«Είναι μη επιτρεπτό για όλους μας να περιμένουν πολίτες υπερβολικά πολύ χρόνο για να μετακινηθούν εντός της Αθήνας και όταν φτάσει ένα λεωφορείο ή ένας συρμός του μετρό να στοιβάζονται εντός των μέσων μεταφοράς μ’ ένα τρόπο που δημιουργεί περισσότερο συγχρωτισμό απ’ αυτόν τον οποίο μπορούμε να ανεχθούμε σε αυτές τις συγκυρίες. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις αιτίες των προβλημάτων που εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών με την ηγεσία του ΥΠΟΜΕ και τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.
Οπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, οι τρεις άμεσες ενέργειες είναι:
- Αμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing. Ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες θέσεις καθημένων, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασπορά του ιού.
- 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, σε ειδικότητες αιχμής, με διαδικασίες fast track, αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ.
- Ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ. Ετσι θα ενισχυθεί άμεσα η ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται συγκεκριμένα για την αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1 του μετρό, την αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 του μετρό αλλά και την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα για την Αθήνα, ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια περίπου 1.000 σύγχρονων οχημάτων. Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ ζήτησε και τη βοήθειά τους για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε μια δύσκολη συγκυρία. Οπως ανέφερε, «γνωρίζω ότι και αυτοί καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε η πόλη να λειτουργεί, αν μη τι άλλο, με ρυθμούς οι οποίοι να είναι αποδεκτοί. Να ζητήσω, όμως, και τη συνεργασία τους, διότι αυτή τη στιγμή κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί, που είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε προσλήψεις νέου προσωπικού, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των σωματείων εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί όμως να μας βοηθήσουν -και να βοηθήσουν συνολικά- το επιβατικό κοινό».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, «οι στόχοι που θέσαμε είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι: Περισσότερο προσωπικό. Περισσότερα και καλύτερα οχήματα. Καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη». Οπως είπε, «άμεσα θα γίνει πιο ανθρώπινη η κατάσταση και μεσοπρόθεσμα θα αποκτήσουμε τις αστικές συγκοινωνίες που πραγματικά αξίζουν στους πολίτες», ενώ ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την καθημερινή τους προσπάθεια.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο δεδομένου ότι εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά με την έξαρση των κρουσμάτων. Τις προηγούμενες μέρες, υπουργείο Μεταφορών και ΟΑΣΑ προχώρησαν σε ανάκληση των αδειών σε εργαζομένους, ώστε οι εικόνες συνωστισμού να εξαλειφθούν, αυξάνοντας τα δρομολόγια και μειώνοντας την αναμονή.
Ετσι, από την 1η Αυγούστου, κατά τις ώρες αιχμής, οι χρονοαποστάσεις στις Γραμμές 2 και 3 του μετρό είναι στα 6 λεπτά και στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.
Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, έχει αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.
Στο κομμάτι της ατομικής ευθύνης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Είναι απολύτως αυτονόητο ότι με τη χρήση της προστατεύουμε τους εαυτούς μας ειδικά σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Και βέβαια υπάρχουν πάντα σχεδιασμοί από το υπουργείο, αλλά και από τις διοικήσεις των εταιριών, σε περίπτωση που χρειαστεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα, ανάλογα και με την πορεία του κορονοϊού, αυτά να ληφθούν ώστε να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Να προστατεύσουμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη δημόσια υγεία, την υγεία όλων των συμπολιτών μας, την υγεία αυτών που είναι εξαρτημένοι -για τις καθημερινές τους μετακινήσεις- από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr