«Η κ. εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων είναι λευκά πλην πέντε προσώπων που ανέφερε ονομαστικά. Παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί σε έντεκα κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης όπως για ανθρωποκτονία», είπε η κ. Λεπενιώτη.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η απάντηση της εισαγγελέως ήταν πως δεν αναφέρθηκε σε όσους έχουν βαριές καταδίκες διότι… εννοούνται! «Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους», είπε, με την πρόεδρο να τη ρωτά «άρα, για αυτούς τους έντεκα ποια είναι η πρότασή σας;».
«Να ανασταλεί και για αυτούς», απάντησε τελικά η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας άρα την εισαγγελική πρόταση πως πρέπει να δοθεί κατά τη γνώμη της σε όλους τους καταδικασθέντες αναστολή, πλην του Γ. Ρουπακιά, ανεξαρτήτως του αν έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή όχι. «Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;», ρώτησε ξανά η κ. Λεπενιώτη, με την εισαγγελέα να γνέφει καταφατικά.
Οι έντεκα κατηγορούμενοι στους οποίους αναφέρθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα έχουν κηρυχθεί ένοχοι σε προηγούμενες δίκες (ανθρωποκτονία Σ. Λουκμάν, επίθεση σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα κ.λπ.). Οι δικηγόροι τους είχαν όλοι ζητήσει να τους δοθεί αναστολή με το επιχείρημα πως έχουν εκτίσει ήδη ποινές στις φυλακές και θα ήταν άδικο να φυλακιστούν ξανά για το ίδιο έγκλημα, ένα επιχείρημα που έχει νομική βάση. Ωστόσο, η εισαγγελέας δεν χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα κατά την προχθεσινή της αγόρευση – για την ακρίβεια, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους συγκεκριμένους έντεκα, αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο σε πρώην βουλευτές, που κατά τη γνώμη της, ενώ έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, πρέπει και πάλι να τους δοθεί αναστολή.
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που ο εισαγγελέας παραλείπει να αναφερθεί σε κάποιο σημείο του κατηγορητηρίου – τα δικαστήρια πολλές φορές καλούν τους εισαγγελείς να συμπληρώσουν κάτι που ο εισαγγελέας μπορεί να λησμονήσει στο πλήθος στοιχείων της δικογραφίας. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που συμβαίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε μια τόσο μεγάλη δίκη δημοσίου ενδιαφέροντος, η πρόεδρος του δικαστηρίου να επισημαίνει πως η εισαγγελική πρόταση ήταν ελλιπής, και μάλιστα ειδικά ως προς το σκέλος της παραβίασης περιοριστικών όρων του Γ. Λαγού ήταν και αναληθής: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο η κ. Οικονόμου δεν εισέφερε το στοιχείο αυτό στο δικαστήριο, αλλά παραμένει δεδομένο πως το παρέλειψε.
Οπως εξηγούν νομικοί, το βασικότερο λάθος της εισαγγελέως ήταν ότι μίλησε για όλους μαζί τους κατηγορουμένους ομαδικά, χωρίς να διακρίνει για τον καθέναν ξεχωριστά, όπως οφείλει να κάνει η εισαγγελική αρχή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Βασίλης Μαρκής, είπε πως «είναι λάθος να προτείνει ο εισαγγελέας συλλήβδην για όλους, θα έπρεπε για έναν προς έναν να θέσει όλα τα δεδομένα». Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει η κριτική να γίνεται εντός ορίων προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίηση.
Το ίδιο ανέφερε με ανακοίνωσή της και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας: «Είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών».
Τέλος, ο δικηγόρος του Γ. Λαγού, Αλ. Αλεξιάδης, ανέφερε προς το δικαστήριο πως το πιο πρόσφατο βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου το 2019 κάνει λόγο για μη παραβίαση των όρων του ευρωβουλευτή.
Αυτό, πάντως, δεν αναιρεί το προηγούμενο βούλευμα του 2015, που είχε κρίνει πως τότε ο Γ. Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία αυτά είναι καθήκον της εισαγγελέως να κατατεθούν στο δικαστήριο, και για το λόγο αυτό η δίκη διεκόπη χθες μετά από μόλις δέκα λεπτά, ώστε να προσκομίσει η κ. Οικονόμου τα βουλεύματα του Γ. Λαγού.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr