Τα δύο αστικά κέντρα από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ με 679 νέες μολύνσεις, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και τις πολλαπλές μετακινήσεις από και προς αυτά.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο απολογισμός Αττικής και Θεσσαλονίκης ήταν 287 κρούσματα. Ιδιαίτερα από τις 6 Αυγούστου, ημερομηνία από την οποία η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων διατηρείται πάνω από τα 150 – με εξαίρεση την περασμένη Δευτέρα – Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν υψηλά νούμερα σε κρούσματα αποτελώντας μια από τις αρνητικές εξελίξεις της επιδημίας το τελευταίο διάστημα, από τα τέλη του Ιουλίου και έπειτα. Τις δύο τελευταίες ημέρες, η Αττική έχει μετρήσει 148 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 127 νέα περιστατικά.
Κατά τους ειδικούς, σε μεγάλο ποσοστό η αναζωπύρωση της επιδημίας στην Αττική οφείλεται σε επιστροφές από διακοπές μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ειδικά νεαρότερου, που λόγω έντονου συγχρωτισμού σε σημεία διασκέδασης στα δημοφιλή νησιά κόλλησαν τον ιό και επιστρέφοντας τον διέσπειραν. Για αυτό το λόγο άλλωστε, το υπουργείο Υγείας στέλνει το εξής μήνυμα προς τους νέους: «Μη γίνεις εστία διασποράς. Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό».
Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, αν και δεκάδες από τα κρούσματα όμως που καταγράφει το τελευταίο διάστημα προέρχονται από εντοπισμένες εστίες (γάμος στους Αμπελόκηπους, οίκος ευγηρίας).
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η «έκρηξη» αυτή της επιδημίας να αποτυπωθεί σε περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Ηδη, ο αριθμός των διασωληνωμένων τριπλασιάστηκε σε περίπου 12 ημέρες. Και αυτό γιατί μπορεί να κολλούν περισσότεροι νεότεροι πολίτες, ωστόσο εύκολα μεταδίδουν στον ιό που εάν φτάσει σε ηλικιωμένους μπορεί να έχει άσχημη εξέλιξη.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έγιναν πραγματικότητα, με το παράδειγμα «εισβολής» του Sars-CoV-2 σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έσπευσε χθες στη δομή φροντίδας ηλικιωμένων, η αλυσίδα μετάδοσης προέκυψε από επαφή εργαζόμενου που είναι νέο παιδί και κόλλησε τον ιό σε συναυλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επισκεπτήριο σε αυτές τις δομές έχουν απαγορευτεί ξανά στη δεύτερη φάση της επιδημίας που διανύει η Ελλάδα.
Από τα 262 χθεσινά κρούσματα – τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταγραφή – τα 233 είναι εγχώρια. Αυτά κατανεμήθηκαν σε 30 Περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο μολυσματικό χάρτη βρίσκεται δυνατά η Μαγνησία, με 11 κρούσματα, επτά εκ των οποίων συνδέονται με συρροές. Μια από αυτές είναι το Στεφανοβίκειο στρατόπεδο. Σταθερές εστίες παραμένουν Χαλκιδική και Λάρισα, με οκτώ και πέντε νέα περιστατικά αντίστοιχα, την ώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα και στην Πέλλα. Χθες, κατέγραψε επτά μολύνσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr