Το 2014, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η κτηματική υπηρεσία της Εύβοιας είχε ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών, τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και τον Δήμο Χαλκιδέων για την κατάσταση που επικρατούσε στον Λήλαντα ποταμό, προαναγγέλλοντας νέες πλημμύρες. Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια και δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, γίνονταν από τότε εκτεταμένες επιχώσεις από ιδιώτη, ο οποίος είχε αποβιώσει και δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Το έγγραφο είναι ένα από τα πολλά που προειδοποιούσαν για την κατάσταση στην περιοχή. Ακόμη και χθες πάντως, τα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας εμφάνιζαν εικόνα απόλυτης καταστροφής καθώς τα 350 χιλιοστά νερού που έπεσαν μέσα σε οχτώ ώρες άφησαν πίσω τους ένα διαλυμένο τοπίο που θα κάνει πολύ καιρό να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Για το λόγο αυτό η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στα μέτρα που φέρνει η επόμενη μέρα περιλαμβάνονται επίδομα 5.000 ευρώ ανά πληγέντα και έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ προκειμένου η Εύβοια να γυρίσει στην κανονικότητα.
Κατά την παρουσία τους στις πληγείσες περιοχές, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης συναντήθηκαν με κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΟΜΕ, που ήδη από βρίσκονται στην Εύβοια, πραγματοποίησαν αυτοψία στις γέφυρες που υπέστησαν ζημαντικές ζημιές από τη θεομηνία και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις τοπικές Αρχές, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν:
– Χορηγείται εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ, αλλά και επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το επίδομα θα δοθεί άμεσα και με όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες. Επίσης, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής που χορηγεί η Πολιτεία στους πληγέντες σε φυσικές καταστροφές, το υπουργείο θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις (το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες).
– Το υπουργείο αναλαμβάνει να επισκευαστούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
– Θα προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων ύψους 240 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, την παράκαμψη Βασιλικών και την παράκαμψη Αμαρύνθου.
Οσον αφορά τον απολογισμό των ζημιών που έγιναν λόγω της φονικής πλημμύρας, μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 681 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 65 βρέθηκαν χωρίς ζημιές, ενώ 616 έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Εργα υποδομών
Το υπουργείο έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα την υλοποίηση τριών έργων. Πρόκειται για την παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών, της οποίας η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ., καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β.-Ν. Εύβοιας λίγο πριν από την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ. Η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.
Δεύτερο έργο είναι η παράκαμψη Βασιλικών 7,5 χλμ., με το κόστος του έργου να εκτιμάται περί τα 45 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, αλλά η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το ΥΠΟΜΕ προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2021.
Τελευταίο έργο είναι η παράκαμψη Αμαρύνθου 7 χλμ., το κόστος του οποίου υπολογίζεται περί τα 39 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr