Ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας σημείωσε ότι μόνο έτσι «θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα στοιχειώδη». Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία χρηματοδότησης του Ιδρύματος από το 2009 μέχρι και τις προβλέψεις για το 2017, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΜΠ καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα με το 30% των εσόδων που λάμβανε το 2009, ενώ μόνο τα πάγια έξοδα υπερκαλύπτουν το συνολικό ποσό καθώς υπολογίζονται στο 130% του προϋπολογισμού.
«Εχουμε πλέον προσεγγίσει κόκκινες γραμμές και είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε αυτό το θέμα. Δεν είμαστε “στον κόσμο μας”. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, όμως αν η Πολιτεία θέλει να υποστηρίξει την επιβίωση του Ιδρύματος πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση. Διαφορετικά βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια των σπουδών των φοιτητών και το Ιδρυμα θα χάσει τη θέση που έχει και με προσπάθεια χρόνων κατέκτησε στις διεθνείς κατατάξεις». Μάλιστα, επεσήμανε ότι η πρυτανεία δεν έχει αποδεχτεί το ύψος της κρατικής επιχορήγησης. «Το θεωρούμε ως πρώτη δόση και αναμένουμε κι άλλα χρήματα».
Τα τέσσερα αγκάθια σύμφωνα με το ΕΜΠ:
1. Το 2009 το ΕΜΠ λάμβανε 10.400.000 ευρώ για τα λειτουργικά του έξοδα. Φέτος προβλέπεται να πάρει 3.350.000, ενώ το 2016 έλαβε 3.455.000 ευρώ. Πρόκειται για μείωση 60%, ενώ και η επιχορήγηση για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 59%, ενώ το μόνιμο προσωπικό έχει αποψιλωθεί σε ποσοστό 80%.
2. Η επιχορήγηση για σίτιση παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερή, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35%.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
3. Η επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου το 13% της αντίστοιχης του 2009. «Πρόκειται για 1.175.000 ευρώ τα οποία αφορούν αποκλειστικά έργα υποδομών. Για 260.000 τ.μ. που έχει στην κατοχή του το Ιδρυμα, το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλύψει σχεδόν καμία εργασία. Χρειαζόμαστε το χρόνο μόνο για τις εργασίες συντήρησης τουλάχιστον 2.500.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Γκόλιας.
4. Τα πάγια έξοδα του Ιδρύματος αφορούν το 130% του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Απαντήσεις από τον υπουργό θα ζητήσουν οι πρυτάνεις
Το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας θα συμμετέχει στη Σύνοδο Πρυτάνεων με στόχο να απαντήσει σε σειρά θεμάτων που έχουν τεθεί από τις ηγεσίες των πανεπιστημίων. Στην κορυφή της ατζέντας -για τους πρυτάνεις- είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Ηδη, η Σύνοδος σε προηγούμενη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση στα πανεπιστήμια, αν και στο σύνολό του ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι.
Ενα δεύτερο ζήτημα είναι να αρθούν γραφειοκρατικά ζητήματα όσον αφορά τους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά, η πρυτανεία του ΕΜΠ σημείωσε ότι για ένα διαγωνισμό κάτω των 60.000 ευρώ η διαδικασία βάσει νομοθεσίας θα πάρει πάνω από δύο μήνες, ενώ για ποσά άνω των 200.000 ευρώ φτάνει ακόμα και τους επτά μήνες.
Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του στοχεύει σε μη «επώδυνα» -όσον αφορά το οικονομικό σκέλος- θέματα, αλλά εξίσου ικανά να προκαλέσουν αναταραχή. Ο κ. Γαβρόγλου επιθυμεί να φέρει αλλαγές στις διαδικασίες εκλογής πρυτάνεων ενώ στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και η τύχη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Ο «ακρωτηριασμένος» -μετά το μπαράζ παραιτήσεων- θεσμός, κι ενώ τα εναπομείναντα μέλη έχουν παράταση θητείας μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, θα δεχτεί επιπλέον πλήγματα όσον αφορά τις αρμοδιότητές του. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας συζητάει και τον αποκλεισμό όσων πανεπιστημιακών εργάζονται σε Ιδρύματα του εξωτερικού.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου