοσελίδες που είναι περισσότερο πιθανό να είναι μολυσμένες. Στον browser που χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν τα παρακάτω:
* να έχουν εγκατεστημένη πάντα την τελευταία έκδοση,
* να ρυθμίσουν ώστε να λαμβάνουν ενημερώσεις αυτόματα,
* να μην επιλέγουν την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης στον browser,
* να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (privacy settings).
- Πλοηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή όταν συνδέονται σε δημόσια Wi-Fi hotspots. Σε αυτά οι προσωπικές πληροφορίες μπορούν πιο εύκολα να υποκλαπούν.
- Βεβαιωθούν ότι κάθε ιστοσελίδα μέσω της οποίας αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες (κωδικοί πρόσβασης, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.) λειτουργεί με το πρωτόκολλο https. Αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση αρχίζει με «https://» και αριστερά του «https://» υπάρχει ένα μικρό λουκέτο, που δηλώνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.
- Προσέχουν τα παραπλανητικά e-mails (phishing e-mails). Σε εισερχόμενο e-mail που φαίνεται ύποπτο (π.χ. το όνομα του αποστολέα είναι άγνωστο, το περιεχόμενο εμφανίζει μία αίσθηση «επείγοντος», το e-mail του αποστολέα δεν δείχνει νόμιμο) δεν πρέπει να ανοίγουν το επισυναπτόμενο αρχείο και να επισκεφθούν το σύνδεσμο (link) που εμφανίζεται στο κείμενο του e-mail, καθώς αποτελούν τους συνηθέστερους τρόπους να μολυνθεί ο υπολογιστής με κακόβουλο λογισμικό.
- Τέλος, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των πληροφοριών της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Καιρός: Δύο εξάρσεις των φαινομένων μέχρι την Πρωτοχρονιά - Έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα των Χριστουγέννων
Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά στην πορεία των φοιτητών για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Ανείπωτη τραγωδία στην Κοζάνη: Πέθανε μωρό 8 μηνών στον ύπνο του
Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια παντού, πολικές θερμοκρασίες και μποφόρ
Τραγωδία στο Μάτι: Στις 26 Φεβρουαρίου η απολογία του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr