Ο ιός του δυτικού Νείλου εμφανίστηκε πριν ένα δεκαήμερο στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, και ήδη κατέγραψε τον πρώτο θάνατο σε ασθενή άνω των 80 ετών.
Μέχρι και τώρα, ο αριθμός των δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, είναι μικρός (δέκα έως χθες). Τις επόμενες εβδομάδες, όμως, τα κρούσματα θα ανέβουν, με τους ειδικούς να ελπίζουν ότι η αύξηση θα είναι σε ελεγχόμενο επίπεδο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας όσον αφορά στις νοσηλείες και στις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα δέκα κρούσματα με ιό του δυτικού Νείλου, νοσηλεύτηκαν όλα, και ο ένας ασθενής, ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα, δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Οι πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε κλινικές εκτός ΜΕΘ, και τέσσερις έχουν λάβει εξιτήριο. Οι εννέα στους δέκα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).
Σημειώνεται ότι στον ΕΟΔΥ δηλώνονται τα σοβαρά περιστατικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μολυσμένων ανθρώπων είναι ασυμπτωματικοί. Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Φυλακές Κασσαβέτειας: Ανθρωποκυνηγητό για τους επικίνδυνους βαρυποινίτες
Οι περιοχές που εντοπίζονται τα κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Το αξιοπρόσεκτο μάλιστα είναι ότι πολλές εξ αυτών έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο λόγω της Covid-19.
Συγκεκριμένα, ιός δυτικού Νείλου έχει μέχρι τώρα «εμφανιστεί» στις εξής περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης, Καβάλας, Καρδίτσας, Σερρών, Πιερίας και ανατολικής Αττικής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, υποδηλώνοντας ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επιμένουν στην τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας, όπως και στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης στο σπίτι, για την αποφυγή της λοίμωξης και από αυτό τον ιό. Ποια είναι αυτά;
-
- Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα: – Μακριά μανίκια και παντελόνια, – ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα
- Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
- Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες)
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
- Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς του τζακιού
- Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά
- Εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr