Στις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, η έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού οφείλεται κυρίως στο εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά, «πηγή» τριψήφιου αριθμού νέων μολύνσεων.
Στη Λέσβο, η επίπτωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες οφείλεται στα κρούσματα σε ωφελούμενους του Κέντρου Φιλοξενίας που καταστράφηκε από τις φωτιές. Και για τις τρεις Περιφερειακές ενότητες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το τελευταίο δεκαήμερο δείχνει περισσότερους από 50 θετικούς στην Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού.
Στον χθεσινό απολογισμό των νέων μολύνσεων, οι τρεις παραπάνω περιοχές βρέθηκαν με λίγα κρούσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 207 περιστατικών, πέντε προέρχονται από την Πέλλα, δύο από την Πιερία με το ένα να σχετίζεται με γνωστή συρροή – πιθανόν την κονσερβοποιΐα στα Γιαννιτσά – και δύο στη Λέσβο.
Οσον αφορά στη διασπορά σε Πέλλα και Πιερία πιθανόν να έχει αρχίσει να περιορίζεται, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί και αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αναφορικά με τη Λέσβο, υπάρχουν φόβοι για έντονη κυκλοφορία του ιού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων καθώς συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για εντοπισμό θετικών στην Covid-19.
Υπενθυμίζεται, ότι στο νησί της Μυτιλήνης εφαρμόζονται για πρώτη φορά τα τεστ ταχείας διάγνωσης (rapid test) που προμηθεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα τεστ αντιγόνων εκδίδουν αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.
Η Αττική παραμένει σταθερά «πρώτη» σε πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού, όχι μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες αλλά σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κυβερνητικό παρατηρητήριο για τον ιό, το Λεκανοπέδιο μετρά συνολικά 4867 περιστατικά.
Δυναμική είναι η πορεία του κορωνοϊού και σε τουλάχιστον άλλες 13 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος. Μάλιστα, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές είναι έντονος. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο. Το Ηράκλειο Κρήτης παρά τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθεί να «δίνει» διαρκώς νέα περιστατικά – από το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων τα 13 εντοπίστηκαν εκεί.
Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, η επιδημία δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο απρόβλεπτη είναι. Τη στιγμή που από τα τέλη Αυγούστου έως και την περασμένη Τρίτη υπήρχαν σημάδια σταθεροποίησης, οι τελευταίες ημέρες έχουν ανατρέψει την εικόνα. Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, στην τακτική απογευματινή ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.
Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι τα δεδομένα που προβληματίζουν και δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μέχρι και χθες ήταν 54, ενώ μόλις επτά ημέρες πριν ανέρχονταν σε 41.
Παράλληλα, νέες μελέτες, όπως και τα δεδομένα από τους νοσούντες και στη χώρα μας, αποδεικνύουν συνέχεια πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που έγινε γνωστή από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και αφορά σε έναν 28χρονο που δίνει μάχη με τον κορωνοϊό στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr