ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη «Ε.Τ»: Η καραντίνα δεν έφερε τον… πελαργό – Μειώθηκαν οι γεννήσεις

Αποκάλυψη «Ε.Τ»: Η καραντίνα δεν έφερε τον... πελαργό - Μειώθηκαν οι γεννήσεις

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τον Μάρτιο του 2020, όταν τα πρώτα κρούσματα κορoνοϊού είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της καραντίνας, επιτρέποντας την έξοδο από το σπίτι μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι σε αυτές τις συνθήκες πλήρους απομόνωσης τα ζευγάρια θα έρθουν πιο κοντά μέσα στα σπίτια τους και ότι αυτή η αλλόκοτη χρονιά θα έκλεινε με θετικό πρόσημο για τις νέες γεννήσεις. Στην πορεία όμως φάνηκε πως ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε το αντίθετο, αφού καταγγέλθηκε σωρεία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και πολλοί γάμοι έριξαν αυλαία, με φόντο την καθημερινή μάχη με τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία αναφοράς.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που αποδεικνύουν ότι το πρώτο -αυστηρό- lockdown στην Ελλάδα δεν έφερε… τον πελαργό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγραφές των ληξιαρχείων, τον Νοέμβριο του 2019 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 7.120 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 6.528, μειωμένες κατά 592. Λιγότερα μωρά γεννήθηκαν και τον Δεκέμβριο του 2020 και συγκεκριμένα 6.143 από 6.426 που είχαν γεννηθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παράγοντες

«Η έλλειψη δραστηριοτήτων, οικονομικών, κοινωνικών κ.λπ., στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε για την αποφυγή της διασποράς της Covid-19 θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντες αύξησης του αριθμού των γεννήσεων», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Οπως επισημαίνει, ωστόσο, αυτή η αναμενόμενη αύξηση δεν καταγράφηκε στα ληξιαρχεία της χώρας. Αντίθετα, τα μωρά που ήρθαν στη ζωή μειώθηκαν υπό την πίεση της νόσου Covid-19: «Aπό τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Εσωτερικών, αποτυπώνεται μικρή καθοδική τάση της τάξεως του 6,5% στις γεννήσεις, συγκρίνοντας στοιχεία των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα. Παρατηρείται, λοιπόν, ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε έναν μικρό αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια τεκνοποίησης των ζευγαριών και κατ’ επέκταση του οικογενειακού προγραμματισμού τους, αφού, εκτός από αιτία εγκλεισμού, έγινε και πηγή οικονομικής απώλειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας», επισημαίνει ο κ. Σταυριανουδάκης.
Προβλήματα

Η πλήρης εικόνα για τα αποτελέσματα της πανδημίας στον οικογενειακό προγραμματισμό θα αποτυπωθεί όταν ενσωματωθούν τα στατιστικά στοιχεία των ερχόμενων μηνών, που θα συμπεριλαμβάνουν και τη δεύτερη καραντίνα, φαίνεται, ωστόσο, ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού και η οικονομική κρίση που την ακολούθησε γέννησαν… μόνο προβλήματα στα νοικοκυριά. Ο φόβος, η ανασφάλεια και η πολύμηνη αποχή από την εργασία άλλαξαν τα σχέδια των ζευγαριών σε διεθνές επίπεδο, καθώς η μείωση των γεννήσεων δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη που σάρωσε η πανδημία.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι γεννήσεις αναμένεται να μειωθούν το 2021 από 300.000 έως 500.000, καθώς το 34% των γυναικών αποφάσισε είτε να καθυστερήσει τα σχέδια για την απόκτηση παιδιού είτε να κάνει λιγότερα παιδιά απ’ όσα επιθυμούσε πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Επίσης, το 50% των ενηλίκων που ρωτήθηκε απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείωσε τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Άρση μέτρων: Χτυπάει κόκκινο η κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής

Δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κίνα- Στο χαμηλότερο ποσοστό της δεκαετίας οι γεννήσεις

Κορωνοϊός – NOTAM: Χωρίς καραντίνα οι ταξιδιώτες από επτά χώρες – Η λίστα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός – NOTAM: Για ποιους επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα – Οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Πώς θα απομονωθούμε αν βγούμε θετικοί

Κορωνοϊός – Κίνα: Σε καραντίνα ολόκληρη πόλη γιατί βρέθηκαν 6 κρούσματα

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα – Τι ισχύει για όσους νόσησαν και για τους εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη: Σε καραντίνα γιατροί μετά από χειρουργείο σε ασθενή με φυματίωση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έρευνα: Σήμερα γεννιούνται περισσότερα δίδυμα από ποτέ- Γιατί η άνοδος θα σταματήσει

Μαρίνα Μπενέκου