Το πρώτο «δείγμα» των τραγικών συνεπειών που μπορεί να έχει η «εισβολή» του ιού σε αυτούς τους χώρους είναι η περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Από τον Αύγουστο που η διασπορά του Covid-19 στην κοινότητα είναι εκτεταμένη, συρροές κρουσμάτων σε τέτοιες δομές αυξήθηκαν, όταν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας έμεναν ανέγγιχτες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η θνητότητα του κορονοϊού είναι εξαιρετικά μεγάλη στους ηλικιωμένους. Δεν έχει η γρίπη τόσο μεγάλα ποσοστά, ευτυχώς. Ο ιός δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος από τους ηλικιωμένους. Φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη τοξικότητα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19, Νίκος Σύψας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ακριβώς αυτή τη βαριά επίπτωση στην τρίτη ηλικία. Οι νεότεροι κολλάνε τον ιό, οι ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους. Με βάση τα στοιχεία μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ο μέσος όρος ηλικίας των περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα είναι τα 39 έτη, των θανάτων, όμως, η διάμεση ηλικία είναι τα 78 χρόνια. Μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου από το σύνολο των 278 ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους, το 80,6% (224 ασθενείς) είναι από 65 ετών και πάνω.
Η «προσβολή» από τον ιό του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 νοσούντες έως και την Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον 33 ηλικιωμένοι είχαν κολλήσει τον ιό στο συγκεκριμένο γηροκομείο, επομένως η πλειονότητα είχε μοιραία κατάληξη.
Ακόμη ένας θάνατος έχει καταγραφεί στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου», στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, από την άρση του lockdown και μετά, εκτός από τα δύο παραπάνω γηροκομεία, κρούσματα έχουν εντοπιστεί, επίσης, σε οίκους ευγηρίας στο Μοσχάτο Αττικής και στο Μαρούσι, με τον δεύτερο να σημειώνει σημαντική συρροή (τουλάχιστον 19 κρουσμάτων). Αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχει επιβάλει σε όλες τις παραπάνω δομές η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Κατά την πρώτη φάση της επιδημίας στην Ελλάδα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε μία δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη, από την οποία είχε γίνει γνωστός ο θάνατος μίας ηλικιωμένης. Στην πρώτη φάση, ωστόσο, τα «δόντια» του είχε δείξει ο ιός και στην κλινική «Ταξιάρχαι», που μπήκε στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης για διερεύνηση μη τήρησης των απαραίτητων μέτρων. Δεν πρόκειται για κρούσματα σε δομή ηλικιωμένων, αλλά η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται την κλινική για θεραπείες είναι μεγάλοι σε ηλικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 35 περιστατικά είχαν εντοπιστεί στη συγκεκριμένη κλινική και 13 έχασαν τη ζωή τους.
«Οι δομές των ηλικιωμένων όπως και όλες οι κλειστές δομές δεν είναι κλεισμένες σε γυάλα. Εχουν επικοινωνία με την κοινότητα. Εάν η επιδημία βράζει γύρω από μια δομή, είναι λογικό ότι θα φτάσει ο ιός και στη δομή. Για αυτό όταν δεν τηρούμε τα μέτρα και διασπείρουμε τον ιό στην κοινότητα ελαφρά τη καρδία την πληρώνουν άνθρωποι που δεν πρέπει», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σύψας.
Με τρία «όπλα» οι αρχές προσπαθούν να προλάβουν ανεξέλεγκτες μεταδόσεις στα γηροκομεία, σύμφωνα με τον ίδιο: Εκτεταμένο τέστινγκ σε προσωπικό και φιλοξενούμενους, πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση και πλέγμα μέτρων που συνιστά ο ΕΟΔΥ και αφορά σε επισκεπτήρια, οδηγίες προς εργαζόμενους κ.ά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr