Σε αυτό το πλαίσιο, βάζει οριστικό λουκέτο σε οκτώ χερσαία συνοριακά περάσματα, επιτρέπει σε άλλα πέντε να γίνονται διελεύσεις αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους και διατηρεί τον Προμαχώνα ανοικτό για τους τουρίστες. Να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου την Τουρκία επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4.000 Ελληνες και άλλοι 15.000 τη Βόρεια Μακεδονία! Χθες, ανακοινώθηκαν έντεκα νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 195.
«Μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, αλλά είχαμε τη δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Ελληνες πολίτες και για ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, να διέρχονται και από τις άλλες πύλες εισόδου. Τώρα περιορίζονται αυτές μόνο στις έξι προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και συμπλήρωσε: «Επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται συνεχής μετακίνηση από ή προς την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης».
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, από σήμερα τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 η είσοδος στην ελληνική επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων. Κατεβάζουν ρολά τα συνοριακά περάσματα Νίκης και Δοϊράνης (για Βόρεια Μακεδονία), Εξοχής, Ορμένιου και Κυπρίνου (για Βουλγαρία), Δρυμάδων και Φιλιατών (για Αλβανία), ενώ κλειστό παραμένει από τον Φεβρουάριο και το πέρασμα στις Καστανιές Εβρου για Τουρκία.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αναβλήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου η δίκη της - Αφέθηκε ελεύθερη
Επίσης, οι Ελληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης. Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
«Επειδή είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές και είμαστε εδώ να επαναξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Να σημειώσουμε ότι από τα χθεσινά 11 νέα κρούσματα, τρία καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.
Στο μεταξύ, μόλις δέκα άτομα περισσότερα πέθαναν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 53.619 άτομα και η ποσοστιαία αύξηση είναι μόλις 0,02% Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε ένα νέο έκτακτο δελτίο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της πανδημίας. Ανά ηλικία, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κυρίως στις ομάδες ηλικιών 80-84. Από τον τόπο μόνιμης διαμονής των θανόντων, η μεγαλύτερη αύξηση (4,94%) παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η μεγαλύτερη μείωση (6,05%) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr