Τις 132 έφτασαν οι υποθέσεις όλων των ειδών σωματικών βλαβών με 194 ανήλικους πρωταγωνιστές που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Πολλές από αυτές καταγράφηκαν στο πλαίσιο ενός «ακήρυχτου πολέμου» ανάμεσα σε «σχολικές» συμμορίες που συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή του σε περιοχές της Αττικής. Μαθητές ηλικίας 13-17 ετών, σε ομάδες των 10-30 ατόμων, υπεύθυνοι για κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές, με φόντο την επίδειξη δύναμης.
Την τελευταία 5ετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί με 586 υποθέσεις στις οποίες έχουν συλληφθεί 836 ανήλικοι, μόνο για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο σύνολο των υποκατηγοριών της, δηλαδή απλή, απρόκλητη, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα, συμπλοκή, από αμέλεια και απόπειρα. Το 2018 είχε καταγραφεί μία τέτοια… σωματική βλάβη που είχε αφήσει πίσω της έναν νεκρό ανήλικο.
Μια «κληρονομημένη» επικυριαρχία σε περιοχές διεκδικούν οι συμμορίες ανηλίκων, σύμφωνα με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, με τις επιθέσεις, όπως λένε, να είναι πάντοτε στοχευμένες, καθώς η κάθε ομάδα έχει λίστα με τα μέλη από τις «εχθρικές» παρέες γειτονικών περιοχών. Συνολικά 17 σπείρες ανηλίκων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020, υπεύθυνες για κάθε λογής αδικήματα, ανάμεσά τους και ομάδες ανηλίκων που κρύβονται πίσω από αιματηρές επιθέσεις και συμπλοκές.
Τα κλειστά λόγω lockdown γυμνάσια και λύκεια δεν φαίνεται να έχουν περιορίσει τις μάχες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, με τους μαθητές να εξορμούν σε κοντινές εχθρικές περιοχές με στόχο να δείξουν το ποιος έχει το πάνω χέρι. Μία από αυτές τις επιδρομές πραγματοποίησαν ανήλικοι στην Αργυρούπολη το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας με μαχαίρι έναν 17χρονο.
«Λάφυρα» τα κινητά
«Τι με κοιτάς, του είπαν, πιάστηκαν στα χέρια και του πήραν το κινητό». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η μητέρα του 17χρονου τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η επίθεση που δέχτηκε ο γιος της από ομάδα περίπου 30 νεαρών στην πλατεία Ελενας Βενιζέλου στην Αργυρούπολη. Ο μαθητής που αντιστάθηκε κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, ένα εκ των οποίων λίγα μόλις χιλιοστά από την καρωτίδα του. Νωρίτερα είχαν ξυλοκοπήσει και έναν 16χρονο από τον οποίο είχαν επίσης αποσπάσει το κινητό του τηλέφωνο.
Τα κινητά αποτελούν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, λάφυρα στη μάχη που δίνουν οι συμμορίες ανηλίκων για να αποκτήσουν κυριαρχία σε γειτονιές της Αθήνας. Εναν τέτοιο πόλεμο φαίνεται ότι έχουν κηρύξει σε μαθητές της Αργυρούπολης νεαροί από την Ανω Γλυφάδα, που πραγματοποίησαν επιδρομή και επίδειξη δύναμης στην περιοχή το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας τα δυο παιδιά. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 15χρονους και έναν 16χρονο, μέλη της ομάδας που κρύβεται πίσω από την επίθεση.
Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα με βίαιες επιθέσεις ανηλίκων της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες έφτασαν τις 229 μόνο για απλή σωματική βλάβη και όχι και των υπόλοιπων υποκατηγοριών του ίδιου αδικήματος. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί 69 υποθέσεις απλής σωματικής βλάβης με ανήλικους δράστες. Ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το 2016 τα αντίστοιχα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 33.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι συνήθως τα θύματα δέχονται επίθεση από πολλά άτομα, καθώς οι δράστες στους 69 αυτούς ξυλοδαρμούς ήταν συνολικά 99. Οσον αφορά τα ανήλικα θύματα τέτοιων συμβάντων, τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν τα 141.
Ο χάρτης των σχολικών «πολέμων»
Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου, Πανόρμου, Γαλάτσι, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές στις οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί συμπλοκές και βίαιες επιθέσεις με ανήλικους πρωταγωνιστές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας 17χρονος είχε καταλήξει στον «Ευαγγελισμό» με κάταγμα στη γνάθο και χτυπήματα σε όλο το σώμα μετά από επίθεση που δέχτηκε από περίπου 20 νεαρούς στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι.
Η αστυνομία είχε συλλάβει 4 άτομα, ηλικίας 15 και 17 ετών. Καταγγελίες έκαναν λόγο για συμμορία που τρομοκρατούσε μαθητές στην περιοχή. Οπως ανέφερε μάλιστα η δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα το θύμα να μη δώσει συνέχεια μετά την επίθεση.
Φόβος
Χαρακτηριστικό του τρόμου που έχουν σκορπίσει τέτοιες συμμορίες είναι το γεγονός ότι τα νεαρά θύματα σπάνια επιλέγουν να μιλήσουν στις αρχές, εκτός και αν καταλήξουν στο νοσοκομείο. Οι διαφορές συνήθως λύνονται στον δρόμο, με συμπλοκές και επιθέσεις αντιποίνων.
Στις 17 Ιουνίου ένα βίαιο ραντεβού ανάμεσα σε μαθητές στην οδό Σπανοβαγγέλη στου Ζωγράφου είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει μαχαιρωμένος στο νοσοκομείο ένας 15χρονος. Ανάμεσα στα 40-50 άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συμπλοκή ήταν μαθητές από σχολεία του Βύρωνα, του Παγκρατίου και της Καισαριανής και αντίπαλες ομάδες από τους Αμπελόκηπους και του Ζωγράφου.
Πάνω τους είχαν πτυσσόμενα κλομπ, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ ανάμεσα στα άτομα που ταυτοποιήθηκαν υπήρχαν νεαροί που είχαν απασχολήσει τις αρχές για σωματικές βλάβες και κλοπές. Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα είχαν, σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον άλλες δυο συμπλοκές στο ενεργητικό τους, μία στου Ζωγράφου και μία στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.
«Ξύλο» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της συμπλοκής στου Ζωγράφου δεν δίσταζαν να κάνουν επίδειξη των παραβατικών τους συμπεριφορών με αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την ονομασία pagkratihood. Μέσα από τέτοιες αναρτήσεις επίδειξης δύναμης καταφέρνει σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίζει τους ανήλικους δράστες επιθέσεων και συμπλοκών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.
Στην πρόσφατη επίθεση στην Αργυρούπολη αστυνομικοί είχαν εντοπίσει φωτογραφία στα social media των συλληφθέντων, στην οποία περισσότερα από 50 άτομα είναι παρατεταγμένα μπροστά από εκκλησία στην Ανω Γλυφάδα, κρατώντας στα χέρια τους στειλιάρια. Ανάμεσά τους φαίνεται ότι βρίσκονται τα περίπου 30 άτομα που επιτέθηκαν στους δύο μαθητές τραυματίζοντάς τους. Σε μια άλλη περίπτωση, τον Φεβρουάριο του 2020, ανήλικοι δράστες βίαιου περιστατικού σχολικού εκφοβισμού στον Βύρωνα είχαν αναρτήσει ιστορία στο Instagram μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο είχαν προσαχθεί, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τ’ αδέρφια μου δεν μασάνε π…..ες!».
Οι 8 προσαχθέντες (μαθητές και εξωσχολικοί) ήταν ανάμεσα στα άτομα που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν 17χρονο που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αδερφή του που είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. «Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλοτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλοτσιές» είχε δηλώσει το θύμα της επίθεσης, που είχε αναγνωρίσει ανάμεσα στους δράστες μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Ποινικό μητρώο πριν από τα 17
Εκτός όμως από τις συμμορίες που έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο κυριαρχίας στις γειτονιές της Αθήνας, ανήλικοι φαίνεται να πρωταγωνιστούν σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα, πολλές φορές ακόμα και ως μέλη σε σπείρες ενηλίκων. Ληστείες, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές Ι.Χ. είναι μερικά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συμμορίες νεαρών ηλικίας κάτω των 17 ετών. Σπείρα ληστών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε 21 ανήλικα μέλη, ανάμεσά τους και ένα… 8χρονο αγόρι.
Οι συλληφθέντες ξυλοκοπούσαν με μανία τα θύματά τους για να τους πάρουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, τις περισσότερες φορές μάλιστα μπροστά σε κόσμο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος, Θησείο). Η συγκεκριμένη είναι μια από τις 17 συνολικά εγκληματικές οργανώσεις ανηλίκων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το 2020. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό την τελευταία πενταετία. Αντίστοιχες συμμορίες δρούσαν τα τελευταία χρόνια και στην Καλλιθέα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία: Αγνοείται διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr