Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, επιδικάζοντας στη σύζυγο του άτυχου 57χρονου ποσό 60.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, συν 44.280 ευρώ λόγω στέρησης διατροφής, καθώς και 30.000 ευρώ ψυχική οδύνη στο καθένα από τα δύο παιδιά του θανόντος.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε έτσι πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δέντρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους και να διενεργούν τακτικούς ελέγχους, θεμελιώνοντας την υποχρέωση αποζημίωσης στα θύματα και τους συγγενείς τους σε περίπτωση αντίστοιχου περιστατικού.
Το τραγικό ατύχημα είχε συμβεί το 2009, όταν ένα τεράστιο κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων, αποκόπηκε από το δέντρο και καταπλάκωσε τον 57χρονο, ο οποίος είχε στήσει πάγκο μαζί με τη γυναίκα του μέσα στο δημοτικό πάρκο, όπου διεξαγόταν τοπικό πανηγύρι.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Οι συγγενείς του θύματος κατέθεσαν στα δικαστήρια πως το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν κοπεί τα κλαδιά του δέντρου, τα οποία είχαν γίνει πλέον σαθρά από την έλλειψη συντήρησης.
Τα διοικητικά δικαστήρια δέχθηκαν τους ισχυρισμούς της οικογένειας και απέρριψαν το επιχείρημα του δήμου πως το δυστύχημα οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούσαν στην περιοχή.
Εκριναν, αντίθετα, πως οφείλεται «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου να προβούν στη συντήρηση του χώρου του πάρκου και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Για την ίδια υπόθεση επιλήφθηκαν και τα ποινικά δικαστήρια, με το αρμόδιο Εφετείο να καταδικάζει για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και την αντιδήμαρχο υπεύθυνη της Διεύθυνσης Πρασίνου σε ποινές φυλάκισης 18 μηνών και 15 μηνών αντίστοιχα, με τριετή αναστολή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου