Το σενάριο αυτό, που θα σημάνει εκθετική αύξηση της επιδημίας, θεωρείται πολύ πιθανό κατά τους επιστήμονες εάν συνεχίσει ο ανοδικός ρυθμός των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει από τις 28 Ιουλίου και έπειτα.
Ο διπλασιασμός των νέων μολύνσεων που καθημερινά δηλώνονται θα σηματοδοτήσει την έλευση του δεύτερου επιδημικού κύματος «πάνω» στο οποίο βρίσκεται ήδη η χώρα, σύμφωνα με μερίδα ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ακόμη, όμως, και να είναι η Ελλάδα σε ένα νέο κύμα, είναι ελαφρώς… κερδισμένη, καθώς αυτό δεν συνέβη ραγδαία, όπως σε άλλες χώρες, αλλά σε διάστημα δεκαπενθήμερου.
«Συνήθως ένα δεύτερο κύμα καταγράφει πιο δραματική αύξηση. Μπορεί να συμβαίνει στο τριήμερο. Το είδαμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων, εάν προκύψει, θα έχει γίνει σε δύο εβδομάδες, το οποίο είναι σίγουρα καλύτερο από το να διπλασιάζαμε σε δύο ή τρεις ημέρες. Οσο πιο αργός είναι ο ρυθμός διπλασιασμού, τόσο πιο διαχειρίσιμο το στρες που προκαλείται στο σύστημα Υγείας», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα «σήματα» που δίνει, πάντως, η επιδημία είναι μικτά. Κι αυτό γιατί ο Δεκαπενταύγουστος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια «ανάσα» στα αστικά κέντρα, με μείωση της επιδημικότητας.
Βέβαια, αυτό μπορεί να σημάνει μετατόπιση εστιών προς την περιφέρεια, καθιστώντας τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τον 15αύγουστο επίσης ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίδραση της επιδημίας σε νησιά, χωριά και τουριστικές περιοχές.
Ο κρίσιμος δείκτης «R»
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει έναν σταθερά αυξητικό ρυθμό των αριθμών καθημερινά. Ο δείκτης «R» είναι ενδεικτικός μιας επιδημίας που έχει «ξεφύγει». Με βάση επικαιροποιημένη εκτίμηση, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, το Rt είναι στο «1».
«Οταν είναι κάτω από το 1, η επιδημία μειώνεται, φθίνει, θα φτάσει σταδιακά στο 0. Οταν είναι πάνω από το 1, αυξάνεται. Οσο πιο πάνω από το 1 είναι, τόσο πιο απότομη είναι η αύξηση. Οταν είναι στο 1, σημαίνει ότι διατηρείται, συνεχίζεται. Ευτυχώς που δεν είναι πάνω από 1, αλλά μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα πάνω από 1 αν δεν προσέξουμε.
Και το ότι έχει φτάσει στο 1 δεν είναι καλό, γιατί διατηρείται, συνεχίζεται η επιδημία. Κάθε νέο περιστατικό προσθέτει ένα… λιθαράκι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό που ευελπιστούν οι ειδικοί που ασχολούνται με την Covid-19 στη χώρα μας είναι να διατηρηθεί μια σταθερή πορεία, έστω και με αυξημένα νούμερα το επόμενο δεκαπενθήμερο. Σε τουλάχιστον δέκα ημέρες, άλλωστε, θα φανεί το αποτύπωμα των πιο πρόσφατων μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών.
«Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ενεργών κρουσμάτων σε μεγάλο αριθμό νομών της Ελλάδας. Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη τα μέτρα να τηρούνται πιστά», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Μοντέλο Πόρου όπου χρειαστεί
Το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε στον Πόρο δείχνει πώς θα πορευτούν κυβέρνηση, λοιμωξιολόγοι και Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον μέσα στον Αύγουστο, με δεδομένα τα «άλματα» που κάνει καθημερινά ο Covid-19. Τα κατά τόπους «μίνι» lockdown αποτελούν σημαντικό όπλο σε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αφού μια γενικευμένη καραντίνα έχει αποκλειστεί. Η στόχευση σε χώρους διασκέδασης με επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου ή ακόμη και κλείσιμο (επαγγελματικό lockdown), καθώς και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, με δραστική μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού παρευρισκομένων, είναι όπως φαίνεται οι επόμενες παρεμβάσεις, καθώς τόσο οι κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και οι χώροι διασκέδασης αποτελούν σημαντικές εστίες υπερ-μεταδόσεων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο συνωστισμός.
Η μάσκα, στο μεταξύ, και όσο λαμβάνονται μέτρα μείωσης του συγχρωτισμού, είναι η… εναλλακτική καραντίνα, κατά τους ειδικούς. Ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ ανέφερε σε δηλώσεις του πριν από ημέρες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν «υπό έλεγχο» την επιδημία εάν επί εβδομάδες όλοι φορούσαν καλύμματα προσώπου. Εθεσε, μάλιστα, ένα χρονικό όριο οκτώ εβδομάδων από τη στιγμή που γίνεται καθολική χρήση της μάσκας ώστε να ελεγχθεί η επιδημία.
Την επίδραση της μάσκας, υπό την αίρεση ότι χρησιμοποιείται σωστά, σε μεγάλη μείωση της μεταδοτικότητας του Sars-CoV-2 αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερες μελέτες. Ως ένα ισχυρό «όπλο» την αντιμετωπίζουν και οι Ελληνες επιστήμονες.
«Πλέον το μήνυμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ότι “Φοράω τη μάσκα και προστατεύω και τον άλλον από εμένα αλλά και εμένα από τον άλλον”. Aρα το μήνυμα είναι διπλό. Είναι διπλή η προστασία της μάσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Στα επόμενα, λοιπόν, βήματα ειδικών και κυβέρνησης είναι πιθανή η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός (σ.σ.: μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο).
Υπενθυμίζεται ότι στον Πόρο επιβλήθηκαν από την Πέμπτη το βράδυ και για δέκα ημέρες, μέχρι τις 17-8, τα εξής περιοριστικά μέτρα: Απαγορεύτηκε η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης. Επίσης, ανεστάλη κάθε είδους εκδήλωση, όπως live, πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., ενώ απαγορεύτηκε κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπονται έως έξι άτομα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr