Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους, όπως και των υπολοίπων έξι συναδέλφων τους, προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Ο Άρειος Πάγος με τρεις διαφορετικές συνθέσεις καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση των 8 Τούρκων στη γείτονα με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Χθες η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου αποφάσισε την μη έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών και εισηγήθηκε το Β’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου να απορρίψει ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών.
Οι λόγοι που εκζητούνται οι αξιωματικοί είναι αόριστοι, υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός, ενώ ζήτησε από τους αρεοπαγίτες ακόμα κι αν αποφασίσουν να εξετάσουν το ζήτημα επί της ουσίας να αρνηθούν την παράδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Δραματική έκκληση για τη ζωή τους απηύθυναν, άλλωστε, οι ίδιοι οι εκζητούμενοι προς τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι αναμένεται να εκδώσουν την απόφασή τους στις 23 Ιανουαρίου.
«Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης, τα έγγραφα της δικογραφίας και όσα ακούστηκαν εδώ, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», υπογράμμισε η κ. Θεοδώρου. «Κατακεραύνωσε», δε, το αίτημα των τουρκικών αρχών, μιλώντας για απουσία συγκεκριμένων στοιχείων και παντελώς αόριστη περιγραφή των αδικημάτων στο κατηγορητήριο.
Σημείωσε επίσης ότι οι εισαγγελικές αρχές της γείτονος άφησαν αναπάντητα συγκεκριμένα ερωτήματα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. Η κ. Θεοδώρου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη πογκρόμ συλλήψεων μελών της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντιπάλων του κόμματος του Ερντογάν, εκατοντάδων δημοσιογράφων, 3.000 λειτουργών της Δικαιοσύνης και χιλιάδων πολιτών. Εκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου επαναφοράς της θανατικής ποινής στη γείτονα, επικαλούμενη σχετικές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου.
Βάσει των παραπάνω, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε μη επιτρεπτή την έκδοση των δύο αξιωματικών στην Τουρκία. «Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται», τόνισε. [Διαβάστε εδώ σχετικά]