Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκληρός πυρήνας των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν θα παραστεί στο δικαστήριο.
Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται οι ελάχιστοι κατηγορούμενοι, θύματα και συγγενείς θυμάτων και η Μάγδα Φύσσα που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δίκη, ισχυρή αστυνομική δύναμη, 44 δημοσιογράφοι, 12 φωτορεπόρτερς και πενήντα άτομα κοινό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι εξήντα οκτώ κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι, η πλευρά των θυμάτων και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία περιμένουν με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, σε μία δίκη που για πολλούς αποτελεί τη μεγαλύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας – ενδεχομένως μάλιστα η σημασία τής απόφασης να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.
Το δικαστήριο θα εκφωνήσει το «αθώος» ή «ένοχος» για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, πιθανότατα όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά ανά υπόθεση, με τη σειρά που αυτές εξετάστηκαν στο ακροατήριο. Πρώτη δηλαδή θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην οποία κατηγορούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου ως άμεσος συνεργός (φέρεται ως συνοδηγός του Γ. Ρουπακιά) και άλλα δεκαέξι άτομα ως απλοί συνεργοί στην ανθρωποκτονία, μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής.
Κατά το κατηγορητήριο, όλοι τους κινητοποιήθηκαν σαν τάγμα εφόδου το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 μέσω γραπτού μηνύματος να πάνε άμεσα στην καφετέρια «Κοράλλι», όπου βρισκόταν η παρέα του Π. Φύσσα, ενισχύοντας το δολοφόνο. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη τέσσερα άτομα για παράπλευρα αδικήματα, όπως οπλοκατοχή και ψευδή κατάθεση, ενώ οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι διώκονται και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Θα ακολουθήσει η εκφώνηση της απόφασης για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες (πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και εγκληματική οργάνωση) και για αυτήν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (τέσσερις κατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα). Κατόπιν, ακολουθούν οι υποθέσεις που έχουν δικαστεί ήδη σε άλλα δικαστήρια (δολοφονία Σ. Λουκμάν, επίθεση σε «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», τάγμα εφόδου στην Ιεράπετρα κ.λπ.), με τους δράστες να δικάζονται τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Στο τέλος θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα ηγετικά στελέχη, που δικάζονται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης – εκεί εστιάζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της δίκης, αφού αν οι δεκαοχτώ πρώην βουλευτές (ή κάποιοι από αυτούς) κριθούν ένοχοι, θα είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που κρίνεται πως μία εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε υπό το «μανδύα» του πολιτικού κόμματος και μάλιστα κοινοβουλευτικού, με στόχο εν προκειμένω τη βία κατά όποιου διαφωνούσε με τις απόψεις της.
Σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, η εγκληματική οργάνωση είχε σχήμα «πυραμίδας», με τον αρχηγό να βρίσκεται στην κορυφή και τους τομεάρχες της κάθε περιοχής – βουλευτές, που αποτελούσαν την ηγετική ομάδα, να βρίσκονται ένα σκαλί κάτω από τον αρχηγό.
Ακολουθούσαν οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων (ή «πυρηνάρχες») και στη συνέχεια τα μέλη, που ακολουθούσαν τις εντολές της εγκληματικής οργάνωσης. Κατά το σχήμα αυτό, οι εγκληματικές ενέργειες δίδονταν με την εντολή ή την έγκριση της ηγεσίας και προωθούνταν από πάνω προς τα κάτω προς τα μέλη της οργάνωσης. Το σχήμα αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα, με την εισαγγελέα της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πάντως, να το απορρίπτει.
Εισαγγελέας
Στο δικαστήριο, η εισαγγελική αρχή συντάχθηκε με την πλευρά των κατηγορουμένων, αναφέροντας πως όλες οι εγκληματικές ενέργειες που περιγράφονται στο κατηγορητήριο είναι άσχετες μεταξύ τους, ασύνδετες και μεμονωμένες, απορρίπτοντας την τέλεσή τους από οργανωμένη εγκληματική ομάδα.
Οι δικηγόροι της πλευράς των θυμάτων, αντίθετα, αναφέρουν πως τα εγκλήματα έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως τρόπο δράσης, μέθοδο, κοινά χαρακτηριστικά των δραστών και κυρίως το κίνητρο, που είναι η διά της βίας επιβολή των απόψεων της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση και μπορεί να συνταχθεί μαζί της ή να μην την ακολουθήσει καθόλου.
Οι ποινές κάθειρξης, οι παράμετροι που εξετάζονται και τα πιθανά σενάρια
Η διαδικασία, πάντως, δεν αναμένεται να είναι σύντομη και ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες δικάσιμοι.
Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική για κάποιους, έστω, από τους κατηγορουμένους, ο λόγος θα δοθεί στους δικηγόρους υπεράσπισης, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει πρόταση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά και στη συνέχεια το δικαστήριο αποσύρεται για να αποφασίσει επί αυτού του θέματος. Η χορήγηση ή μη ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία, αφού σε περίπτωση καταδίκης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η ποινή από τα 5-10 χρόνια κάθειρξης πέφτει στα 1-5 χρόνια.
Αντίστοιχη διακύμανση υπάρχει και στο αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για το οποίο προβλέπεται ποινή 5-15 ετών, ενώ με ελαφρυντικό η ποινή κυμαίνεται στα 2-8 χρόνια. H απόφαση επί των ποινών λαμβάνεται μετά τα ελαφρυντικά και ακολουθείται η ίδια διαδικασία (πρόταση εισαγγελέα, αγόρευση δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών) και αν λάβουμε υπόψη πως οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ξεπερνούν τους εκατό, καταλαβαίνουμε πως η πιθανότητα να χρειαστούν περισσότερες δικάσιμοι δεν είναι καθόλου μικρή.
Οι δύο περιπτώσεις
Αντίθετα, εάν το δικαστήριο αθωώσει τους κατηγορουμένους, η διαδικασία σίγουρα θα διαρκέσει λιγότερο. Μεγάλη σημασία έχει και το εάν η απόφαση θα είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ομοφωνίας σε μία αθωωτική απόφαση, αυτή καθίσταται τελεσίδικη και δεν μπορεί να την προσβάλει κανείς.
Εάν όμως η απόφαση είναι αθωωτική κατά πλειοψηφία (2-1) ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δικαιούται να ασκήσει έφεση εντός δέκα ημερών, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα των δικηγόρων της πλευράς των θυμάτων. Εξυπακούεται πως αν η απόφαση είναι καταδικαστική, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης. Το εάν υπάρχει ομοφωνία σε περίπτωση καταδίκης δεν επηρεάζει την ποινή, έχει πάντως σημασία για τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων, στην περίπτωση που τελικά η υπόθεση φτάσει στο Εφετείο.
Ενώ η απόφαση αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία, την κατάσταση για τις αρχές δυσκολεύουν οι συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μέσα στη δικαστική αίθουσα οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρηθούν και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι περισσότεροι από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα δώσουν το παρών (η δικονομία τους δίνει αυτό το δικαίωμα), κάτι που ίσως να διευκολύνει την κατάσταση από πλευράς αστυνομικής φύλαξης.
Αντίθετα, παρόντες θα είναι οι δεκάδες δικηγόροι (τόσο των κατηγορουμένων όσο και της πλευράς των θυμάτων) ενώ το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και από τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Δεδομένης της κατάστασης, φαίνεται απίθανο να μπορέσει τελικά να παραστεί στη δικαστική αίθουσα κάποιος που δεν θα είναι διαπιστευμένος, πέρα από τους άμεσα ενδιαφερομένους, όπως τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Διαβάστε ακόμα
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ώρα της κρίσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Τι λένε στον «Ε.Τ.» οι δικηγόροι της υπόθεσης