Στο ενδεχόμενο που οι ήπιες μέθοδοι αποτροπής συγκεντρώσεων πέσουν στο κενό, δεν αποκλείεται να γίνει ρίψη δακρυγόνων ή ακόμα και χρήση των οχημάτων νερού -οι λεγόμενοι «Αίαντες» της Αστυνομίας-, με στόχο να διαλύσουν τυχόν παράνομες συναθροίσεις. Σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν με προτροπές την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ατόμων, θα ακολουθήσουν πρόστιμα που σχετίζονται με τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού και, τέλος, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις στην περίπτωση επιμονής των συγκεντρωμένων.
Απέναντι στην απόφαση της Αστυνομίας για γενική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια τάχθηκε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί». Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θεσπίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2020 και κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού.
Απάντηση
Παράλληλα, απαντώντας στην αναφορά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί βάσει Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει πως η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Καλέσματα ανυπακοής
Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν εντολές για αποτροπή κάθε είδους συγκέντρωσης και κυρίως πορείας χωρίς καμία εξαίρεση, εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχομένως αντιδράσεις. Ηδη, αγνοώντας την απαγόρευση, συλλογικότητες, πολιτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι ανακοινώνουν διαρκώς μέσω Διαδικτύου πορείες και συγκεντρώσεις προγραμματισμένες για την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Ανάμεσα σε αυτά τα καλέσματα ανυπακοής που έχουν καταγραφεί είναι και αυτό του Ρουβίκωνα, που μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Δίνονται μάλιστα οδηγίες σε όσους παρευρεθούν να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Εκτός από την Αθήνα, αντίστοιχες προτροπές για συγκεντρώσεις έχουν δοθεί σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύσκεψη
Το τελικό σχέδιο με όλες τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο, από την αποτροπή συγκέντρωσης μέχρι και τη διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αναμένεται να καθοριστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα βρίσκονται ακροβολισμένοι έως και 4.000 αστυνομικοί, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι «Αίαντες» -τα οχήματα ρίψης νερού-, για να γίνει χρήση τους αν κριθεί απαραίτητο. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Δράσης έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την αμερικανική πρεσβεία, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων.
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Αυστηρή επιτήρηση
Παράλληλα, συχνές περιπολίες θα γίνονται στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.
Από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Μιχάλη Καραμαλάκη, ισχύει απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων σε όλη την επικράτεια «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού Covid-19». Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει μέχρι και τις 9:00 το βράδυ της Τετάρτης.
Βαριά πρόστιμα
Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές «καμπάνες». Συγκεκριμένα, τα νομικά πρόσωπα που θα διοργανώσουν υπαίθρια συνάθροιση θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ για φυσικά πρόσωπα το ποσό θα φτάνει τα 3.000 ευρώ. Πέραν των διοργανωτών, σε όσους βρεθούν να συμμετέχουν σε συναθροίσεις παραβιάζοντας την απαγόρευση θα βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 91 συλληφθέντες από το Πολυτεχνείο και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με εντολή εισαγγελέα, λόγω κορονοϊού. Για τα 66 άτομα του Πολυτεχνείου ασκήθηκαν διώξεις για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και ψευδή κατάθεση, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Για τους συλληφθέντες της Πολυτεχνειούπολης ασκηθήκαν επιπλέον διώξεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμό και προσβολή συμβόλου, καθώς έκαψαν τη σημαία που ήταν στον ιστό έξω από το κτίριο της διοίκησης.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr