Εχουν προκαλέσει ένα κύμα αντίστοιχων καταγγελιών, που ξεπερνά τον αθλητικό χώρο, καθώς και μία τεράστια αγκαλιά συμπαράστασης από σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, με πάνδημο το αίτημα να «σπάσει το απόστημα» και να σταματήσει η ατιμωρησία των δραστών.
Το σοκ στην περίπτωση της ολυμπιονίκου έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν στην κατάθεσή της στην Εισαγγελία, την προηγούμενη Τετάρτη, αποκάλυψε δεύτερο περιστατικό κακοποίησης συναθλήτριάς της. Την ίδια ημέρα, ο επίσης χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Νίκος Κακλαμανάκης, αποκάλυψε, μιλώντας στο MEGA, πως το περιστατικό αυτό αφορούσε μία μικρή κοπέλα δώδεκα ετών…
Στην περίπτωση των ανηλίκων, η κοινωνική απαξία του φρικτού εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αλλά και πολύ πιο δύσκολη η εξιχνίαση των εγκλημάτων, αφού οι δράστες εκμεταλλεύονται την άγουρη ηλικία των θυμάτων για να αποφεύγουν τις καταγγελίες.
Για αυτόν τον λόγο, ειδική μνεία στην προστασία των ανήλικων θυμάτων έκανε σε εγκύκλιο, που απέστειλε πριν από μερικές μέρες στις Εισαγγελίες όλης της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, παροτρύνοντας τους λειτουργούς να «ενθαρρύνουν το θύμα να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός».
Οι λόγοι που οι ανήλικοι δυσκολεύονται να καταγγείλουν τους εγκληματίες είναι πολλοί και διάφοροι και αποτυπώνονται στα πορίσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ευρωπαϊκές Αρχές και οι διεθνείς οργανισμοί: Εκκινούν από την αδυναμία αντίληψης του τι τους συμβαίνει και φτάνουν έως τη σχέση εξάρτησης που έχουν με τον βιαστή τους. Περιλαμβάνουν, επίσης, όλους τους λόγους που δυσκολεύουν τους ενηλίκους να προβούν σε καταγγελίες, όπως η δυσκολία κατανόησης από τον κοινωνικό τους περίγυρο και ο φόβος για τις συνέπειες.
Τα όργανα της Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει μία σειρά από οδηγίες και κανονισμούς για την προστασία των ανήλικων θυμάτων την περασμένη δεκαετία. Το 2010, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», που προβλέπουν ειδικές διαδικασίες για να καταθέτουν τα παιδιά, με τη συνδρομή παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
Σημαντικό είναι, επίσης, κατά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα παιδιά να μην εξαναγκάζονται σε μακρόχρονες διαδικασίες, αλλά να καταθέτουν με την ελάχιστη δυνατή ψυχολογική επιβάρυνση για τους ανηλίκους, για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους.
Στην Ελλάδα οι διαδικασίες αυτές υιοθετήθηκαν νομοθετικά με καθυστέρηση το 2017, με την ίδρυση των «Σπιτιών του Παιδιού»: Πέντε δομές σε διαφορετικές πόλεις της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο), όπου τα παιδιά θα μπορούν να καταγγέλλουν μία και μοναδική φορά, με ασφάλεια, μαζί με εξειδικευμένους υπαλλήλους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι δομές αυτές παραμένουν ένα «άδειο κέλυφος», αφού σε καμία πόλη δεν έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός χώρος.
Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (Σεπτέμβριος 2020) «υπάρχει κίνδυνος σοβαρής υπονόμευσης του ίδιου του σκοπού ίδρυσης των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων “Σπίτι του Παιδιού”, σε περίπτωση που η έναρξη λειτουργίας τους δεν συνοδεύεται από μέριμνα της Πολιτείας για τήρηση όλων των αναγκαίων και προβλεπόμενων προϋποθέσεων και προδιαγραφών».
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προσληφθεί λίγοι εργαζόμενοι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη π.χ. έχουν ήδη καταθέσει λίγοι ανήλικοι (για την ακρίβεια, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών) υπό τις φιλικές συνθήκες του «Σπιτιού του Παιδιού», ύστερα από αίτημα συνδρομής των δικαστικών Αρχών, σε ειδικό χώρο που παραχωρήθηκε προσωρινά. Ωστόσο, οι δομές παραμένουν κλειστές ελλείψει υποδομών. Κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, μάλιστα, αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι στα «Σπίτια του Παιδιού» έχουν επιφορτιστεί οι ίδιοι να βρουν λύση στα κτιριακά προβλήματα!
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως «στο θέμα της λειτουργίας των Δομών Προστασίας των Ανήλικων Θυμάτων, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε “καμένη γη”, αφού δεν υπήρχε η παραμικρή πρόβλεψη για την εκκίνηση των διαδικασιών στελέχωσης των “Σπιτιών του Παιδιού” και ο νόμος παρέμενε κενό γράμμα».
Προσθέτουν, μάλιστα, πως «στο Ηράκλειο, η δομή στελεχώνεται από μία μόνο ψυχολόγο, χωρίς επίπλωση του χώρου. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην Πάτρα, όπου δεν έχει ακόμα βρεθεί κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση της δομής, ενώ οι διαδικασίες στην Αθήνα, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου, σημειώνουν καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».
Προς τον σκοπό της ενίσχυσης των υπαρχουσών δομών, το υπουργείο έχει ανακοινώσει την αναβάθμιση λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας για την ενίσχυσή τους σε υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης, εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την 11χρονη αθλήτρια – Τι λέει ο ίδιος
Υπόθεση – σοκ σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα 12χρονη αθλήτρια – Συγκλονίζει η μητέρα της
Αιματηρές επιθέσεις στην Αργυρούπολη: Ξυλοκόπησαν δύο ανήλικους για να τους πάρουν τα κινητά
Αποκάλυψη «Ε.Τ»: Η καραντίνα δεν έφερε τον… πελαργό – Μειώθηκαν οι γεννήσεις
Η ώρα της κάθαρσης: Η Σοφία έκανε την αρχή και… άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr