Πριν από έντεκα χρόνια είχε νοσήσει από τον Η1Ν1, αλλά ο κορωνοϊός αποδείχθηκε πολύ σκληρός καθώς εξελίχθηκε σε πνευμονία και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο «ΑΧΕΠΑ».
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στα μέσα Οκτωβρίου. «Εκανα το τεστ και βγήκε αρνητικό. Συνέχισα να πηγαίνω στην κλινική και να χειρουργώ. Ομως, η κατάσταση επιδεινωνόταν και είχα πλέον πυρετό. Κάνω πάλι το τεστ, το οποίο βγαίνει θετικό», είπε στον «Ε.Τ.». Οντας πλέον σε απομόνωση στο σπίτι του, παρατηρεί ότι ο πυρετός δεν πέφτει. Δύο μέρες αργότερα επικοινωνεί με τον φίλο του, καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη, στην Α’ παθολογική κλινική του ΑΠΘ στο «ΑΧΕΠΑ».
Στην απόλυτη απομόνωση
Οπως ήταν φυσικό έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο και η αξονική τομογραφία αποκάλυψε πνευμονία. «Ακολούθησε η επταήμερη νοσηλεία στην κλινική COVID της Α’ Παθολογικής στο «ΑΧΕΠΑ». Στην απόλυτη απομόνωση των λίγων τετραγωνικών μέτρων, καθώς τότε οι ασθενείς ήταν ακόμα ελάχιστοι και είχα την πολυτέλεια του μονόκλινου. Μοναδική μου «διέξοδος» μια μικρή οπτική επαφή με την οδό Αγίου Δημητρίου. Ο ορίζοντας περιορίστηκε στην επόμενη θερμομέτρηση και στην ένδειξη του οξύμετρου του συναδέλφου με την προστατευτική στολή και των ακροαστικών ευρημάτων του εντατικολόγου, που ερχόταν κάθε μέρα.
Με την πολύτιμη φροντίδα των συναδέλφων γιατρών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών με τα χαμογελαστά μάτια, καθώς μόνο αυτό άφηνε να φανεί ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, βγήκα ένα απόγευμα οκτώ κιλά ελαφρύτερος και βαθύτατα ευγνώμων», τόνισε.
Υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει από πού κόλλησε τον κορωνοϊό, καθώς τηρούσε σχολαστικά τα προστατευτικά μέτρα.
Ωστόσο, παραδέχεται πως το καλοκαίρι τα πράγματα ήταν… χαλαρά σε πολλά επίπεδα. Θυμήθηκε την «έκρηξη» κρουσμάτων που είχε σημειωθεί στην κλινική του, στο «Γεννηματάς», όπου τελικά έχασαν τη ζωή τους δύο ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Εκεί πιθανόν η μετάδοση προήλθε από την κόρη ενός ασθενούς, η οποία μάλλον απέκρυψε ότι ήταν θετική. Τότε αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την κλινική για μία εβδομάδα», είπε.
Κατάλοιπο
Ομως, αυτό που του άφησε ως… κατάλοιπο ο κορωνοϊός ήταν ο φόβος! «Ακόμη και όταν πήρα εξιτήριο και ήμουν σπίτι, βρισκόμουν κάθε τρεις και λίγο με ένα οξύμετρο στο χέρι. Το βράδυ έβλεπα εφιάλτες και πεταγόμουν στον ύπνο μου. Κοιτούσα αριστερά, κοιτούσα δεξιά και έλεγα στον εαυτό μου: σπίτι είσαι, τι φοβάσαι;», λέει. Πίστευε πως μετά από 37 χρόνια στη μάχιμη ιατρική, θα είχε ξεπεράσει ή θα είχε συμφιλιωθεί με τον θάνατο. «Δεν είναι έτσι. Αυτό που με ανησυχεί είναι το γεγονός πως ίσως ο ιός να επηρεάζει και τη ψυχή, όχι μόνο των ασθενών, αλλά όλων των ανθρώπων. Ενδεχομένως, να μας αφήσει φοβικό σύνδρομο που θα μας συντροφεύει –δυστυχώς- για μεγάλο χρονικό διάστημα», εκτίμησε.
«Ημουν τελικά ένας από τους τυχερούς… Ενας από τους πέντε στους έξι και όχι ο ένας άτυχος με “υποκείμενα νοσήματα”, όπως διαβήτης, υπέρβαρος, μέσα στα 60 κ.λπ.
Πλεονέκτημα
Η καταβολή με ακολουθεί ακόμα, αν και η καταιγίδα που ακολούθησε με υποχρέωσε να επανέλθω σύντομα πίσω στην Α’ Ουρολογική κλινική. Το μοναδικό… πλεονέκτημα είναι ο τίτλος αντισωμάτων, που ελπίζω να εξακολουθεί να παραμένει υψηλός… Είχα νοσήσει πριν έντεκα χρόνια τέτοιες μέρες και από τον αξέχαστο H1N1. Δεν έχει καμία σχέση και συνιστώ μεγάλη, πολύ μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των προστατευτικών μέτρων», υπογράμμισε.
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κρήτη
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι από κορωνοϊό νόσησε και η σύζυγός του, η οποία –ευτυχώς- το πέρασε πολύ «ελαφρά», με ανάρρωση κατ’ οίκον. Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι γιατροί δεν είναι πολύ καλοί ασθενείς καθώς έχουν γνώση για το τι μπορεί να τους συμβεί και μερικές φορές ίσως να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τους συναδέλφους τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές
Μαφιόζικη επίθεση στα Βριλήσσια: Συμβόλαιο θανάτου με… υπογραφή Greek Μafia
«Ποιον κοροϊδεύει ο Τσίπρας για τη βίλα των 500 ευρώ στο Σούνιο;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr