Τόνισε ότι: «Λόγω της θέσης μου έχω πρόσβαση στο μητρώο covid κάθε μέρα. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία μας παρείχε αυτό το μητρώο. Και πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων που δεν (έχει υποπέσει) στη δική μου αντίληψη.
Να σας υπενθυμίσω ότι αυτό το μητρώο αυτό φτιάχτηκε με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Το χρησιμοποιούμε από τον Μάρτιο, από το κρούσμα νο 1, κι εκεί όλοι οι ιατροί- ας πούμε εμείς οι ιατροί στο “Λαϊκό” που έχουμε τα κρούσματα, περνάμε όλα τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μητρώο.
Το μητρώο αυτό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Με τον ΕΟΔΥ συνεργαζόμαστε από το πρώτο κρούσμα χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Χωρίς ποτέ εμείς, ως Επιτροπή, να έχουμε αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που μας δίνει ο ΕΟΔΥ.
Κάθε Πέμπτη, έρχεται άνθρωπος από τον ΕΟΔΥ στην Επιτροπή και κάνουμε μακρές συζητήσεις. Εκεί έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ όσα δημοσιεύονται, τα οποία, όμως, είναι ακριβώς καθαρά επιστημονικά στοιχεία προς ανάλυση, δεν είναι προς δημόσια χρήση.
Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ τους οποίους ξέρω, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, λαμπροί επιστήμονες, δηλαδή εμένα μου κάνουν φοβερή εντύπωση αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ ως πανεπιστημιακός έχω πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχω δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου από στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι στα μεγαλύτερα περιοδικά δέχτηκαν τις δημοσιεύσεις και την ποιότητα των στοιχείων τα οποία τους δίνουμε.
Επομένως νομίζω ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ. Πάντως εγώ σαν επιστήμονας δεν μπορώ να σας πω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Βεβαίως. Τίποτα δεν είναι τέλειο, το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ. Πραγματικά με στεναχώρησε λιγάκι αυτό».
Πολιτική αντιπαράθεση και διαψεύσεις
Σύμφωνα με τις αναφορές, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε δύο κυριακάτικα φύλλα («Βήμα» και «Δημοκρατία»), ο ΕΟΔΥ φέρεται να έχει δύο συστήματα καταγραφής κρουσμάτων με αποτέλεσμα τα δεδομένα που λαμβάνουν οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής να έχουν κενά, καθοριστικά για τις εισηγήσεις τους όσον αφορά σε περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η τακτική του ΕΟΔΥ στην ημερήσια ενημέρωση για τα κρούσματα προκαλεί δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με τους οποίους συνομίλησε ο «Ε.Τ.» ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην καθημερινή επιδημιολογική έκθεση, που εκδίδεται στις 6 το απόγευμα, έχουν συλλεχθεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Πολλές φορές υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας δειγματοληψίας και της ημερομηνίας αναφοράς στον ΕΟΔΥ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στον μεγάλο όγκο δειγμάτων των εργαστηρίων. Επίσης, η διαδικασία διασταύρωσης των δεδομένων όταν δηλώνονται σε πολλές πηγές οδηγεί ορισμένες φορές σε διπλοεγγραφές ή ακόμη και μικρά λάθη. Η χρονοκαθυστέρηση ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων δεν αποτελεί, όμως, πρόβλημα ικανό να οδηγήσει σε λάθος εκτιμήσεις τους ειδικούς και, συνεπώς, σε σχεδιασμό μέτρων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική επιδημιολογική εικόνα.
«Ψευδείς ειδήσεις»
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Για fake news κάνει λόγο με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19, και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
«Αβάσιμα δημοσιεύματα»
«Παντελώς άδικα και αβάσιμα», χαρακτήρισε από την πλευρά του τα δημοσιεύματα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και «απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Οπως ενημερώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19. Επίσης, περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. Τέλος, «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19)», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τα δημοσιεύματα, πάντως, στάθηκαν αφορμή για να εξαπολύσει η αντιπολίτευση πυρά κατά της κυβέρνησης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. ζητούν εξηγήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι καταγγελίες οφείλουν να διερευνηθούν άμεσα, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως «από σημερινά (σ.σ.: χθεσινά) δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία».
«Δεν υπάρχει διπλό σύστημα για την καταγραφή κρουσμάτων» – Τι λένε στον «Ε.Τ.» από την Επιτροπή
Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη πριν από τα 67 έχουν 1 εκατ. ασφαλισμένοι [αναλυτικοί πίνακες]
Κορωνοϊός: Παράταση στο lockdown και Χριστούγεννα όπως… Πάσχα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr