ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα διακοπή της διαδικασίας – Η πρόεδρος αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της εισαγγελέως

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε διακοπή οδηγήθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της ως προς έντεκα καταδικασθέντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ποινικό μητρώο και μάλιστα με ποινές καθείρξεων.

Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.

Η κ. Οικονόμου, ωστόσο, απάντησε νωρίτερα ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι’ αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Θέμα, επίσης, τέθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίον η εισαγγελέας στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί.

Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα

Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) …. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Η Ένωση Εισαγγελέων απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε η εισαγγελέας

Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται, με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» τονίζει, ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της.

Η εισαγγελική πρόταση και οι αντιδράσεις

«Να μείνουν όλοι εκτός φυλακής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά». Αυτό είναι το «ζουμί» της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να κάνουν δεκτά τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων να τους δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και έτσι να τους επιβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι μέχρι να τελειώσει η δίκη και στο Εφετείο.

«Σε όσους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι τους τήρησαν κατά τη διαδικασία, που για ορισμένους ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Αρκετοί εξ αυτών παρουσιάζονται στο ακροατήριο. Αν ήταν ύποπτοι φυγής, θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει το σχέδιο φυγής. Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο προς απολογία και μάλιστα τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται και πάλι στο δικαστήριο. Απαντες οι πολίτες είναι ίσοι, ανεξαρτήτως του ύψους ποινής, και στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κατηγορουμένων», ανέφερε επιχειρηματολογώντας η κ. Οικονόμου.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων, με τον δικηγόρο των Αιγυπτίων αλιεργατών που είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν μέλη της Χρυσής Αυγής, Θανάση Καμπαγιάννη, να σημειώνει μάλιστα πως «η εισαγγελέας είπε ψέματα προς τους δικαστές», θυμίζοντας ότι ο Γ. Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, τον Ιούλιο του 2015, και είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή για τρεις μήνες επιπλέον. «Κάτι σάπιο υπάρχει στην Εισαγγελία αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

«Ολη η πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως οι Ν. Μιχαλολιάκος, του οποίου το αδίκημα χρονολογείται στο 1979, αλλά και οι Σ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος για παράπλευρα αδικήματα», ανέφερε επίσης η εισαγγελέας, για να τονίσει πως κατά την άποψή της δεν προκύπτει πως αν μείνουν ελεύθεροι θα τελέσουν νέα αδικήματα.

«Η εισαγγελέας ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή του Ν. Μιχαλολιάκου το 1979 ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως ταυτόχρονα παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού», σχολίασε ο δικηγόρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των θυμάτων στα ΜΜΕ, πάντως, προκάλεσαν ένταση εντός του ακροατηρίου, όταν ο δικηγόρος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, διαμαρτυρήθηκε για αυτές, καταθέτοντας την απομαγνητοφώνησή τους στο δικαστήριο: «Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα στον Δικηγορικό Σύλλογο. Το δικαστήριο αυτά μπορεί να τα πληροφορηθεί πριν την απαγγελία της αποφάσεώς του και θέλω να το προλάβω. Εγώ τα καταδικάζω στο σύνολό τους, γιατί μοναδικό σκοπό έχουν να επηρεάσουν την κρίση σας», ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει να παρέμβει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τα όσα ελέχθησαν για την κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε αναστάτωση και φωνές από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών: ο δικηγόρος του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, μίλησε για «δικονομική αλητεία», με τον δικηγόρο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να απαντά «να φέρετε και τη δήλωση του Λαγού».

Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής σήμερα Γ. Λαγός δεν ζήτησε καν να του δοθεί αναστολή, καταθέτοντας διά του δικηγόρου του μία δήλωση πως δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ούτε αυτό, όμως, όπως και οι περιοριστικοί όροι που είχε παραβιάσει, εμπόδισαν την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει να του δοθεί αναστολή.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομικών επιχειρημάτων που παρέθεσε η εισαγγελέας, υπήρξε και ένα «πολιτικό» επιχείρημα. Υιοθετώντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του δικηγόρου του Ν. Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλλη, σημείωσε πως «ουδείς κίνδυνος υπάρχει πλέον για την κοινωνία, αφού διαλύθηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το κόμμα αποδυναμώθηκε και ο πολιτικός λόγος της Χρυσής Αυγής απαγορεύτηκε».

Ενα επιχείρημα που μετά την εισαγγελέα ανέφεραν στις δευτερολογίες τους όλοι σχεδόν οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα, είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης», σχολίασε ο κ. Καμπαγιάννης, προσθέτοντας ότι «αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Κατά τα λοιπά, οι δικηγόροι υπεράσπισης συντάχθηκαν όλοι με την εισαγγελική πρόταση, υπερθεματίζοντας για ακόμη μία φορά πως οι κατηγορούμενοι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάνε στη φυλακή, τονίζοντας πως πάντα υπάρχει περίπτωση στο Εφετείο να αθωωθούν. Αλλωστε, η εισαγγελική πρόταση δίνει παραπάνω επιχειρήματα στην πλευρά των κατηγορουμένων, τόσο στην παρούσα φάση όσο και ενόψει του Εφετείου που σίγουρα θα ακολουθήσει.

Πάντως η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας είναι «συμβατή» με την πρόταση που είχε καταθέσει περί αθωότητας των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οπως και τότε, η εισήγηση αυτή δεν είναι καθόλου δεσμευτική για το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Αν πάντως συμφωνήσει με την εισαγγελέα, θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που θα αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Με κομμένο δάχτυλο είχε εμφανιστεί ο Ντεπ σε παιδικό νοσοκομείο, λέγοντας ότι «το έφαγε»

Μαρίνα Μπενέκου

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Ανά 15 λεπτά ξυπνούν οι φύλακες την Μάξγουελ στο κελί της – Διαβάστε γιατί

Μαρίνα Μπενέκου

Ξανά στο εδώλιο η Ελένη Ζαρούλια για την υπόθεση διορισμού της στη Βουλή με ψευδή στοιχεία

Tinad

Βαριά άρρωστος στη φυλακή ο Χάρβεϊ Γουάινστιν- Ενδέχεται να πάσχει από κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Παναγούλης μετατρέπει τη δίκη του σε δίκη της Χούντας – Η συγκλονιστική απολογία του [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Ομολόγησε κατά συρροήν δολοφόνος στην Ν.Κορέα, δηλώνοντας έκπληκτος που δεν τον είχαν πιάσει νωρίτερα

Μαρίνα Μπενέκου

Ο δικαστής απεφάνθη: Ο Τζόνι Ντεπ χτύπησε 14 φορές την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερντ

Μαρίνα Μπενέκου

Σε θρίλερ μετατρέπεται η δίκη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei – Κατηγορείται από τις ΗΠΑ για απάτη

Μαρίνα Μπενέκου

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ο εισαγγελέας ζητά με έφεση μεγαλύτερες ποινές για την ηγετική πολιτική ομάδα

Μιχάλης Μάρδας