Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Προσθέτουν ότι κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας.
Εκφράστηκε επίσης η αισιοδοξία ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η συνακόλουθη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ιερώνυμο να προσθέτει ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».
Επιστολή
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας ζητώντας διατήρηση των ναών ανοικτών αλλά και θέτοντας τη δική της «κόκκινη γραμμή» στις εορτές των Χριστουγέννων.
Στην επιστολή που υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δημοσιεύει το orthodoxia.info, η εκκλησία ξεκαθαρίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.
«Εντός του πλαισίου αυτης της καλής διαθέσεως και αρίστης άχρι τούδε συνεργασίας υμών τε και ημών, αιτούμεθα όπως επανεξετάσητε τα αποφασισθέντα περί κλεισίματος ιερών ναών, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου, διότι εκ καθήκοντος αδυνατούμεν να αποδεχθώμεν κλείσιμον των ιερών ναών και απαγόρευσιν προσελεύσεως εις αυτούς των χριστιανων μας, πολλοί εκ των οποίων μαζί με ιεράρχας και ιερείς από όλην την χώραν αποστέλλουν εις την Ιεράν Σύνοδον σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας» ξεκαθαρίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίο υπενθυμίζει πως όχι μόνο συνεργάστηκε με τις Αρχές αλλά και διαχειρίστηκε με σύνεση τις φωνές εκείνες που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα των μέτρων.
Επιθέσεις
Σύμφωνα με το orthodoxia.info, αυτό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ΔΙΣ είναι οι καθημερινές επιθέσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι οποίες διχάζουν την κοινωνία, σκορπούν μίσος και μετατρέπουν ένα θέμα δημόσιας υγείας σε θρησκευτικό.
«Εξ ετέρου όμως η Ιερά Σύνοδος υπομένει μέχρι σήμερον σωρείαν καθημερινών επιθέσεων εκ δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, αλλά και δημοσίων παρεμβάσεων βουλευτών ή επιστημόνων, οι οποίοι διχάζουν την κοινωνίαν, ενσπείρουν μίσος, στοχοποιούν την λατρευτικήν πρακτικήν της Εκκλησίας μεμφόμενοι την Κυβέρνησιν δι’ ανοχήν και επιχειρούν να μετατρέψουν την προστασίαν της δημόσιας υγιείας, μεταξύ άλλων, και εις θρησκευτικό ζήτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην συνοδική επιστολή.
Καθαρά Δευτέρα: Έρχεται το επόμενο τριήμερο - Πότε ανοίγει το Τριώδιο
Η ΔΙΣ δεν διστάζει να θέσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό της για τον τρόπο αντιμετώπισης της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «φοβική μεταχείριση των χώρων λατρείας» από πλευράς κράτους χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόστιμο των 1.500€ που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι ιερείς δεν τηρήσουν τα μέτρα «υπέρογκο», αλλά ταυτόχρονα και αχρείαστο αφού όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πρόθεσις παραβάσεως του νόμου».
Μάλιστα η Σύνοδος συγκρίνει τα όσα επιτρεπόντουσαν μέχρι τη μέρα εκείνη στα κέντρα διασκέδασης όπου υπήρχε δυνατότητα πληρότητας έως και 50% με φιλοξενία έως και 300 ατόμων στον ίδιο χώρο.
Μετακίνηση πιστών σε ναούς και νεκροταφεία
Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της Εκκλησίας, ήταν να επιτρέπεται στους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα», ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει την συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες έως 50 ατόμων ανά ιερό ναό ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτήρησης της κάθε περιοχής, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ΔΙΣ έχουν στοχο «πλέον της αντιμετωπίσεως της πανδημίας, την διαφύλαξην και διατήρησιν της κοινωνικής ειρήνης και την στήριξιν των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, του Ορθοδόξου αυτής πληρώματος το οποίον διατηρεί ζώσαν σχέσιν με την Θείαν Λατρείαν, την Εκκλησίαν εν γένει και τους ποιμένας αυτής».
Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι συνοδικοί μητροπολίτες το αίτημα της ΔΙΣ είναι να «Παραμένουν ανοικτοί καθ’ όλην την ημέραν και επιτρέπηται η προσέλευσις εις τους Ι. Ναούς ενός ατόμου ανά 10τμ και ως πεντήκοντα ατόμων ανεξαρτήτως επιπέδου επιτηρήσεως» εξηγώντας πως «Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέηται και να προσεύχηται υπερ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου. Επιπροσθέτως θα συντελέση καθοριστικώς εις την διατήρησιν της τάξεως μεταξύ των λαϊκών μελών της Εκκλησίς διότι η αίσθησις ότι η Εκκλησία λειτουργει έστω και δίχως την ιδικήν των φυσικήν παρουσίαν αποτελεί πηγήν πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας ενώ έχομεν αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειρισθούμετα ανακύπτοντα ζητήματα της υγειονομικής κρίσεως».
Ειδικά για το θέμα της «ατομικής προσευχής» όπως αναφέρεται τους τελευταίους μήνες η ΔΙΣ ζητά «…εν όψει του μέτρου περιορισμού κυκλοφορίας αιτούμεθα όπως προβλεφθή ρητως και η μετακίνησις πιστων προς τους ιερούς ναούς δια την επιτέλεσιν των συνταγματικώς κατοχυρωμένων θρησκευτικών καθηκόντων των και συγγενών εις τα κοιμητήρια δια την προσευχήν και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ’ όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μοναστήρια στα οποία η ΚΥΑ ζητά οι μοναχοί να εκκλησιάζονται κατά ομάδες. Γι αυτά η ΔΙΣ προτείνει να αρθεί αυτός ο περιορισμός σημειώνοντας πως ειδικά στα κοινόβια οι μοναχοί ζουν ούτως η άλλως μαζί και διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται να εκκλησιάζονται και μαζί.
Μεταχείριση εκκλησίας
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της επιστολής είναι οι αναφορές στα επιδημιολογικά στοιχεία που σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες, δεν δικαιολογούν την μεταχείριση της Εκκλησίας.
«Η ανωτέρω μεταχείρισις δεν φαίνεται να δικαιολογήται τουλάχιστον εκ των προς ώρας δημοσιευθέντων επιδημιολογικών στοιχείων, ούτε εκ του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ούτε εν όψει του υψηλού βαθμού συμμορφώσεως των 8.500 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς δεν κατέστησαν γνωστά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού εντός των Ναών» σημειώνει η ΔΙΣ και συνεχίζει: «Εξ άλλου το νέον κύμα της πανδημίας δεν ενέσκηψε κατόπιν πανδήμων εορτασμών μεγάλων χριστιανικών εορτών, αλλά έπεται των θερινών διακοπών και των μεγάλων συγκεντρώσεων εις τα αστικά κέντρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr