Μέχρι και χθες συνολικά στη χώρα νοσηλεύονταν 83 ασθενείς, τόσο σε απλές κλίνες ΜΕΘ όσο και σε Εντατικές και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που έφτασε χθες τους 12.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στα τέλη Ιουνίου ήταν περίπου στο μισό. Επιπλέον, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις 30 Ιουνίου ανερχόταν σε εννέα ασθενείς.
Το μεγαλύτερο «βάρος» το σηκώνουν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το «Σωτηρία» στην Αθήνα, νοσηλευτικό ίδρυμα που είχε οριστεί εξ ολοκλήρου ως νοσοκομείο Covid και τον τελευταίο καιρό είχε επιστρέψει αρκετές κλινικές του στην κανονική τους λειτουργία. Η Αττική και ειδικά η Θεσσαλονίκη, μετά από αρκετές ημέρες επέστρεψαν δυναμικά στο «χάρτη» της Covid-19, με εστίες που ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς διαφαίνεται αυξημένος αριθμός των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, που δεν έχουν δηλαδή γνωστή πηγή προέλευσης. Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό υποστηρίζουν ότι «ταβάνι» για τα «ορφανά» κρούσματα είναι τα 20 – 25 ημερησίως.
Όσον αφορά στην επαρχία, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό ασθενών (13), γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού η εστία της Ξάνθης είναι πλήρως ενεργή και συνεχίζει να «δίνει» περιστατικά. Με βάση τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που δηλώθηκαν χθες στον ΕΟΔΥ, τα έξι – σε σύνολο 24 περιστατικών – προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Αξιοσημείωτος αριθμός ασθενών νοσηλεύεται, επίσης, τόσο στο νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» – ενδεικτικό της επιδημικής έξαρσης στην Κοζάνη – όσο και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρόλο που έχουν αυξηθεί οι ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως και οι διασωληνωμένοι, η θνητότητα εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χθες για έβδομο κατά σειρά 24ωρο δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, με τον αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 να παραμένει στους 193.
Τα ανησυχητικά δεδομένα όσον αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέες αποφάσεις. Με το τέλος των πανηγυριών, κατά τα οποία δεν τηρούταν κανένα μέτρο προστασίας, επιδιώκεται να μπει «φρένο» στη μετάδοση της νόσου.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας. Από σήμερα τα μεσάνυχτα από τον Προμαχώνα θα μπαίνουν μόνο όσοι επισκέπτες έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ – τα έγγραφα μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά – ενώ σε τεστ θα υποβάλλονται και οι εποχικοί υπάλληλοι που προέρχονται από όμορες χώρες.