Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Μάρτιο οπότε και στη χώρα μας εφαρμόστηκαν οι πρώτοι περιορισμοί για την καταπολέμηση του κορονοϊού, τα αιτήματα για βοήθεια που φτάνουν στην κοινωνική υπηρεσία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» έχουν αυξηθεί κατά 70% με την κατάσταση, όπως λένε οι υπεύθυνοι, να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
«Από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουμε εξυπηρετήσει 150 οικογένειες με 366 ανήλικα παιδιά σε όλα τα υποστηρικτικά προγράμματα. Δυστυχώς, με την έναρξη της πανδημίας και ειδικά τη περίοδο του lockdown λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα για παροχή βοήθειας από όλη την Ελλάδα» αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κοινωνικός λειτουργός, Γιάννης Ματαλιωτάκης.
Ανατροπή
Πρόκειται για οικογένειες οι οποίες πριν από την εμφάνιση του covid-19 μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, αυτό, όμως άλλαξε λόγω των περιοριστικών μέτρων καθώς οι γονείς βρέθηκαν είτε σε αναστολή είτε χωρίς δουλειά. «Θεωρώ ότι για αυτούς είναι πολύ πιο δύσκολο διότι είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Μια κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν».
Βέβαια, -προσθέτει ο κ. Ματαλιωτάκης- υπάρχουν και οι οικογένειες οι οποίες έτσι και αλλιώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. «Για παράδειγμα μπορεί να εξασφάλιζαν μεροκάματο καθαρίζοντας κάποιο σπίτι και αναγκάστηκαν να σταματήσουν στη διάρκεια της καραντίνας.
Κλήρωση Τζόκερ (14/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και πολλές άλλες οικογένειες οι οποίες και πριν από την επιδημία δεν είχαν κανένα εισόδημα και το πρώτο τους μέλημα είναι τα τρόφιμα».
Κατήφεια
Το πιο θλιβερό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν αισιοδοξούν για το μέλλον.
«Εχουν πελαγώσει, αισθάνονται πως έχουν εγκλωβιστεί γιατί το βίωσαν την περασμένη άνοιξη και σήμερα το βιώνουν ξανά. Πάντως, εκτιμούν τη βοήθεια που τους προσφέρουμε, αν και στη πραγματικότητα εμείς στοχεύουμε στο να μην μας έχουν ανάγκη».
Δράσεις
Η Ενωση Μαζί για το Παιδί λειτουργεί από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η αποστολή της εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης δεν είναι εύκολη. Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να πλαισιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα άτομα που χρήζουν βοήθειας. Είτε αυτή είναι οικονομική είτε ψυχολογική.
Στην Ενωση λειτουργούν δύο προγράμματα. Οπως εξηγεί ο κοινωνικός λειτουργός «δίδεται η δυνατότητα σε μια κοινωνική υπηρεσία για παράδειγμα από έναν δήμο της χώρας να μας ενημερώσει για οικογένειες που δεν μπορούν να προμηθευτούν κάποια είδη, όπως τα βρεφικά. Εμείς τους προσφέρουμε το προϊόν το οποίο παραλαμβάνει και διανέμει η αντίστοιχη κοινωνική υπηρεσία».
Στο δεύτερο πρόγραμμα οι οικογένειες αιτούνται μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου όπου διαμένουν, στο Μαζί για το Παιδί υποστήριξη. Ολα τα αιτήματα αξιολογούνται βάση ευαλωτότητας και όχι με σειρά προτεραιότητας. Στη συνέχεια η οικογένεια μπαίνει σε ένα πρόγραμμα για τρεις έως έξι μήνες και μια φορά το μήνα λαμβάνει κουπόνια για το σούπερ μάρκετ.
Ψυχολογική στήριξη
«Μια φορά το μήνα συναντιέμαι μαζί τους, αν και σήμερα είναι λίγο δύσκολο εξαιτίας του lockdown. Συζητάμε, βλέπουμε την πορεία τους και από εκεί και πέρα η ίδια η οικογένεια μπορεί να φέρει και ένα καινούργιο αίτημα, όπως αυτό της καθοδήγησης και της υποστήριξης. Αν κρίνουμε ότι κάποιες χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, την παραπέμπουμε εσωτερικά στη Γραμμή 115 25 όπου ψυχολόγοι κάνουν δωρεάν έναν συγκεκριμένο αριθμό συνεδρίων», καταλήγει ο κ. Ματαλιωτάκης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής