«Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε φυσικά εσάς», ανέφερε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, με την ψυχραιμία και τον καθησυχαστικό λόγο που συνηθίζει να διατηρεί όταν απευθύνεται στους πολίτες.
Ακριβώς όπως και περισσότερους από έξι μήνες πριν, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. «Καλό μεσημέρι σε όλους. Ψυχραιμία να έχουμε. Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας», ήταν οι πρώτες κουβέντες του ανθρώπου από τα χείλη του οποίου κρέμονται όλοι οι Ελληνες όταν εμφανίζεται μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Η πρώτη ενημέρωση ήταν λακωνική, και ο «εθνικός μας γιατρός» αρκέστηκε στο να κάνει γνωστή την πρώτη μόλυνση και την κατάσταση της υγείας της γυναίκας – πρώτης ασθενούς. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τον ιό και τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία όμως άρχισε να ξεδιπλώνει με υπομονή και θέληση να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του – όσες υπήρχαν στην επιστημονική κοινότητα μέχρι τότε – στους Ελληνες πολίτες από την επόμενη ακριβώς ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 προσπαθούσε να μετριάσει το φόβο για την επιδημία, πριν ακόμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειας χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως πανδημία, και να δώσει από τότε το «στίγμα» της νέας καθημερινότητας. Τόνιζε τη σημασία της αποφυγής του συγχρωτισμού και της υγιεινής των χεριών. «Όπως συστήνεται στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να αποφεύγον τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται στο σπίτι τους. Έπρεπε ούτως ή άλλως να το κάνουν για τη γρίπη», ανέφερε κατά τη δεύτερη ενημέρωσή του.
Η ασφάλεια που αποπνέει o καθηγητής λοιμωξιολογίας και η εμπιστοσύνη που ο κόσμος του δείχνει παραμένουν αναλλοίωτα τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι χαρακτηριστική η αποδοχή που τυγχάνει από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε του εμφάνιση, ενδεικτική της τεράστιας δημοτικότητας που έχει. Η απουσία έντασης, επίσης, τον ακολουθεί. Οι πιο έντονες στιγμές του ήταν κατά την τελευταία ενημέρωση της πρώτης φάσης, στις 26 Μαΐου, όταν εμφανώς στεναχωρημένος επιχείρησε να απαντήσει στους επικριτές του. «Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα», ήταν τα λόγια του στις 26 Μαΐου όταν και ανακοίνωσε το τέλος της ζωντανής ενημέρωσης από τον ίδιο και τον κ. Χαρδαλιά.
Εκείνη την ημέρα είχε εκφράσει την ανάγκη του μαζί με την χώρα να επιστρέψει σταδιακά και ο ίδιος στην κανονικότητά του, τους ασθενείς και τους φοιτητές του. Κάτι που εξακολουθεί να ισχύει. «Τον τελευταίο καιρό, όπως έχετε δει, έχω κρατήσει μία απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις. Όχι γιατί δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας. Έχουμε επικεντρωθεί και συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε με όλη μας τη δύναμη με την ομάδα των επιστημόνων της Επιτροπής μας, στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων, των επιστημονικών δεδομένων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική και τα εμβόλια για τον ιό με αδιάκοπη καθημερινή και πολύωρη εργασία», εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση, απευθυνόμενος προς τους πολίτες.
Ετσι, από τα λίγα που έχουν αλλάξει σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του lockdown είναι και η παρουσία του ίδιου στις τακτικές ενημερώσεις. «Αναπόφευκτα, άλλοι συνάδελφοι από την Επιτροπή αναλαμβάνουν κατά καιρούς το ρόλο της ενημέρωσής σας ώστε όλη η δουλειά να συνεχίζεται αδιάλειπτα, με κοινό γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση βασισμένη στην ως τώρα γνωστή επιστημονική αλήθεια», επεσήμανε χθες.
Σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας έχουν αλλάξει, επίσης, τα επιστημονικά δεδομένα και η γνώση των ειδικών σε σχέση με τη συμπεριφορά του ιού. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η χρήση της μάσκας που δε συστηνόταν από την ελληνική επιτροπή κατά την πρώτη φάση. «Όχι γιατί άλλα έλεγα τότε και άλλα λέω τώρα. Απλά οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών άλλαξαν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στήριξαν άλλη προσέγγιση με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Και η Επιτροπή μας, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων υιοθέτησε τη νέα προσέγγιση», επεσήμανε χθες το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr