Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Με τα ίδια νερά λειτούργησε -μισό αιώνα αργότερα- το πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην οθωμανική Μακεδονία, εγκαινιάζοντας την εποχή βιομηχανικής πρωτοπορίας για όλη την βόρεια Ελλάδα. Από από τα αμπέλια της περιοχής εξάγεται το κορυφαίο κόκκινο ελληνικό κρασί, το ξινόμαυρο.
Ο τόσο όμορφος δήμος γνώρισε χρόνια ανάπτυξης αλλά και παρακμής. Η αποβιομηχάνιση, η αστυφιλία και τα αμέτρητα «λουκέτα», άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη και τον κοινωνικό ιστό της. Όμως, η πόλη μπήκε τον τελευταίο χρόνο σε μία νέα πορεία. Διεύρυνε τους ορίζοντες της, προχώρησε σε συμμαχίες, κοίταξε προς το μέλλον αλλά σεβάστηκε και το ένδοξο παρελθόν της. Η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας τείνει να εξελιχθεί σε πρότυπο σε ότι αφορά την άσκηση διοίκησης εν καιρώ πανδημίας και πως βρίσκει κανείς διεξόδους και ευκαιρίες σε ένα τόσο στενό και περιοριστικό πλαίσιο.
Πώς δρούσε η συμμορία των Ρομά που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ - Τα ανύπαρκτα αυτοκίνητα, οι δήθεν εφοριακοί
Ως μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, έχει καθορίσει σαφείς στόχους και καταφέρνει να τους πετυχαίνει. Η μεταμόρφωση του ηρωικού δήμου είναι σταδιακή αλλά εντυπωσιακή. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που η επιτυγχάνεται. Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ έθεσε σε λειτουργία ειδικές ψηφιακές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μέσω συγκεκριμένων πλατφόρμων όπως: «e-ραντεβού», «Φιλώτα», «myKEPlive» κ.α. Με αυτές, ο δήμαρχος στοχεύει αφενός στην αναβάθμιση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και αφετέρου στην προστασία και ασφάλεια των πολιτών και των υπαλλήλων κατά την περίοδο της πανδημίας.
Όμως, η πόλη δεν ξεχνά την ιστορία της, την οποία τιμά με κάθε τρόπο. Προχωρά στη δημιουργία της «Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλη», η οποία είναι μία πρωτοβουλία συγκέντρωσης βιβλίων, μελετών και ερευνών, που αφορούν στον μέγιστο των φιλοσόφων και το έργο του. Άλλωστε, ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που είχε συγκροτήσει οργανωμένη προσωπική βιβλιοθήκη με σημερινούς όρους (ΙΓ’ βιβλίο των Γεωγραφικών, Στράβων). Έχοντας ως κύριο στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Σχολής Αριστοτέλους σε χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, έχει συσταθεί ομάδα έργου με στόχο την δημιουργία τόπου μελέτης και έρευνας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ομολογουμένως, η δημοτική αρχή της Νάουσας κάνει καλή δουλειά και αλλάζει το προφίλ και το ύφος της ηρωικής πόλης. Με συμπαραστάτες τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δουλειά συνεχίζεται και οι κάτοικοί της μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς η πόλη επαναπροσδιορίζει τη θέση της στον τοπικό χάρτη. Άλλωστε, όπως έχει πει ο γνωστός Λόρενς της Αραβίας, «η τέχνη της διακυβέρνησης θέλει περισσότερο χαρακτήρα παρά μυαλό»…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr