Οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας εισηγούνται την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, μετά και τα χθεσινά περιστατικά που ανήλθαν σε 58, από τα οποία τα 34 είναι εισαγόμενα.
Η αξιοσημείωτη χαλάρωση των Ελλήνων πολιτών οδηγεί σε πιο αυστηρές αποφάσεις, και δεν αρκεί, όπως φαίνεται, μόνο η απαγόρευση των πανηγυριών προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης. Η έντονη κινητικότητα του ιού στη χώρα μας αποτυπώνεται και στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, που διπλασιάστηκαν μέσα σε 15 ημέρες.
Από σήμερα τα ξημερώματα απαγορεύεται η διέλευση ταξιδιωτών από το συνοροφυλάκιο του Προμαχώνα χωρίς να έχουν ως «διαβατήριο» αρνητικό τεστ για την Covid-19. Χθες, τελευταία ημέρα πριν από το απαγορευτικό καταγράφηκε αυξημένη κίνηση και τα αυτοκίνητα των τουριστών σχημάτιζαν ουρές εκατοντάδων μέτρων επί του βουλγαρικού εδάφους. Οι Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στα μέλη δύο οικογενειών από τη Ρουμανία γιατί δεν είχαν τον ηλεκτρονικό κωδικό και επιπλέον κρατούσαν αντίγραφα – φωτοτυπίες κι όχι τα πρωτότυπα των πιστοποιητικών από τους εργαστηριακούς ελέγχους. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αυστηρότητας που επιδεικνύουν οι ελληνικές Αρχές στα… εχέγγυα των επισκεπτών. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι, όμως, τα πήγαινε-έλα χιλιάδων εποχικών υπαλλήλων από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία για αγροτικές εργασίες.
Στο δεύτερο «μέτωπο» λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης, αυτό της χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που βάζει «τέλος» στα πανηγύρια τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου. Τα πανηγύρια και οι μαζικές εκδηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες υπερμεταδόσεις. Ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων, άλλωστε, δεν είναι καθόλου αμελητέος. Στη χθεσινή ημερήσια καταγραφή ανήλθαν σε 24.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 58 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 34 αφορούν σε ταξιδιώτες, με τα 28 να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας και τα έξι προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση σε εργαστήρια. Για όγδοο στη σειρά 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος (193 συνολικά οι θάνατοι), αλλά έχει… εκτιναχθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνολικά οι πάσχοντες με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στα τέλη Ιουνίου ήταν 41, ενώ προχθές, 13 Ιουλίου, ο αριθμός τους ανέβηκε σε 83. Παράλληλα, αυξημένος είναι ο αριθμός και των διασωληνωμένων. Μέχρι χθες ήταν 13, ενώ στα τέλη Ιουνίου ανήλθαν σε εννέα.
Επιμένουν οι «εστίες» σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χθες, καταγράφηκαν οκτώ και επτά κρούσματα αντίστοιχα. Σταθερά στο «χάρτη» μένουν Ξάνθη, Κοζάνη, Χαλκιδική, Ημαθία, ενώ στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που περιλαμβάνονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τρία προέρχονται από τη Λέσβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας (παππούς – πατέρας και εγγονός).
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Η ανησυχία από τα κρούσματα που καταγράφονται σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας εντείνεται. Οριακά θετικό στον κορονοϊό βρέθηκε παιδί που φιλοξενήθηκε στην κατασκήνωση «Σκούρας» Χαλκιδικής, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε κρούσμα σε 15χρονη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την κατασκήνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χθες, έγινε, επίσης, γνωστό ότι η κατασκήνωση θα παραμείνει κλειστή κατά το διάστημα 19-22 Ιουλίου για να απολυμανθούν όλοι οι χώροι και να υποβληθεί σε τεστ όλο το μόνιμο προσωπικό.
Συναγερμός σήμανε και στη Λευκάδα καθώς πενταμελής οικογένεια Σέρβων αποδείχθηκε θετική στον κορονοϊό. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για την Covid-19. Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου.
Την ίδια στιγμή, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην ακριτική Σαμοθράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για Ρουμάνα τουρίστρια, η οποία μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της επισκέπτεται το νησί. Η επισκέπτρια, που είναι ασυμπτωματική, παραμένει απομονωμένη στο δωμάτιό της.
Ζήτημα ημερών είναι, ωστόσο, η ανακοίνωση νέων άρσεων περιορισμού στις θαλάσσιες μεταφορές, με επιπλέον αύξηση της πληρότητας των επιβατών – πάνω από 65%. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του RealFm.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε αυτών που βρίσκονται στα νησιά, προκηρύχθηκαν 81 θέσεις μόνιμων ιατρών στα νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Οι 16 από αυτές είναι θέσεις διευθυντών και οι 64 επιμελητών Α’ και Β’.
Η πλειονότητα των θέσεων, και πιο συγκεκριμένα οι 49 από τις 81, αφορά νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο. Και το στόχο αυτό θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Από την έντυπη έκδοση