Μετά τη δήλωση αποχής λόγω κωλύματος της προέδρου της σύνθεσης που ορίστηκε να εξετάσει την αίτηση Λαγού, στην Έδρα ανέβηκε άλλη σύνθεση, η οποία θα κρίνει τις αιτιάσεις του ευρωβουλευτή κατά του δικαστηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας, η οποία ζήτησε την απόρριψη της αίτησης κρίνοντας ότι είναι «αόριστη και απαράδεκτη». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου ασκήθηκε καταχρηστικά από τον κριθέντα ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Συγκεκριμένα:
- Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής
- Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση
- Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
- Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής
- Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο.
Εάν δοθεί π.χ. ένα ελαφρυντικό σε άτομο που καταδικάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η προβλεπόμενη ποινή πέφτει από τα 5-15 έτη στα 2-8 έτη κάθειρξης. Το ίδιο ισχύει για και όποιον καταδικάστηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και για τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ανάλογη μείωση υπάρχει και για τα απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η ποινή πέφτει στα 1-6 έτη από τα 5-10 που ήταν αρχικά, ενώ τυχόν αναγνώριση ελαφρυντικού θα «σπάσει» τα ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά.
Προσοχή: Ανακαλείται σοκολάτα που πουλήθηκε στα Lidl - «Μην το καταναλώσετε»
Οι αρχικές εκτιμήσεις πως η διαδικασία της απόφασης του δικαστηρίου θα ολοκληρωνόταν σε δύο, το πολύ τρεις δικασίμους αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες, αφού από την Τετάρτη έως την Παρασκευή η διαδικασία αναλώθηκε στις τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, που πήραν δύο φορές τον λόγο ο καθένας ώστε να απαντήσουν εκτενώς στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας – μία πρόταση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.
Οι κατηγορούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων τους, με τις… εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια η εισαγγελέας κ. Αδαμαντία Οικονόμου πως παραμένει πιστή στην πρότασή της περί μη ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, να σχολιάζεται αρνητικά από την πλευρά των θυμάτων.
Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ορίζει πως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ξεκινά η διαδικασία επί των ποινών, για την οποία και πάλι τοποθετούνται εισαγγελέας και δικηγόροι υπεράσπισης, πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να αποφασίσει ξανά τις ποινές που θα επιβάλλει.
Κατόπιν, ακολουθεί συζήτηση επί των αιτημάτων αναστολής, όπου θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους από τους ενόχους θα δοθεί το δικαίωμα να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Η εισαγγελέας της έδρας τελικά πρότεινε να γίνει δεκτή μια ελαφρυντική περίσταση που περιλαμβανόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει και άλλα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Το δικαστήριο έχει καταδικάσει ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Η. Κασιδιάρη, Χ. Παππά, Η. Παναγιώταρο, Γ. Γερμενή και Α. Ματθαιόπουλο: αυτούς δηλαδή που αποτελούσαν το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Με άλλα λόγια, έκρινε πως την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί η «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή ο αρχηγός, αλλά και οι αμέσως επόμενοι στην ιεραρχία – μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr