Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται συνδυαστικά για πρώτη φορά στη Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ληξιαρχείο της πόλης των Αθηνών όπου δημιουργούνται συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής, χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων και κωφούς. Προσβασιμότητα που σπάει την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις ενώ δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των ανθρώπων της πόλης.
Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», ο Δήμος Αθηναίων με τη στήριξη των εταιριών «Pennie» και «Galiotos earcare – ακουστικά βαρηκοΐας» ξεκίνησε ήδη την ευρεία χρήση μάσκας με διαφάνεια από το προσωπικό του που σε συνδυασμό με τεχνολογίες προσβασιμότητας δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να βλέπει τα χείλη του προσωπικού του Ληξιαρχείου και να κάνει χειλεοανάγνωση. Όμως αυτή είναι μία μόνο από τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη παρέμβαση.
Ταυτόχρονα ο χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας/κοχλιακού εμφυτεύματος θα λαμβάνει ασύρματα την ομιλία του υπαλλήλου που τον εξυπηρετεί στη συσκευή του με υψηλή ευκρίνεια (τεχνολογία Τelecoil).
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Προφυλακιστέος ο 30χρονος μετά την απολογία του
Ο κωφός θα βρίσκεται μπροστά στο γκισέ, θα περιγράφει με βιντεοκλήση στον απομακρυσμένο διερμηνέα νοηματικής το αίτημα του και ο διερμηνέας ως ενδιάμεσος θα τα μεταφέρει στον υπάλληλο του ληξιαρχείου και αντίστροφα (υπηρεσία IRIS/Relay Service). Επίσης ο βαρήκοος/κωφός πολίτης θα διαβάζει σe tablet τον on line υποτιτλισμό της ομιλίας του υπαλλήλου (υπηρεσία Speech2text).
H υποδομή για το καινοτόμο αυτό πακέτο λύσεων είναι από τους δύο δωρητές, μετά από πρωτοβουλία της προέδρου της ΔΕΡΑ-984 Νίκης Αραμπατζή, ενώ οι δυο εταιρίες θα καλύψουν και το κόστος συντήρησης της.
Η παρουσίαση του πρωτοπόρου συστήματος που θα βοηθήσει μεγάλο αριθμό δημοτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους να κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα τις συναλλαγές τους με το Ληξιαρχείο, έγινε πριν από λίγες μέρες, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος δήλωσε: «Ο Δήμος της Αθήνας μπαίνει μπροστά και ανοίγει το δρόμο σε τεχνολογίες και μεθόδους που όχι μόνο εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες του, αλλά και γιατί γίνονται εργαλεία κατά του αποκλεισμού, κατά της απομόνωσης ομάδων πολιτών.
Δεν πρόκειται μόνο για μία πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξυπηρέτηση του κοινού. Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής της σχέσης μεταξύ δήμου και πολιτών.
Είναι η δική μας συμβολή στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις πόλεις που έρχονται πιο κοντά στους ανθρώπους της, που είναι εκεί όπου οι άνθρωποί της, την χρειάζονται. Η Αθήνα, αποδεικνύει εμπράκτως ότι κάθε προσπάθειά της να εκσυγχρονιστεί, την κάνει πιο ανθρώπινη. Την κάνει πόλη υπόδειγμα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων, για τη φροντίδα όσων την έχουν ανάγκη αλλά και για κάτι σπουδαίο. Για τον πολιτισμό της καθημερινότητας της».