Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο twitter: «Εφαρμόζοντας η πολιτική ηγεσία τού υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές».
Τη σημασία χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού τόνιζαν οι ειδικοί, ειδικά από τη στιγμή που η κυκλοφορία της Covid-19 εκτιμάται ότι έχει έντονη κινητικότητα και στο εσωτερικό της χώρας, με τους κατοίκους των αστικών κέντρων να πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά το συγχρωτισμό τους με άλλους.
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την τελευταία εβδομάδα έχουν συζητήσει εκτενώς στις τηλεδιασκέψεις τους το θέμα της μάσκας και η συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητάς της στους κλειστούς χώρους.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μάσκα θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου Covid-19 και θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρεί την κατάσταση σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. Τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν, βέβαια, «βαραίνει» την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, είχε υποστηρίξει ότι το πλαίσιο των μέτρων είναι «επαρκές», αλλά υπάρχουν … αναχώματα στην εφαρμογή του.
Παρατηρούνται δηλαδή φαινόμενα έντονης χαλάρωσης ακόμη και ανάμεσα σε επαγγελματίες για τους οποίους η μάσκα είναι υποχρεωτική, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν την Πέμπτη το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ΕΛ.ΑΣ. και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε 902 σημεία ενδιαφέροντος (παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολυκαταστήματα κ.α.) βεβαιώθηκαν 72 παραβάσεις (σε 45 σημεία ) οι οποίες αφορούσαν στη μη χρήση της μάσκας από το προσωπικό εργασίας. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 31.650 ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκε η αναστολή εργασίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 15 ημέρες.
Η μη τήρηση, επομένως, της χρήσης της ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική έχει εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών. Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με διεθνείς οργανισμούς, που, επίσης, συνηγορούν στη χρησιμότητα της μάσκας ως μέσο περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.
Κορωπί: Στάχτη έγινε το εργοστάσιο «Καραμολέγκος» [εικόνες και βίντεο]
Συχνή επισήμανση
Ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για ζητήματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει συχνά τα οφέλη που προσφέρει η μάσκα. Με νεότερη ανάρτησή του στο facebook που απεικονίζει έναν φορέα του ιού με μάσκα και έναν χωρίς μάσκα και πόσο μεταδίδει ο καθένας στους ανθρώπους που έχει απέναντί του, επισημαίνει: «Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.
Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες άλλη ανάρτησή του που τόνιζε ακριβώς το ίδιο. Ενα σχεδιάγραμμα προερχόμενο από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), σύμφωνα με το οποίο δύο κομμωτές που νοσούσαν με τον ιό πέρασαν τουλάχιστον 15 λεπτά με καθέναν από 139 πελάτες. Ολοι φορούσαν μάσκες προστασίας, κανένας πελάτης δεν ανέφερε συμπτώματα και 67 εξ αυτών που υποβλήθηκαν σε τεστ είχαν αρνητική διάγνωση.
Ταξιδιώτες
Χθες, καταγράφηκαν επιπλέον 28 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούν σε ταξιδιώτες. Ειδικότερα, 12 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τέσσερις επισκέπτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων «απλώθηκε» και άλλο. Νέες περιοχές εμφανίστηκαν στο «χάρτη» και πρόκειται για τη Μαγνησία και το Ηράκλειο Κρήτης. Επανεμφάνιση σημειώθηκε και για τη Λάρισα, με ένα επιπλέον κρούσμα. Ταυτόχρονα, «έπεσαν» σε μεταδόσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Από τα χθεσινά θετικά στον Sars-CoV-2 που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τα τρία προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και τα δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Τις προηγούμενες ημέρες, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας δηλώνονταν πολλαπλά περιστατικά – μεσοσταθμικά οκτώ την ημέρα για το διάστημα 8 με 15 Ιουλίου σύμφωνα με την ένατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19-, με αποκορύφωμα την προχθεσινή ημέρα, όταν η Αττική κατέγραψε δέκα νέα κρούσματα. Σταθερές μένουν οι «εστίες» στην Ξάνθη και τη Χαλκιδική. Παράλληλα, μετά από δέκα ημέρες καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, με τον συνολικό αριθμό όσων ασθενών έχασαν τη ζωή τους να ανέρχεται μέχρι χθες το βράδυ σε 194.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr