Την ίδια αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς -μέχρι χθες το μεσημέρι ανέρχονταν σε 79-, τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε μια μικρή αισιοδοξία για σταθεροποίηση του κρίσιμου αυτού δείκτη παρακολούθησης της επιδημίας. Οι ειδικοί έχουν στο «μικροσκόπιο» επιβαρυμένες γειτονιές ειδικά της Αθήνας, όπου και μένουν πολλοί αλλοδαποί και μετανάστες σε συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού, περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Τα τελευταία, μάλιστα, μετά από μήνες χθες κατέγραψαν αυξημένο αριθμό και ανήλθαν σε 61, από τα οποία τα 59 στις πύλες εισόδου της χώρας και δύο που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις στις «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας εντείνονται ώστε να εντοπιστούν κρούσματα σε μετανάστες και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς και να απομονωθούν. Κατά τη διάρκεια 574 χθεσινών rapid tests που πραγματοποίησαν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ στην πλατεία Κουμουνδούρου, προέκυψαν 23 θετικά, τα οποία αφορούν σε 17 αλλοδαπούς και έξι Ελληνες. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα θετικά δείγματα που προκύπτουν από rapid tests επιβεβαιώνονται όλα σε εργαστήρια, ενώ ανέφερε μικρότερο βαθμό ευαισθησίας κατά 5%-8% των rapid tests σε σχέση με τον μοριακό έλεγχο.
Συνολικά, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιήσει 2.600 ελέγχους σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθης, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.
Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου. Η δράση των ΚΟΜΥ θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του Sars-CoV-2.
Η χθεσινή γεωγραφική κατανομή των 416 κρουσμάτων περιλαμβάνει 240 περιστατικά στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό που έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα στο Λεκανοπέδιο. Από το σύνολο των 240 κρουσμάτων, τα 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο και η Αθήνα έχει πληγεί σημαντικά», τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Για ιδιαίτερο μεγάλο φορτίο στην Αθήνα η οποία εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της επιδημίας έκανε λόγο και ο κ. Μαγιορκίνης.
Οι εργάτες γης
Οι εργάτες γης είναι, επίσης, μία ομάδα που συγκεντρώνει την προσοχή των ειδικών, καθώς διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση της Covid-19, συνήθως πολλοί μαζί σε μικρούς χώρους. Στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, από τα 805 δείγματα που ελήφθησαν, προέκυψαν 39 θετικοί στον κορονοϊό.
Σοκ στην Μαγνησία: Στην φυλακή ο 45χρονος που κακοποίησε σεξουαλικά 5χρονο αγόρι το καλοκαίρι του 2023
Τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί με μέριμνα του Δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ξεχωριστές δομές, όπου και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί όλες οι στενές επαφές τους. Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Για τους εργάτες γης:
- Η διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των αλλοδαπών εργατών γης της περιοχής, δηλαδή σε περίπου 1.300 άτομα.
- Η αποχή τους από την εργασία μέχρι τη διεξαγωγή των τεστ.
- Η υποχρεωτική εκ μέρους τους χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι χορηγείται επαρκής αριθμός μασκών στους εργάτες γης από τον Δήμο Ευρώτα μέσω ΚΕΔΕ.
- Ελεγχος των μετακινήσεων των εργατών γης από και προς την επίμαχη περιοχή.
Επίσης, για τους κατοίκους αποφασίστηκε:
- Η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης και
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ μέρους τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Υψηλή θνητότητα
Στα περίπου πέντε άτομα ανά ημέρα είναι ο μέσος αριθμός των ασθενών που χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη με βάση στοιχεία επταημέρου που παρακολουθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων της επιδημίας στη χώρα μας έχει καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Χθες, καταγράφηκαν επιπλέον πέντε θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της Covid-19 να ανέρχεται μέχρι χθες το μεσημέρι σε 388.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας έδωσε απολογιστικά στοιχεία για τις Εντατικές, βάσει των οποίων από την αρχή της επιδημίας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.
Εμβόλιο
Στις θετικές εξελίξεις, η φαρμακευτική εταιρία Pfizer που αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πιθανόν να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο. «Το εμβόλιο αυτό έχει ξεκινήσει μελέτες φάσης 3, στις οποίες θα συμμετέχουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Πρόκειται για εμβόλιο τύπο MRNA, όπως και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο και θα παρέχεται σε δύο δόσεις.
Αν η εταιρία καταφέρει να ολοκληρώσει τη μελέτη εντός του Οκτωβρίου, υπολογίζει ότι θα έχει διαθεσιμότητα ακόμα και μέσα στο 2020 με πολλά εκατομμύρια δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσουν και το 1 δισεκατομμύριο δόσεις», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr