Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου είχαν συνταγογραφηθεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια. Ηδη 965.000 πολίτες έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης χορηγείται μόνο μέσω συνταγογράφησης, η οποία ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου.
Στην αγορά μέχρι και τις 12 του μήνα είχαν διατεθεί 2,3 εκατομμύρια εμβόλια και ακόμη περισσότερα από 400.000 αναμένονται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Πέρυσι, είχαν διατεθεί 2,5 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το Νοέμβριο. Συνεπώς, φέτος υπάρχει ένα προβάδισμα στην αντιγριπική θωράκιση του πληθυσμού μιας και η πανδημία του κορωνοϊού “σαρώνει” και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να ελεγχθεί, το ίδιο και η αντοχή των νοσοκομείων από την παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2020-2021.
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Το αντιγριπικό εμβόλιο αφού συνταγογραφηθεί εκτελείται η συνταγή είτε σε γιατρό είτε σε φαρμακείο. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν, όπως κάθε χρόνο, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, εμβολιάζονται κατά της γρίπης παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και υγιή παιδιά τα οποία έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους βρέφος κάτω των 6 μηνών ή ευάλωτο άτομο το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί το ίδιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη περίοδος ώστε να επιτευχθεί ικανή ανοσία πριν η κυκλοφορία των ιών της γρίπης κορυφωθούν αλλά και για μη δημιουργηθεί συνωστισμός εν μέσω κορωνοϊού, είναι το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Απο τη στιγμή που κάποιος εμβολιάζεται απαιτούνται 15 ημέρες ώστε να αποκτήσει ανοσία.
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης:
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr