Η δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη δίκη της Mεταπολίτευσης και απασχόλησε τη δημοσιότητα όσο λίγες άλλες ποινικές υποθέσεις φτάνει στο τέλος της, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξή της.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης όλο αυτό το διάστημα (αλλά και κατά την ανάκριση που προηγήθηκε) βρίσκονται η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αυτή κατά των Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα και φυσικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το δικαστήριο έχει εξετάσει πολλές ακόμη υποθέσεις, όπως η δολοφονία του Πακιστανού Σ. Λουκμάν στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε χώρους όπως το «Συνεργείο» και η «Αντίπνοια» κ.λπ., ενώ έχει μελετήσει πλήθος στοιχείων από τους υπολογιστές μέχρι τα γραπτά των κατηγορουμένων, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα εάν μέσα στους κόλπους του κόμματος της Χρυσής Αυγής λειτουργεί μία εγκληματική οργάνωση, που στόχο έχει τη βία σε όσους διαφωνούν με τις απόψεις της (μετανάστες, αριστερούς, ομοφυλόφιλους κ.λπ.), όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.
Γι’ αυτό τον λόγο το δικαστήριο έχει εντρυφήσει ακόμη και στις ομιλίες των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, ακόμη και στα ναζιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούσαν συχνά (όπως φαίνεται από φωτογραφίες) τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Οχι γιατί είναι παράνομη η οποιαδήποτε πολιτική άποψη (η ιδεολογία του καθενός δεν ποινικοποιείται) αλλά για να δει αν η Χρυσή Αυγή, εφάρμοσε την άποψή της στην πράξη, κάνοντας βίαιες επιθέσεις όποτε το έκρινε σκόπιμο.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι.
Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε ως αληθείς όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ενώ οι μαρτυρίες των θυμάτων ήταν «αναξιόπιστες» και «αλληλοσυγκρουόμενες», κρίνοντας πως το κατηγορητήριο πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Η πρότασή της ωστόσο δεν είναι δεσμευτική προς το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση.
«Καταδίκη των φυσικών αυτουργών και της ηγεσίας της οργάνωσης»
Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος οικογένειας Φύσσα δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: «Υστερα από την πολυετή δικαστική διαδικασία και με την πληθώρα των στοιχείων που έχει το δικαστήριο στα χέρια του, η οικογένεια του Παύλου αλλά και όλα τα θύματα, βάσιμα προσβλέπουν σε συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων, τόσο των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του όσο και της ηγεσίας της οργάνωσης.
Η καταδίκη αυτή βέβαια αναμένουν να είναι ουσιαστική, δηλαδή όχι μόνο μια συμβολική καταδίκη με χορήγηση ελαφρυντικών και αναστολών στην έφεση, ώστε οι κατηγορούμενοι να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, αλλά πραγματική τιμωρία ώστε να αποτραπούν και άλλα εγκλήματα στο μέλλον είτε από τους ίδιους είτε από άλλους που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να δρουν ατιμώρητοι».
Χαμόγελο του Παιδιού: Πάνω από 1.800 περιστατικά κακοποίησης παιδιών - Στηρίχθηκαν σχεδόν 100.000
«Αναμένουμε να αξιολογήσει ορθά το τεράστιο αποδεικτικό υλικό».
Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος μελών ΠΑΜΕ δήλωσε: «Αναμένουμε πως το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, αλλά ότι θα αξιολογήσει ορθά το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και από το οποίο προκύπτει:
Οτι η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών και των Αιγύπτιων ψαράδων, καθώς και οι υπόλοιπες συνεξεταζόμενες αξιόποινες πράξεις είναι προϊόν οργανωμένων επιθέσεων μελών και στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, που έδρασαν με κίνητρο τη ναζιστική ιδεολογία, στο πλαίσιο της οργάνωσης και όχι αποτέλεσμα της δράσης μεμονωμένων ατόμων που έδρασαν ως “ιδιώτες”.
Τα παραπάνω εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να τελεστούν αν οι δράστες δεν ήταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, της οποίας τους στόχους υλοποιούσαν. Κατόπιν αυτών, αναμένουμε την καταδίκη των δραστών για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται σύμφωνα με το βούλευμα».
«Οχι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ατιμωρησίας»
Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Αιγύπτιων ψαράδων δήλωσε: «Στη δίκη υπάρχουν δύο γραμμές: Η δική μας, που λέει ότι όλα αυτά τα εγκλήματα και εκατοντάδες άλλα πηγάζουν από τις ενέργειες μιας εγκληματικής οργάνωσης και έχουν αποδειχθεί κοινά στοιχεία, δράση, μέθοδος και κοινά πρόσωπα που συμμετέχουν και διευθύνουν την οργάνωση.
Και η άλλη άποψη, των κατηγορουμένων και της εισαγγελέως, ότι αυτά τα περιστατικά είναι τυχαία και άσχετα μεταξύ τους. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει την καταδίκη για εγκληματική οργάνωση, η απόφαση θα είναι σύμφωνη με το αποδεικτικό υλικό.
Εάν όχι, θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ατιμωρησίας, που υφίσταται στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα».
Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα και η κατάθεση της Μάγδας
Η 18η Σεπτεμβρίου 2013 μόλις είχε διανύσει τα πρώτα της λεπτά. Το ρολόι δείχνει 00.05… Είναι η στιγμή που ο Παύλος Φύσσας λαβωμένος από μαχαίρι, καταδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον άνθρωπο που τον χτύπησε στο Κερατσίνι. Ο 34χρονος μουσικός έχει σηκώσει την μπλούζα του, δείχνοντας το θανάσιμο χτύπημα που δέχθηκε.
Ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.
Όλα ξεκίνησαν στην καφετέρια «το Κοράλι», όπου ο 34χρονος μουσικός μαζί με μερικούς φίλους του κάθισαν, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ανάμεσά τους και ο Δ. Μελαχρινόπουλος, ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Όπως περιέγραψε, τα βλέμματα ήταν ήδη τεταμένα πριν καν η παρέα του Π. Φύσσα αποχωρήσει από το μαγαζί. «Μέσα στην καφετέρια ήταν δύο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Λέω του Παύλου «γιατί αγριοκοιτάνε αυτοί; Έγινε κάτι;». «Όχι», μου λέει απλά είχε γίνει ένας σχολιασμός, γιατί ο ένας φορούσε την μπλούζα ανάποδα. Αυτοί οι δύο όλη την ώρα ασχολούνταν με τα κινητά τους. Έφυγαν μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφερε.
Κατά την έξοδο της παρέας από το «Κοράλι», σύμφωνα με το μάρτυρα, είδε 4 – 5 άτομα στη μέση του δρόμου κι άλλους τόσους ψιλοκρυμμένους στα πεζοδρόμια. «Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος ένα στιλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής» περιέγραψε.
Στη συνέχεια και ενώ η παρέα θέλησε να περάσει απέναντι το δρόμο, «ξαφνικά ακούμε ένα ποδοβολητό, οχλαγωγία και βλέπουμε πίσω γύρω στα 30 με 40 άτομα που μας έβριζαν. Φώναζαν «ελάτε εδώ κότες θα σας γ.., θα σας σκοτώσουμε», ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Κάποια κράταγαν κράνη στα χέρια τους, φόραγαν οι περισσότεροι ρούχα παραλλαγής και άρβυλα. Ο Παύλος είπε στα κορίτσια να φύγουν για το σπίτι και βλέπουμε να έρχονται καταπάνω μας… ήμασταν οκτώ… μας λέει ο Παύλος «τρέξτε» αρχίζουμε και τρέχουμε, κάποιοι έστριψαν σε έναν δρόμο».
Τότε, ο Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από περίπου πέντε άτομα, τα οποία έκαναν χώρο όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. «Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι. Οι άλλοι τον χτυπούσαν, έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να αποδυναμώσουν τον Παύλο, να πάει αυτός να τον χτυπήσει… σαν να έκαναν ένα κλοιό για να μην πάει κανείς να βοηθήσει τον Παύλο» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Πλησιάζει ο Ρουπακιάς, σχεδόν έπεσε πάνω του, έκανε δυο φορές μια κίνηση με το χέρι του κι έφυγε. Μετά κατάλαβα ότι είχε μαχαιρώσει τον Παύλο. Δεν υπήρξε μεταξύ τους συμπλοκή. Του επιτέθηκε κατευθείαν».
Μερικά λεπτά αργότερα, ο 34χρονος μουσικός δεν άντεξε. «Του έδωσα ένα μπουκάλι νερό αλλά το έφτυσε. Τότε κατέρρευσε… ήρθε και η Χρύσα. Ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια. Πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια, του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος. Το ασθενοφόρο έκανε κανένα μισάωρο να έρθει. Όταν πήγαν να τον πάρουν οι τραυματιοφορείς ήταν βαρύς. Τον σήκωσα μαζί τους».
Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε και ο Ηλίας Κοντονικόλας, ο οποίος κατέθεσε καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης: «Είδα τον Παύλο να τον έχουν περικυκλώσει τέσσερα άτομα και να τον βαράνε. Αυτό κράτησε λίγο, δυο λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν. Ανοίγει την πόρτα, βγαίνει έξω και κατευθείαν πηγαίνει προς το Παύλο. Εκείνη την ώρα άνοιξαν τον κύκλο τα άτομα που ήταν γύρω από τον Παύλο και συνέχισε και ολοκλήρωσε την πράξη του ο Ρουπακιάς. Εγώ αυτό που είδα ήταν να είναι μπροστά του και να του δίνει κάτι σαν γροθιά και ο Παύλος έκανε μια κίνηση σαν να καμπούριασε. Μας είπε «με μαχαίρωσε…»
Τον Απρίλιο του 2015, μετά από δεκάδες συλλήψεις βουλευτών και μέλλον της Χρυσής Αυγής, οι πύλες της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν για πρώτη φορά, εν μέσω διαδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.
Οι φίλοι του 34χρονου μουσικού, αλλά και οι γονείς του Παύλου Φύσσα, ανέβηκαν ένας ένας στο βήμα του μάρτυρα, για να καταθέσουν. Το ίδιο και αστυνομικοί που ήταν στο σημείο της δολοφονίας του μοιραίο βράδυ και αρκετοί εκ των οποίων -σύμφωνα και με συνηγόρους της πολιτικής αγωγής- διαφοροποιήθηκαν από τις αρχικές τους καταθέσεις «ξεχνώντας» αυτή τη φορά σημαντικά για την υπόθεση στοιχεία.
Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Μάγδας Φύσσα, η οποία επί δύο συνεδριάσεις κατέθετε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μαυροφορεμένη γυναίκα περιέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που βρέθηκε, στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, στο νεκροθάλαμο. «Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε» είχε πει και αναρωτήθηκε: «Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση, που λέγεται Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε το παιδί μας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;».
Σύμφωνα με την ίδια, ο Γιώργος Ρουπακιάς, τον οποίο αποκαλεί «δολοφόνο» και ποτέ με το όνομά του, ήταν ένα γερό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, η οποία λειτουργούσε με ιεραρχία αφού «ο πυρηνάρχης έπαιρνε εντολή από τον βουλευτή της περιφέρειας του κι αυτός από τον μεγάλο αρχηγό, τον Νικ. Μιχαλολιάκο».
Η αποσύνθεση του ναζιστικού μορφώματος
Η 18η Σεπτεμβρίου 2013 μόλις είχε διανύσει τα πρώτα της λεπτά. Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι με μια μαχαιριά στο στήθος που δέχτηκε από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά.
Η δολοφονία του στάθηκε η αφορμή ώστε να αποκαλυφθούν η δομή και η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγή. Το νεοναζιστικό κόμμα έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά: πολλά από τα πρωτοπαλίκαρά του (Λαγός, Γερμενής, Ηλιόπουλος κ.λπ.) το έχουν εγκαταλείψει, οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη και οι τοπικές του οργανώσεις κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη.
Την αποσύνθεση της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί και το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων που διατηρούσε από το 2012, οπότε και εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή, στη λεωφόρο Μεσογείων. Οπως έγινε γνωστό, μεταφέρονται στη Δηλιγιάννη. Τα γραφεία λειτουργούσαν ως ορμητήριο, στην είσοδο εργάζονταν οι Πατέλης και Καζαντζόγλου, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα ενώ συχνός επισκέπτης υπήρξε και ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στο δικαστήριο.
Τη σηματοδοτεί επίσης και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει τελευταία ανάμεσα στον «αρχηγό» Νίκο Μιχαλολιάκο και την ομάδα του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή και υπόδικου, Γιάννη Λαγού.
Πρόσφατα, ο Λαγός ανακοίνωσε την ίδρυση νέου ακροδεξιού φορέα (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση) παίρνοντας μαζί του «συναγωνιστές» από τις τάξεις της Χρυσής Αυγής, όπως τον Ηλιόπουλο, τον Γερμενή (γνωστός ως «Καιάδας»), κατηγορούμενοι στη δίκη.
Και οι δυο, όπως έγινε γνωστό, συμμετέχουν στο συντονιστικό συμβούλιο, όπως και ο συνεργάτης του Κώστα Πλεύρη και τηλεπωλητής Αναστάσιος Συμιγδαλάς καθώς και ο δικηγόρος, Γιάννης Ζωγράφος, συνήγορος υπεράσπισης του Ηλιόπουλου.
Οι 69 κατηγορούμενοι
Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι 70 αλλά στο εδώλιο θα καθίσουν 69, καθώς μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μια ανήλικη.
Αυτοί είναι οι 69 κατηγορούμενοι
Ιωάννης Άγγος,
Διονύσης Αγιοβλασίτης,
Δημήτρης Αγριογιάννης,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης,
Κυριάκος Αντωνακόπουλος,
Γεώργιος Αποστολόπουλος,
Νικόλαος Αποστόλου,
Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης,
Χρήστος Γαλανάκης,
Σάββας Γαρουφαλλάκης,
Γεώργιος Γερμενής,
Αντώνιος Γρέγος,
Αριστόδημος Δασκαλάκης,
Γεώργιος Δήμου,
Μάρκος Ευγενικός,
Ελενη Ζαρούλια,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Ιωάννης Καζατζόγλου,
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης,
Γεώργιος Καλπιτζής,
Ηλίας Κασιδιάρης,
Ιωάννης Καστρινός,
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός,
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης,
Νικόλαος Κούζηλος,
Δημήτρης Κουκούτσης,
Ιώαννης Λαγός,
Διονύσης Λιακόπουλος,
Θωμάς Μαριάς,
Αρτέμης Ματθαόπουλος,
Εμμανουήλ Μαυρικάκης,
Μαργαρίτα Μικελλάτου,
Αναστάσιος Μιχάλαρος,
Νίκος Μιχαλολιάκος,
Νικόλαος Μίχος,
Θωμάς Μπαρέκας,
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης,
Νικολέτα Μπενέκη,
Αντώνιος Μπολέτης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Ηλιας Πναγιωταρος,
Αναστάσιος Πανταζής,
Νικόλαος Παπαβασιλείου,
Κωνσταντινος Παπαδόπουλος,
Χρήστος Παπάς,
Γεώργιος Πατέλης,
Γεώργιος Περρής,
Γεώργιος Πετράκης,
Βενετία Ποπορη,
Γεώργιος Ρουπακίας,
Σταυρος Σαντοριναίος,
Βασίλης Σιατούνης,
Γεώργιος Σκάλκος,
Θεώνη Σκαρπέλη,
Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη,
Γέωργιος Σταμπέλος,
Χρήστος Στεργιόπουλος,
Θεόδωρος Στέφας,
Αθανάσιος Στρατός,
Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας,
Λέων Τσαλίκης,
Αθανάσιος Τσόρβας,
Νικόλαος Τσόρβας,
Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης,
Αναστάσιος Χιλιος,
Αριστοτελης Χρυσαφίτης,
Εμμανούηλ Ψυλλάκης
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι την λήξη της δίκης
Το “ναι” ή το “όχι” του δικαστηρίου στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που αναμένεται να ακουστεί την Τετάρτη το πρωί θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της δίκης.
Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, είναι “ενοχή” τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.
Αν η κρίση των δικαστών είναι “αθώωση” τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.
Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση
Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.
Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η “μάχη των ελαφρυντικών” είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.
Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.
Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο.
Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.
Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση “σύννομου βίου” μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν
Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.
Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.
Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση
Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65.
Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).
Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.
Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:
* Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
* Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)
Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.
Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.
Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.
Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.
Φρούριο το κέντρο της Αθήνας – Όλα τα μέτρα και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο θα πραγματοποιηθούν, σταδιακά από το πρωί της Τετάρτης 7-10-2020, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Ειδικότερα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων, στο παρακάτω οδικό δίκτυο:
Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
Κούζη, σε όλο το μήκος της.
Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).
2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.
Επίσης, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πρόκειται να απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου.
Διαβάστε ακόμα
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ώρα της κρίσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Τι λένε στον «Ε.Τ.» οι δικηγόροι της υπόθεσης
Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση
Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του ναζισμού
Τσίπρας: Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι αθώοι
Μπακογιάννης για δίκη Χρυσής Αυγής: Δημοκρατία χωρίς σκιές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr